Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Ανάσα στα δύο μεγάλα κόμματα δίνει μυστική δημοσκόπηση για την οποία έχει ενημερωθεί τόσο το Μέγαρο Μαξίμου, όσο και η Κουμουνδούρου.

Η «ανάσα» έγκειται στο γεγονός ότι με τις αναγωγές, φαίνεται ότι τα ποσοστά τους στις ευρωεκλογές θα ξεκολλήσουν από το 20% και θα κινηθούν στο επίπεδο των εκλογών του Ιουνίου του 2012, γεγονός που εκτιμάται ότι δίνει το δικαίωμα και στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ να διαχειριστούν το αποτέλεσμα χωρίς ιδιαίτερους τριγμούς. 

Αντιθέτως, οι «μικροί» κινούνται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, συγκεντρώνοντας ποσοστά μεταξύ 3 και 8%, χωρίς όμως να φαίνεται καθαρά ποιο είναι το κόμμα που προηγείται. 

Σύμφωνα με διακεκριμένο δημοσκόπο, από αυτούς που καθηλώνουν εκατομμύρια τηλεθεατές μπροστά στους δέκτες των τηλεοράσεων τις βραδιές των εκλογών, η ΝΔ εμφανίζεται να σκαρφαλώνει στο 27% και ίσως να το ξεπερνά. Αντιστοίχως, ο ΣΥΡΙΖΑ, που προηγείται καθαρά, δεν δείχνει δυναμική να ξεπεράσει το 30%, κυρίως λόγω της εμφάνισης του«Ποταμιού» στο πολιτικό σκηνικό.

Αν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν, καθίσταται σαφές ότι η ΝΔ θα μπορεί να υποστηρίξει πως στις βουλευτικές εκλογές- όποτε διενεργηθούν, έχει τη δυνατότητα να κερδίσει, μιας και η ψήφος δεν θα είναι χαλαρή, όπως των ευρωεκλογών.

Ταυτοχρόνως ο ΣΥΡΙΖΑ δικαιούται να υποστηρίζει ότι μπορεί να αυξήσει περαιτέρω το ποσοστό του, δημιουργώντας το επιθυμητό (για την Κουμουνδούρου) ρεύμα εξουσίας. 

Υπό τις προαναφερόμενες προϋποθέσεις, τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Αλέξης Τσίπρας δεν αναμένεται να αντιμετωπίσουν σοβαρούς κλυδωνισμούς.

Διαφορετική είναι η εικόνα για το ΠΑΣΟΚ- Ελιά, τη ΔΗΜΑΡ, τους ΑΝΕΛ, το ΚΚΕ και το πρωτοεμφανιζόμενο «Ποτάμι».

Εμφανίζονται να κινούνται σε ποσοστά από 3- 8%, με το ΚΚΕ και το Ποτάμι να κινούνται προς το μεγαλύτερο ποσοστό και τους ΑΝΕΛ με τη ΔΗΜΑΡ προς το μικρότερο. Μάλιστα, οι εκτιμήσεις του προαναφερόμενου δημοσκόπου, είναι άσχημες για το κόμμα του Φώτη Κουβέλη που εμφανίζεται να μην έχει δυναμική και πιθανότατα να κινηθεί πέριξ του 3%. Ο ίδιος άνθρωπος είναι πεισμένος από τα ευρήματα ότι το «Ποτάμι»  θα χάσει την ορμή των πρώτων ημερών και θα προσγειωθεί σε άλλα ποσοστά. 

Εξυπακούεται ότι η Χρυσή Αυγή εμφανίζεται τρίτη χωρίς να διασφαλίζει διψήφιο ποσοστό, ενώ η αποχή θα είναι μακράν η… πρώτη δύναμη καταγράφοντας ποσοστό που δεν αποκλείεται να είναι ιστορικό.