Εν μέσω αντιδράσεων και... ενστάσεων εξελίχτηκε το Σάββατο στη Βουλή η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα της νέας δόσης των 10 δισ. ευρώ στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Εμπορίου.

Χαρακτηριστικά, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θάνος Μωραίτης κατά την ομιλία του διαφώνησε με το πολυνομοσχέδιο εξαπολύοντας επίθεση στον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη χαρακτηρίζοντάς τον «μεταρρυθμιστή αλα κάρτ».

 «Αυτό που έφερε η κυβέρνηση για το γάλα να το πάρει πίσω γιατί δεν είναι αυτό που συμφωνήσαμε» ξεκαθάρισε ενώ υποστήριξε ότι «κάποιοι έρχονται με τα μυαλά που μας έφεραν στην καταστροφή του 2009 και στέλνουν σήμα ότι θα πάνε ξανά με τους εισαγωγείς και τους μεταπράτες για να ξεπουλήσουν την χώρα» σημείωσε ο κ. Μωραίτης.

Ενστάσεις και παρατηρήσεις για ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου εξέφρασαν στις τοποθετήσεις τους τόσο ο βουλευτής Πέλλας της ΝΔ, Δάνης Τζαμτζής όσο και ο βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σηφουνάκης. «Δεν μπορούμε να αποστούμε από αυτά που έχουμε συμφωνήσει με τον κ. Τσαυτάρη και αυτό σχετίζεται με την υπόσταση του ίδιου του Κοινοβουλίου» είπε ο κ. Σηφουνάκης, ενώ ο κ. Τζαμτζής ζήτησε «πάση θυσία να αλλάξει η ρύθμιση για το γάλα και να τεθεί χρονικό περιθώριο για την παστερίωση».

 Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης έκανε λόγο για κρυφή ατζέντα με Τρόικα (ομαδικές απολύσεις, νέα μείωση εργοδοτικών εισφορών, κ.α.) και κάλεσε σε παλλαϊκό ξεσηκωμό ώστε «να μην περάσει αυτό το έκτρωμα».

 Από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς βουλευτές ο Πάρις Μουτσινάς, είπε πως το πολυνομοσχέδιο παραπέμπει σε εκατοντάδες διατάξεις και δεν διαβάζεται ενώ τόνισε ότι με την ψήφισή του «βάζουμε οι ίδιοι σφραγίδα στα διαβατήρια των παιδιών μας για το εξωτερικό».

Να επιφέρουν τις αναγκαίες βελτιωτικές αλλαγές απόψε σε επίμαχες ρυθμίσεις ώστε να ψηφίσουν οι βουλευτές ένα νομοσχέδιο που είναι μεν καλό αλλά αδικείται από την πολυήμερη συζήτηση «για τα ίδια και τα ίδια» κάλεσε τους υπουργούς ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Γ. Βλάχος.

Ο βουλευτής Αττικής της ΝΔ, έθεσε στην τοποθέτησή του τα επίμαχα σημεία των διαφωνιών του στις διατάξεις για τα φαρμακεία, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, τα φωτοβολταϊκά, τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, το ταμείο των ασφαλιστικών εταιρειών και το γάλα. Ειδικώς για το τελευταίο θέμα ο κ. Βλάχος ζήτησε να κατατεθεί η ρύθμιση ώστε το «ζωντανό αυτό προϊόν» να μην αφεθεί στο έλεος των βιομηχανιών να θέσουν τους κανόνες παρά να αφεθεί ελεύθερος ο καταναλωτής να διαλέξει.

«Διαφωνούμε στο να παίξει το ελληνικό γάλα με αντίξοες συνθήκες για να μην πω με στημένο παιχνίδι» είπε καταλήγοντας.

 «Αν το παστεριωμένο γάλα ξεπεράσει τις έξι έως και επτά ημέρες, ξεχάστε την ελληνική κτηνοτροφία και γαλακτοβιομηχανία. Τότε τα πανίσχυρα καρτέλ και πανίσχυρα σούπερ μάρκετ, θα εισάγουν απευθείας στο ράφι γερμανικά και ολλανδικά», είπε επίσης η βουλευτής Σερρών της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή.

