Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, και ο Ιταλός ομόλογός του, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, εγκαινίασαν αργά το απόγευμα στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο την έκθεση «Κλασσική εποχή και Ευρώπη. Το πεπρωμένο της Ελλάδας και της Ιταλίας».Την έκθεση συνθέτουν είκοσι πέντε εκθέματα από τον αρχαίο ελληνικό και ρωμαϊκό πολιτισμό, αλλά και έργα καλλιτεχνών από τη σύγχρονη Ελλάδα.

Ο Κάρολος Παπούλιας ξεναγήθηκε στην έκθεση μαζί με τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, από τον επιμελητή της, καθηγητή Λουί Γκοντάρ.

Η έκθεση που φιλοξενείται στο Κυρηνάλιο μέγαρο, ξεκινά από τα κυκλαδίτικα ειδώλια και φτάνει μέχρι τα έργα του Κωνσταντίνου Παρθένη και του Γιάννη Μόραλη. «Το ενδιαφέρον των Ιταλών και ξένων μέσων ενημέρωσης είναι τεράστιο. Κάτι που αποδεικνύεται και από την παρουσία εκατόν τριάντα δημοσιογράφων στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που οργανώθηκε στην Αιώνια Πόλη» τόνισε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Σε δηλώσεις του, επίσης, προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού, Ντάριο Φραντσεσκίνι, θέλησε να υπογραμμίσει ότι «η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν αμέτρητα κοινά σημεία και η συνεργασία τους μπορεί να γίνει ακόμη στενότερη». «Η έκθεση που μόλις εγκαινιάσθηκε στέλνει το μήνυμα ότι οι δυο χώρες πρέπει να επενδύσουν στον τουρισμό και στον πολιτισμό, και ως απάντηση στην οικονομική κρίση» πρόσθεσε ο κ. Φραντσεσκίνι.

Ο Λουϊ Γκοντάρ, τέλος, επιμελητής της έκθεσης, η οποία θα παραμείνει στο ιταλικό προεδρικό μέγαρο μέχρι τις 15 Ιουλίου και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στην Αθήνα, θεωρεί ότι «με τα σημαντικά αυτά εκθέματα, τιμώνται δυο κύριες αρχές που αποτελούν τη βάση του ευρωπαϊκού πολιτισμού: τα δικαιώματα του κάθε ανθρώπου, όπως μας θυμίζει η Αντιγόνη, και η ίδια η αρχή και κατάκτηση που ονομάζεται Δημοκρατία και ελευθερία σκέψης».

Αμέσως μετά την τελετή εγκαινίων, οι δύο Πρόεδροι και εκπρόσωποι του χώρου του πολιτισμού και της τέχνης είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συναυλία με τη διάσημη υψίφωνο Μυρτώ Παπαθανασίου και τον πιανίστα Αλέξανδρου Καπέλη.