Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος

Η παραίτηση του Μάξιμου Χαρακόπουλου εκτός από τις αναταράξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο φέρνει και πιο κοντά τον ανασχηματισμό που κυοφορείται τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι άγριες κόντρες μεταξύ βουλευτών και υπουργών με αφορμή τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου τροφοδοτούν εκ νέου τα σενάρια ανασχηματισμού .Ήδη πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός έχει δεχτεί δύο εισηγήσεις.

Η πρώτη είναι να προχωρήσει σε έναν δομικό ανασχηματισμό αμέσως μετά την πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος δηλαδή στις 23Απριλίου , λίγες μόλις εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές .Όσοι προκρίνουν αυτήν την κίνηση επιχειρηματολογούν υποστηρίζοντας ότι έτσι η κυβέρνηση αποκτά νέα δυναμική πριν τις ευρωεκλογές. Η δεύτερη εισήγηση που έχει στα χέρια του ο Αντώνης Σαμαράς μιλά για ανασχηματισμό αμέσως μετά τις ευρωεκλογές με το σκεπτικό ότι ανάλογα με το αποτέλεσμα της κάλπης η κυβέρνηση θα έχει εισπράξει το μήνυμα των πολιτών .

Σε κάθε περίπτωση την τελική απόφαση θα την λάβει ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς που όμως έχει ένα ακόμη κριτήριο στο πίσω μέρος του μυαλού του .Την ηρεμία στο κυβερνητικό σχήμα και την εύρυθμη λειτουργία .Και αυτό το έχει τονίσει ακόμη και στις δημόσιες τοποθετήσεις του στέλνοντας μήνυμα προς υπουργούς και υφυπουργούς πως όσοι δεν ακολουθούν τις ταχύτητες που εργάζεται το Μαξίμου ή όσοι προκαλούν προβλήματα στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών ομάδων της συγκυβέρνησης σύντομα θα βρεθούν .......εκτός ενδεκάδας .

Για ποιους χτυπά η καμπάνα; Πρώτος και καλύτερος ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης Αθανασιος Τσαυτάρης που όλοι θυμούνται ότι πριν λίγους μήνες βρέθηκε με το ένα πόδι εκτός κυβέρνησης .Διατηρήθηκε στην θέση του ωστόσο έχει ανοίξει μέτωπα τόσο με τον υπουργό ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη όσο και με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό του Μάξιμο Χαρακόπουλο. Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που υποστηρίζουν ότι το εν λόγω υπουργείο θα πρέπει να περάσει στα χέρια της ΝΔ .

Αρκετά συν αλλά ουκ ολίγα πλην έχει χρεωθεί και ο υπουργός ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης που μετά τις τελευταίες εξελίξεις δημιούργησε μέτωπα με αρκετούς βουλευτές της επαρχίας .Την δυσαρέσκειά τους προς το πρόσωπο του υπουργού δεν έκρυψαν ούτε ο κ Τζαμτζής , ούτε ο κ Χαρακόπουλός ούτε ο κ Ταμήλος ούτε ο κ Βλάχος και άλλοι .

Επιπλέον υπάρχει μια μερίδα βουλευτών τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ που εκτιμούν ότι ευθύνεται για τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή αρκετών δράσεων από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Το μεγάλο δίλημμα του πρωθυπουργού όμως ακούει στο όνομα Γιάννης Στουρνάρας .Τα σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει θέλουν τον Γιάννη Στουρνάρα να μετακινείται στην θέση του διοικητή της τράπεζας της Ελλάδας ή ακόμη και σε μια υψηλή θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις Βρυξέλλες. Ο ίδιος ο υπουργός έγινε έξαλλος όταν στις τελευταίες δηλώσεις του στο υπουργείο κάποιοι έσπευσαν να πουν ότι ήταν η τελευταία παρουσία του εκεί, ωστόσο στη συνέχεια ο ίδιος διοχετεύει τις τελευταίες ημέρες ότι ο κύκλος στο Υπουργείο Οικονομικών έκλεισε…

Μια μετακίνηση του Γιάννη Στουρνάρα από το υπουργείο οικονομικών θα προκαλέσει ντόμινο αλλαγών στο υπουργικό σχήμα και ενδεχομένως αντιδράσεις στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης .Και αυτό γιατί ήδη την τελευταία διετία οι βουλευτές έχουν χωριστεί σε δύο ομάδες .Σ εαυτούς που υποστηρίζουν θερμά τον υπουργό οικονομικών και σε αυτούς που τον θεωρούν --απόλυτο τεχνοκράτη --χωρίς ίχνος ευαισθησίας για τους πολίτες .

Διαφορετικές είναι όμως και οι απόψεις για τα χαρακτηριστικά του προσώπου που μπορεί να αντικαταστήσει τον υπουργό οικονομικών .Μια μερίδα βουλευτών υποστηρίζει ότι στη θέση αυτή θα πρέπει να τοποθετηθεί ακόμη ένας εγνωσμένης αξίας τεχνοκράτης .Όμως το απέναντι στρατόπεδο που μετρά περισσότερες δυνάμεις θεωρεί ότι πλέον στο πρώτο τη τάξη υπουργείο πρέπει να τοποθετηθεί ένα αμιγώς πολιτικό πρόσωπο .

Σε κάθε κίνηση ανασχηματισμού είθισται να υπάρχει και ο όρος αμετακίνητοι υπουργοί .Σε αυτήν την κατηγορία θα πρέπει να παραμείνουν οι κύριοι Μητσοτάκης Γεωργιάδης και Μιχελάκης .Και οι τρεις έχουν κλείσει από νωρίς τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα που αφορούσαν τα υπουργεία τους ενώ προχωρούν εντός προγραμματισμού και τις επόμενες υποχρεώσεις μνημονιακές ή μη .

Στην ίδια κατηγορία ανήκει και ο υπουργός εργασίας Γιάννης Βρούτσης ο οποίος μπορεί να έχει μόνιμα απέναντί του όλες σχεδόν τις κατηγορίες των ασφαλισμένων και τις ηγεσίες των ασφαλιστικών ταμείων , ουδείς όμως μπορεί να παραβλέψει ότι νοικοκύρεψε τις συντάξεις και κυρίως έβαλε τέλος στην μεγάλη πληγή των μαϊμού ασφαλισμένων και συνταξιούχων.

Για όλους τους υπόλοιπους τα πάντα είναι ανοικτά .Η θέση του Αντώνη Σαμαρά είναι ξεκάθαρη .Όποιος δεν μπορεί να ακολουθήσει τους δικούς του ρυθμούς μένει στον πάγκο. !Και όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν εκτός κυβέρνησης αρκετά ονόματα και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ που θέλουν να παίξουν μπάλα.