Στο... παρασκήνιο η παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Μάξιμου Χαρακόπουλου από την κυβέρνηση για το θέμα του γάλακτος, ο οποίος ωστόσο σημείωσε ότι θα ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο, φέρνει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Ο, δε, Μιχάλης Κασσής στην πρωινή εκπομπή mega ξεκαθάρισε ότι «αν δεν ισχύσει αυτό που λέει ο κ. Τσαυτάρης» δεν θα ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο δημιουργώντας άλλη μια ενδεχόμενη... απώλεια για την ψήφιση του επίμαχου σχεδίου νόμου.

Σε αυτό το κλίμα, την αποχώρηση του ΚΚΕ από τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα της νέας δόσης των 10 δισ. ευρώ στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Εμπορίου, ανακοίνωσε ο εισηγητής του κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος, σε ένδειξη εναντίωσης του ΚΚΕ στο πολυνομοσχέδιο.

Ο κ. Καραθανασόπουλος διευκρίνισε πως το κόμμα του θα δώσει το παρών στις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν εκτός του Κοινοβουλίου, ενώ θα μετάσχει στην αυριανή συνεδρίαση της Ολομέλειας, προτείνοντας και ονομαστική ψηφοφορία και επί των τριών άρθρων του πολυνομοσχεδίου.

Κόντρα Γεωργιάδη- Παπαδημούλη

Σε προσωπική κόντρα μεταξύ του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη. Αφορμή ήταν σχόλιο του κ. Παπαδημούλη στις τηλεπωλήσεις βιβλίων για τον κ. Γεωργιάδη.

Ο υπουργός Υγείας απάντησε με αιχμηρό σχόλιο υποστηρίζοντας ότι ο κ.  Παπαδημούλης έχει καταθέσεις 1,5 εκατ. ευρώ, και επομένως ο ίδιος εκπροσωπεί τον χώρο της εργασίας, ενώ ο κ. Παπαδημούλης το κεφάλαιο.

«Όπως το συνηθίζει, ο κ. Γεωργιάδης εξαπέλυσε επιθέσεις προσωπικές εναντίον σειράς βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, συχνά αφήνοντας ανοίκειους υπαινιγμούς ή διαστρεβλώνοντας θέσεις. Δεν θα του απαντήσω, απλώς υπενθυμίζω ότι είναι το πρόσωπο που έχει δηλώσει ότι σιχαίνεται τους κομμουνιστές και τους αριστερούς. Τέτοιες επιθέσεις από ένα πρόσωπο που έχει αυτές τις αντιλήψεις για μας είναι τίτλος τιμής», απάντησε ο κ. Παπαδημούλης.

«Εργάζομαι από τα 15 μου χρόνια και 1,5 εκατ. δεν αξιώθηκα να έχω», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Στουρνάρας: Η συνέπεια της κυβέρνησης λειτούργησε αποστομωτικά

«Tο νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση ανοίγει παράθυρο για συναινέσεις αφού ειδικότερα η ωφέλεια που προκύπτει για τους φορολογούμενους από τις διατάξεις του μπορεί να τύχει ευρύτερης αποδοχής» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι οι πράξεις του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης ήταν συνεπής στην μη υιοθέτηση νέων οριζόντιων μέτρων, στην ύπαρξη δημοσιονομικού πλεονάσματος και στη διανομή αυτού σε ευπαθείς ομάδες, στην επιστροφή της χώρα στις αγορές, στην επάνοδο του τραπεζικού τομέα στην αξιοπιστία και τέλος στη θεμελίωση ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου της χώρας. 

«Η συνέπεια της κυβέρνησης λειτούργησε αποστομωτικά προς όσους για λόγους μικροψυχιας ή στο πλαίσιο μικροκομματικών τακτικισμών δεν το αναγνώριζαν» την προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα. 

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για έναν «οικονομικό άθλο άνευ προηγουμένου» σε επίπεδο διεθνούς οικονομίας, αλλά και για την μεγαλύτερη προσαρμογή που έχει πετύχει χώρα του ΟΟΣΑ κάνοντας στο σημείο αυτό και ειδική αναφορά στο ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που όπως είπε «ξεπέρασε τους στόχους μας». 

Εξέφρασε επίσης την ευχή τα 11 δισ. ευρώ που βρίσκονται στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να παραμείνουν εκεί, προκειμένου αργότερα με αυτά τα χρήματα να ξεχρεωθεί μέρος του δημόσιου χρέους ενώ επιβεβαίωσε την ύπαρξη της επιστολής του αντιπροέδρου της Κομισιόν Χοακίν Αλμούνια για τις τράπεζες, την οποία όπως τόνισε θα καταθέσει την Κυριακή στην Ολομέλεια.