Ρεπορτάζ: Γιάννης Γιαννόπουλος 


Ακόμη και μερικές ώρες πριν την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου στη βουλή τα τηλέφωνα στην κυβέρνηση πήραν φωτιά .Οι υπολογιστές ξανάνοιξαν και όσοι είχαν επιφορτιστεί την συγγραφή και διατύπωση των διατάξεων κάθονταν για αρκετές ώρες σε αναμμένα κάρβουνα.

Η πρώτη εμπλοκή παρουσιάζεται όταν ο εκπρόσωπος της τρόικας στην τριμερή στέλνει μέιλ στον υπουργό οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα (κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ακολούθησε και τηλεφωνική επικοινωνία ) και του ζητά να μην υπάρξουν αλλαγές στις διατάξεις για το γάλα γιατί αποτελεί μέρος της συμφωνίας που επετεύχθη με την τρόικα πριν από μερικές ημέρες .

Οι αρχικές εξηγήσεις από τον υπουργό οικονομικών δείχνουν να προβληματίζουν τον Μορς. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ενημερώθηκε άμεσα το Μέγαρο Μαξίμου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός .Το οικονομικό επιτελείο λαμβάνει σαφέστατη απάντηση «αυτές είναι αποφάσεις που θα ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό κοινοβούλιο».

Ακολουθεί , όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, νέα επικοινωνία με την τρόικα όπου δίνονται οι απαραίτητες εξηγήσεις καθώς και ένα σαφέστατο μήνυμα ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου για να κυρωθούν πρέπει να περάσουν από την ελληνική βουλή χωρίς απώλειες που θα έθεταν σε κίνδυνο ολόκληρη την συμφωνία .Τελικά το πολυνομοσχέδιο κατατίθεται στην βουλή και οδεύει κανονικά προς συζήτηση για ένα 48ωρο και σε ψηφοφορία την Κυριακή.

Το τελικό κείμενο του πολυνομοσχεδίου δίνεται στην δημοσιότητα λίγο μετά τις δέκα το βράδυ.

Πριν όμως από τα μέιλ της τρόικας προς το οικονομικό επιτελείο στην κυβέρνηση υπήρχε ανησυχία και για τους βουλευτές που αντιδρούσαν.
Και αυτό γιατί κάποιοι παρά την συμφωνία που είχε επιτευχθεί  με τον Κωστή Χατζηδάκη συνέχισαν να διατηρούν επιφυλάξεις και να μην ξεκαθαρίζουν τι ακριβώς θα πράξουν στην ψηφοφορία .

Ένα άλλο θρίλερ που κράτησε αρκετές αφορούσε την διατύπωση για την παστερίωση του γάλακτος: τελικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης δέχθηκε να υπογράψει το πολυνομοσχέδιο, μετά την αλλαγή του επίμαχου μέρους του κειμένου.

Παρόμοια η κατάσταση και στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να παίρνει την κατάσταση στα χέρια του και να θέτει τους βουλευτές του προ των ευθυνών τους στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας.

«Ήσασταν όλοι συμμετέχοντες στην διαπραγμάτευση είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ» θέλοντας έτσι να δείξει ότι όποιος κάνει πίσω αυτήν την στιγμή θα φέρει ακέραια την ευθύνη για την κυβερνητική συνοχή .

Με αυτά τα δεδομένα η ψηφοφορία την Κυριακή αποτελεί μια από τις κρισιμότερες στην διετή θητεία της κυβέρνηση .Ο λόγος είναι απλός . Η κυβέρνηση ή βγαίνει απόλυτα συσπειρωμένη στην τελευταία κοινοβουλευτική μάχη πριν τις ευρωεκλογές ή οδηγείται σε αυτές με απώλειες που επικοινωνιακά εξυπηρετούν την αντιπολίτευση.

Στο επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης γνωρίζουν ότι ένα αποτέλεσμα χωρίς απώλειες οδηγεί σε πλήρη εξασθένηση των επιχειρημάτων του ΣΥΡΙΖΑ αφού θα φανεί ξεκάθαρα ότι αυτά δεν μπόρεσαν να πείσουν κανέναν. Εκτιμάται επίσης ότι μια υπερψήφιση χωρίς απώλειες θα στείλει και ένα σαφές μήνυμα σταθερότητας και στους πολίτες, λίγες εβδομάδες πριν την εκλογική αναμέτρηση. 

Οι επόμενες κινήσεις 

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αποτελεί αυτήν την στιγμή το ισχυρότερο βέλος στην φαρέτρα του Αντώνη Σαμαρά και του Γιάννη Στουρνάρα . Και αυτό γιατί την Τρίτη 1 Απριλίου διεξάγεται στην Αθήνα η συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ που θα δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση των χρημάτων .

Ακολουθούν δύο επίσης κρίσιμες εβδομάδες μέχρι την πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Γιούροστατ στις 23 Απριλίου. Το ακριβές ποσό μπορεί να είναι και μεγαλύτερο από τους έως τώρα υπολογισμούς γεγονός που θα ενισχύσει τις κυβερνητικές θέσεις περί άρσης των αδικιών .

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλει να χάσει αυτό το μομέντουμ γι’ αυτό και οι εντολές προς τους αρμόδιους υπουργούς είναι σαφείς: Ούτε μια ώρα χαμένη από την στιγμή της πιστοποίησης του πρωτογενούς πλεονάσματος, ούτε ένα ευρώ χαμένο από την τσέπη των πολιτών που δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα .Τα πάντα θα είναι έτοιμα πριν τις 23 Απριλίου ώστε αμέσως μετά να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις με όλες τις λεπτομέρειες .

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι όλες αυτές οι κρίσιμες ημερομηνίες θα ισχυροποιήσουν στο έπακρο αυτό που θέλει ο πρωθυπουργός «την σταθερότητα».

Μένει να δούμε αν έχουν δίκιο ή κάτι τους έχει ξεφύγει...