current views are: 1

28 Μαρτίου 2014
Δημοσίευση20:14

Στη Βουλή η τελική μορφή του πολυνομοσχεδίου – Χωρίς αλλαγές σε γάλα και φάρμακα

Κατατέθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή η τελική μορφή του πολυνομοσχεδίου, που ενσωματώνει τις συμφωνίες με την τρόικα και περιλαμβάνει μία σειρά από αλλαγές στη λειτουργία της αγοράς, στο ασφαλιστικό σύστημα και αλλού.

Δημοσίευση 20:14’
αρθρο-newpost

Κατατέθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή η τελική μορφή του πολυνομοσχεδίου, που ενσωματώνει τις συμφωνίες με την τρόικα και περιλαμβάνει μία σειρά από αλλαγές στη λειτουργία της αγοράς, στο ασφαλιστικό σύστημα και αλλού.

Κατατέθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή η τελική μορφή του πολυνομοσχεδίου, που ενσωματώνει τις συμφωνίες με την τρόικα και περιλαμβάνει μία σειρά από αλλαγές στη λειτουργία της αγοράς, στο ασφαλιστικό σύστημα και αλλού.

Χωρίς αλλαγές οι ρυθμίσεις σε γάλα και φάρμακα

Στην τελική μορφή του νομοσχεδίου, και ειδικότερα σε ότι αφορά το επίμαχο ζήτημα με το γάλα, η ρύθμιση μένει όπως έχει.Έτσι παραμένουν όπως διατυπώθηκαν και χτες οι θέσεις για την αγορά γαλακτοκομικών.

Απελευθερώνεται η διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος, με ευθύνη του παρασκευαστή, ενώ καταργείται η διοικητικά καθοριζόμενη ημερομηνία λήξης που μέχρι πρότινος οριζόταν στις πέντε ημέρες. Δημιουργείται παράλληλα η υποκατηγορία «γάλα ημέρας» , η  διάρκεια συντήρησης του οποίου δεν θα υπερβαίνει τις δύο ημέρες από την ημερομηνία παστερίωσης. 

Μετονομάζεται η κατηγορία «γάλα  υψηλής παστερίωσης», σε «γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας» με παράλληλη απαγόρευση του όρου «παστεριωμένο» ώστε να μην προκαλείται σύγχυση στους καταναλωτές.

Η συντήρηση του γίνεται σε θερμοκρασία που δεν υπερβαίνει τους +6 βαθμούς κελσίου, η δε διάρκεια συντήρησής του καθορίζεται με ευθύνη του παρασκευαστή και υπόκειται σε ελέγχους των αρμόδιων αρχών κατά τις προβλέψεις του ενωσιακού δικαίου.

Παράλληλα, δίχως αλλαγές μένει και η ρύθμιση για την αγορά των φαρμακείων καθώς και για τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΥΣΗΦΑ).

Έτσι, το επάγγελμα του αδειούχου φαρμακοποιού και η λήψη άδειας ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείου από αδειούχο φαρμακοποιό δεν υπόκεινται πλέον σε κανένα περιορισμό, πλην των σχετικών με τα πληθυσμιακά όρια. Επιπλέον, όλα τα φαρμακεία θα μπορούν να λειτουργούν κατά τις απογευματινές ώρες από Δευτέρα έως  Παρασκευή, καθώς και το Σάββατο.

Σε ό,τι αφορά τα μη συνταγογραφούμενα, από την  1η Ιανουαρίου 2017 σταματούν να τιμολογούνται από τον ΕΟΦ. Για όσα κυκλοφορούν ήδη, το Νομοσχέδιο ορίζει ανώτατο πλαφόν, καθώς καμία αύξηση δεν θα επιτρέπεται στην τιμή των μη συνταγογραφούμενων μέχρι το τέλος του 2016.

Δίχως αλλαγές το κείμενο για τις τράπεζες

Παράλληλα, και χωρίς ουσιαστικές αλλαγές κατατέθηκε στη Βουλή το άρθρο του πολυνομοσχεδίου για τη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Όπως ορίζεται, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει τη δυνατότητα να καλύπτει μόνο το μέρος της αύξησης που δεν καλύπτουν οι ιδιώτες επενδυτές και αφού προηγουμένως έχει προηγηθεί το bail in των ομολογιούχων, σύμφωνα με όσα προβλέπει και το νέο Ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο.

Όπως αναφέρεται το κόστος της ανακεφαλαιποίησης επιμερίζεται στους ομολογιούχους, εφόσον τα εθελοντικά μέτρα που προβλέπονται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας αποτύχουν να καλύψουν το κεφαλαιακό έλλειμμα. Στα μέτρα «απορρόφησης των ζημιών» από τους μετόχους περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η μετατροπή σε μετοχές των ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης που έχει εκδώσει η τράπεζα. Σε κάθε περίπτωση η συμμετοχή αυτή γίνεται με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Εξαιρέσεις από Φόρο Υπεραξίας Ακινήτων και Εισηγμένων Μετοχών 

Παράλληλα, εξαιρούνται από τον Φόρο Υπεραξίας Ακινήτων ακίνητα που έχουν αποκτηθεί πριν από το 1995, όπως προανήγγειλε νωρίτερα ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης.

Για τον υπολογισμό του φόρου θα γίνεται αποπληθωρισμός προκειμένου να περιορίζεται η επιβάρυνση για τα ακίνητα που έχουν αποκτηθεί σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού. 

Από τον Φόρο Υπεραξίας Εισηγμένων Μετοχών απαλλάσσονται οι μικρομέτοχοι. Ειδικότερα, ο φόρος θα επιβάλλεται μόνον εφόσον αυτός που πωλεί μετοχές συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρείας με ποσοστό τουλάχιστον 0,5% και οι μετοχές έχουν αποκτηθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2009 και έπειτα.

Την Κυριακή το βράδυ η ψήφιση

Σημειώνεται πως αύριο Σάββατο (13:00) το σχέδιο νόμου εισάγεται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ενώ την Κυριακή θα συζητηθεί στην ολομέλεια, με την ψηφοφορία να αναμένεται για τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.

Υπενθυμίζεται πως η υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου αποτελεί προαπαιτούμενο προκειμένου να κλείσει επίσημα η τέταρτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και να εγκριθεί η εκταμίευση 10 δισ. ευρώ προς ενίσχυσή του σε τρεις δόσεις, αρχής γενομένης από τον επόμενο Μάιο.

Διαβάστε ΕΔΩ το πολυνομοσχέδιο


σχετικα αρθρα