Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος

Το «διάγγελμα» του Αλέξη Τσίπρα, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ήταν αποτέλεσμα ανάλυσης των νέων δεδομένων τα οποία από το βράδυ της Κυριακής, μετά τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, δημιουργούν  νέα πραγματικότητα. Επί της ουσίας «πρόκειται για μια εκτρωματική αλλαγή που η ελληνική κοινωνία καλείται να ζήσει τα επόμενα χρόνια», επισημαίνουν συνεργάτες του προέδρου και παραπέμπουν «στην ψευδολογία της κυβέρνησης», η οποία επέμενε ότι δεν θα πάρει νέα μέτρα.

«Αν οι νέες...  ρυθμίσεις δεν είναι νέα μέτρα, δεν αποτελούν νέο μνημόνιο τότε ας μας  πει ο πρωθυπουργός τι ακριβώς είναι» σχολίαζαν στελέχη του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία δεν έκρυβαν την αγωνία τους για το νέο «κοινωνικό μοντέλο που η κυβέρνηση θέλει να επιβάλλει».

Ο προβληματισμός που είχε αναπτυχθεί στην ηγεσία του κόμματος ήταν αν ο Α. Τσίπρας θα έπρεπε να περιμένει την ομιλία του στην Βουλή για να επιτεθεί στην κυβέρνηση ή να  επιχειρήσει  να  προκαταλάβει τις όποιες εξελίξεις.

Προκρίθηκε η  επιλογή της άμεσης επικοινωνίας με τους πολίτες από τη Βουλή και τούτο για δύο λόγους:

Ο πρώτος:  Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπερβαίνει το θεσμικό του ρόλο και μιλάει πλέον ως αυριανός πρωθυπουργός, καθιστώντας υπεύθυνο απέναντι στη κοινωνία αλλά και στη δικαιοσύνη τον ίδιο τον πρωθυπουργό και «όσους εμπλέκονται» σε περίεργα παιχνίδια κυρίως στο χώρο των τραπεζών. Συνεργάτες του υποστήριζαν ότι  ο Α. Τσίπρας «δεν δεσμεύεται απέναντι σε κανέναν παρά μόνο στον ελληνικό λαό»,  άρα αναγνωρίζει σε αυτόν το δικαίωμα του τιμωρού, όπως θα μπορούσε να αποδοθεί σε ελεύθερη μετάφραση η επιθετική του ομιλία. Καθίσταται σαφές λοιπόν, ότι ο Α.Τσίπρας αφηνει πίσω του την ήπια αντιπολίτευση και προχωρά στο όνομα του λαού, σε δυναμικότερες μορφές αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση. Προφανώς επιδιώκει να πολώσει το κλίμα, ώστε οι αυτοδιοικητικές και οι ευρωεκλογές να πάρουν το χαρακτήρα δημοψηφίσματος. Από τη μία πλευρά οι «συμβιβασμένοι συγκυβερνήτες» και από την άλλη «μια νέα υγιής πολιτική δύναμη, που στηριζόμενη στην κοινωνική πλειοψηφία θα οδηγήσει τη χωρα στην ανασυγκρότησή της».

Ο δεύτερος:  Με την απευθείας επικοινωνία με την κοινωνία, ο Α. Τσίπρας επιθυμεί να εμφανιστεί ως εν δυνάμει πρωθυπουργός, ο οποίος  όμως, σε αντιδιαστολή με το παρελθόν, αποδίδει ευθύνες εκ των προτέρων για ότι ήθελε συμβεί στο εγγύς μέλλον.   Οι συνεργάτες του επιμένουν ότι «λέγοντας αλήθειες προς όλους κεφαλαιοποιούμε πολιτικά την εμπιστοσύνη που μας  δείχνει  το πλειοψηφούν κοινωνικό ρεύμα», ενώ ταυτόχρονα εκτιμούν ότι  εκμεταλλεύονται τις εσωτερικές αντιφάσεις της συγκυβέρνησης.

«Αν ο κ.  Τσίπρας ήθελε να πετύχει να εκθέσει το κοινοβουλευτικό κατεστημένο και τους ρίψασπεις βουλευτές, τότε πέτυχε» σχολίαζε κοινοβουλευτικό στέλεχος που δεν ανήκει στο ΣΥΡΙΖΑ.

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα το βράδυ της Κυριακής, ο Α. Τσίπρας πέτυχε να ταράξει και μάλιστα αρκετά τα νερά. Όχι μόνο εντός Βουλής, αλλά κυρίως στην κοινωνία,  επανατοποθετώντας επί της ουσίας τον ΣΥΡΙΖΑ στον κινηματικό χώρο, χωρίς να χάνει την ταυτότητα της υπεύθυνης δύναμης. Εξάλλου όπως έλεγε στέλεχος της Κουμουνδούρου «αν πετύχουμε να συγχρονίσουμε το βηματισμό μας στη Βουλή και τη κοινωνία τότε η 25 Μάη όντως θα είναι  η απαρχή μιας νέας πολιτικής εποχής για τη χώρα»