current views are: 1

29 Μαρτίου 2014
Δημοσίευση11:15

Θρίλερ μέχρι τη δωδεκάτη ώρα με το νομοσχέδιο και η επικοινωνία Σαμαρά- Βενιζέλου

Χαρακτήρα θρίλερ λαμβάνει την ώρα που όλα έδειχναν ότι οδεύαμε σε αποκλιμάκωση, η κατάθεση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης με τα προαπαιτούμενα της τρόικας.

Δημοσίευση 11:15’
αρθρο-newpost

Χαρακτήρα θρίλερ λαμβάνει την ώρα που όλα έδειχναν ότι οδεύαμε σε αποκλιμάκωση, η κατάθεση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης με τα προαπαιτούμενα της τρόικας.

Ρεπορτάζ: Τάσος Τσιφόρος

Χαρακτήρα θρίλερ λαμβάνει την ώρα που όλα έδειχναν ότι οδεύαμε σε αποκλιμάκωση, η κατάθεση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης με τα προαπαιτούμενα της τρόικας με την συζήτηση στην Ολομέλεια να εξελίσσεται σε υψηλούς τόνους.

Η παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Μάξιμου Χαρακόπουλου από την κυβέρνηση για το θέμα του γάλακτος, ο οποίος ωστόσο σημείωσε ότι θα ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο, φέρνει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Ο, δε, Μιχάλης Κασσής στην πρωινή εκπομπή mega ξεκαθάρισε ότι «αν δεν ισχύσει αυτό που λέει ο κ. Τσαυτάρης» δεν θα ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο δημιουργώντας άλλη μια ενδεχόμενη… απώλεια για την ψήφιση του επίμαχου σχεδίου νόμου.

Συνεπώς, το… πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει με βουλευτές της κυβέρνησης να βρίσκονται στα «χαρακώματα» λίγες ώρες πριν την ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή. Μάλιστα, η συζήτηση στη Βουλή για το κατεπείγον του σχεδίου νόμου εξελίχτηκε εν μέσω συγκρούσεων. Τελικώς υπερψηφίστηκε. Χαρακτηριστικά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης έκανε λόγο για δικτατορία, ενώ έντονη ήταν και η αντίδραση από την πλευρά των ΑΝΕΛ, με τον κ. Νότη Μαριά να διαμαρτύρεται έντονα για το κατεπείγον της διαδικασίας.

Την ίδια ώρα, η άρνηση του Αθανάσιου Τσαυτάρη να υπογράψει τις ρυθμίσεις για το γάλα, που απέχουν από τις προσδοκίες που καλλιέργησε τις προηγούμενες ημέρες η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προκάλεσε εμπλοκή ενώ ο… ΣΥΡΙΖΑ καραδοκούσε στη γραμματεία της Βουλής προκειμένου να επιβεβαιώσει ότι το νομοσχέδιο θα κατατίθετο πριν τα μεσάνυχτα. Σε διαφορετική περίπτωση, η προγραμματισμένη για σήμερα το μεσημέρι συζήτησή του στη Βουλή και η ψηφοφορία το βράδυ της Κυριακής θα έπρεπε να μετατεθούν για 24 ώρες.

Για την απεμπλοκή κινητοποιήθηκε η κορυφή της κυβέρνησης, Σαμαράς και Βενιζέλος βρέθηκαν σε ανοικτή γραμμή, ο Αθ. Τσαυτάρης εκλήθη στο Μαξίμου όπου και συνάντησε τον Δημήτρη Σταμάτη ενώ στο Υπουργείο Οικονομικών σήμανε συναγερμός. Οι Γ. Στουρνάρας και Κ. Χατζηδάκης βρίσκονταν στο ίδιο γραφείο ενώ ζητήθηκε από τα στελέχη που είναι επιφορτισμένα με τις επαφές με την τρόικα να επιστρέψουν εσπευσμένα καθώς άνοιξε η γραμμή Αθήνας – Βρυξελλών προς αναζήτηση κοινά αποδεκτής λύσης. 

Εν τέλει, με την προσθήκη μίας διατύπωσης σχετικά με τον τρόπο παστερίωσης του γάλακτος και, προφανώς, την υπόσχεση για νέες αλλαγές – που δεν θα ακυρώνουν την ουσία της ρύθμισης – κατά τη συζήτηση στη Βουλή αλλά και με την ισχυρή πίεση από τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο, ο κ. Τσαυταρης υπέγραψε και το σχέδιο νόμου κατατέθηκε λίγα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα στη Βουλή.

Η επεξεργασία του από τις Επιτροπές Οικονομικών και Παραγωγής – Εμπορίου έχει ξεκινήσει ενώ ανάλογη θα είναι και η έναρξη της συζήτησης, αύριο, στην Ολομέλεια, η οποία και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με ονομαστική ψηφοφορία.

Το κλίμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι εξαιρετικά φορτισμένο, μάλιστα στο παρασκήνιο ακούστηκαν βαριές εκφράσεις, και είναι σαφές ότι το κλίμα εκτόνωσης που κυριαρχούσε από το μεσημέρι της Παρασκευής (σ.σ. μετά και την παρέμβαση Σαμαρά για τα φωτοβολταϊκά) έχει διαταραχθεί. Ωστόσο, το Μαξίμου εκτιμά ότι η ψήφιση του σχεδίου νόμου θα ολοκληρωθεί χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις για την κυβερνητική πλειοψηφία, αποτελώντας εφαλτήριο για την ανάπτυξη σειράς πρωτοβουλιών από την κυβέρνηση σε οικονομικό, κοινωνικό αλλά και σε θεσμικό – πολιτικό επίπεδο.


σχετικα αρθρα