current views are: 1

29 Μαρτίου 2014
Δημοσίευση13:01

Δύο χρόνια «κυνηγούσε» τη συμφωνία ο Αβραμόπουλος για τα 460 άρματα

Από τον Απρίλιο του 2012 είχε μεταφέρει στην Ουάσιγκτον ο Δημήτρης Αβραμόπουλος την ανάγκη του Ελληνικού Στρατού να του παραχωρηθούν απότα Αμερικανικά πολεμικά αποθέματα 460 ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα πολλαπλών ρόλων.

Δημοσίευση 13:01’
αρθρο-newpost

Από τον Απρίλιο του 2012 είχε μεταφέρει στην Ουάσιγκτον ο Δημήτρης Αβραμόπουλος την ανάγκη του Ελληνικού Στρατού να του παραχωρηθούν απότα Αμερικανικά πολεμικά αποθέματα 460 ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα πολλαπλών ρόλων.

Από τον Απρίλιο του 2012 είχε μεταφέρει στην Ουάσιγκτον ο Δημήτρης Αβραμόπουλος την ανάγκη του Ελληνικού Στρατού να του παραχωρηθούν απότα Αμερικανικά πολεμικά αποθέματα 460 ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα πολλαπλών ρόλων. Την περίοδο εκείνη που ήταν και πάλι υπουργός Άμυνας ο Δ. Αβραμόπουλος είχε ταξιδέψει στις ΗΠΑ και είχε συναντήσει τον ομόλογό του Leo Panetta. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν και οι ανάγκες του ΓΕΣ.

Ο Δ. Αβραμόπουλος κατέχοντας καλά τη γνώση της διπλωματίας και του «παζαρέματος», από ότι αποδείχτηκε, τον έπεισε ότι η σύμμαχος της Ουάσιγκτον έχει συγκεκριμένες στρατιωτικές ανάγκες οι οποίες δεν μπορούν καλυφτούν με νέεςαγορές λόγω του δημοσιονομικού ελλείμματος και της υποχρέωσης απέναντι στην Τρόικα να κλείσει η «ψαλίδα».

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας τον είχε διαβεβαιώσει τότε πως θα υπάρξει θετική ανταπόκριση από την Ουάσιγκτον.

Τον Σεπτέμβριο του 2013 εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ και υπεγράφη η διακρατική συμφωνία (Letter ofAgreement – LOA) μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑγια τη δωρεάν προμήθεια των παρακάτω μέσων:

  • 196 Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού M113 Α2.
  • 72 οχήματα Μ901 Improved TOW Vehicle – ITV.
  • 46 οχήματα M1059.
  • 145 οχήματα Μ577.
  • 1 Τεθωρακισμένο ΌχημαΜεταφοράς Όλμων – ΤΟΜΟ Μ106.

Ο κ. Αβραμόπουλος τότε είχε δηλώσει τότε γενικά ότι:

«Επαναβεβαιώσαμε την αμοιβαία θέληση να προωθήσουμεπρογράμματα αμυντικής συνεργασίας. Σημειώνω ότι ο κ. Πανέτα εκ μέρους τουΠενταγώνου και του υπουργείου Αμύνης με διαβεβαίωσε για την αμέριστη βοήθεια στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.
Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη μια άλλη συνάντηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ των ΗΠΑ Dempsey με τον δικό μας αρχηγό των ΕνόπλωνΔυνάμεων στρατηγό Κωσταράκο, όπου εστιάζουν στις τεχνικές λεπτομέρειες αυτήςτης πολιτικής συμφωνίας».

Η σχετική τυπική διαδικασία πλέον προωθήθηκε για έγκριση στο ΚΥΣΕΑ τον Μάιο του 2013. Δύο μήνες αργότερα που ο Δ.Αβραμόπουλος ήταν και πάλι υπουργός Άμυνας ταξίδεψε στην Ουάσιγκτον για να ρυθμιστούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες της διακρατικής συμφωνίας με τον Αμερικανό ομόλογό του Chuck Hagel τον Ιούλιο του 2013. 

 

Τι ακριβώς μας δίνουν 

 

Το M113 είναι ένα θωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού που κατασκευάζεται. Το όχημα για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε στην μεταφορά στρατιωτών στον πόλεμο του Βιετνάμ το 1962.

Χρησιμοποιείται και ασθενοφόρο στο πεδίο μάχης. Η ευελιξία του M113 είναι μεγάλη και κυκλοφορεί σε πολλές παραλλαγές. Υπολογίζεται ότι πάνωαπό 80.000 M113 όλων των τύπων έχουν παραχθεί και χρησιμοποιούνται από τουλάχιστον 50 χώρες σεόλο τον κόσμο. Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να τοαποσύρουν από το 2018 και να το αντικαταστήσουν.

Στη βασική του έκδοση φέρει 50 caliber Μ2 πολυβόλο αλλάμπορεί να φέρει και των 40 χιλιοστών Mk 19 ή αυτόματο εκτοξευτή χειροβομβίδων. Έχει βάρος 12,3τόνους, μήκος 4,863 μ. , πλάτος 2, 686 μ., ύψος 2,5 μέτρα , απαιτεί 2 άτομαπλήρωμα και μπορεί να μεταφέρει 11μαχητές, διαθέτει 6-κύλινδρο κινητήραdiesel 275 ίππων , αυτονομία για 480 χιλιόμετρα και μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 67,6χλμ/ώρα ή 5,8 χλμ/ώρα στο νερό.

Το M901 ITV μπορεί να εκτοξεύσει ταυτόχρονα δύο αντιαρματικούςπυραύλους , μέρα και νύχτα. Μπορεί να οπλιστεί ξανά και να επαναλάβει τη βολή.Παρέχει επίσης προστασία του πληρώματοςκαι των οπλικών συστημάτων από πυρά μικρών όπλων και θραύσματα πυροβολικού. Ο αρχηγός του άρματος έχει ορατότητα 270μοιρών θέα μέσα από περισκόπιο Στην έκδοση ITV είναι εντελώς αμφίβιο .

Το M1059 είναι ένα Μ113Α2 τροποποιημένο Μπορεί να εκτοξεύειμεγάλη ποσότητα καπνού για πολύ ώρα και να μην επιτρέπει στον εχθρό να έχειορατότητα.

Το Μ577 είναι μία έκδοση του Μ 113 με ψηλότερη οροφή. Μπορείνα καλύψει πολλές ανάγκες από ασθενοφόρο ως κέντρο διοίκησης.

Γ. Κοκ.


σχετικα αρθρα