Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Λίγο πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία επί του πολυνομοσχεδίου, όπου νέα μέτρα έρχονται να προστεθούν στα όσα έχουν επηρεάσει την οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου, πολλοί σε όλο το πολιτικό φάσμα, συζητούν για τις επιπτώσεις τους στον πολιτικό χάρτη της χώρας που θα είναι λίαν συντόμως ορατές.

Το πολιτικό κόστος που θα επωμιστούν τα δυο κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που στηρίζουν την κυβέρνηση είναι ερωτηματικό εάν θα είναι τόσο βαρύ που να προκαλέσει τεκτονικές ανακατατάξεις στο πολιτικό σύστημα, το οποίο τις τελευταίες εβδομάδες μοιάζει και πάλι με κινούμενη άμμο, παρά την αισιοδοξία που εκπέμπουν οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος.

Το τοπίο είναι ρευστό και το παραδέχονται και οι δημοσκόποι και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει εάν επηρεαστεί η εκλογική βάση όλων ανεξαιρέτως των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή. Μερικοί από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ το αντιλαμβάνονται και προετοιμάζονται…

Σε αυτό το πλαίσιο λένε πολλοί ότι εντάσσεται και η παραίτηση του Μάξιμου Χαρακόπουλου από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με στόχο να περιχαρακώσει την εκλογική του βάση. Έτσι κινούνται και οι περισσότεροι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που πιέζονται αρκετά από τους πολίτες και δεν αντέχουν άλλα μέτρα.

Προφανώς και κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ο βίαιος μετασχηματισμός του πολιτικού σκηνικού που ξεκίνησε πριν πάρα πολύ καιρό θα ενισχυθεί από την κοινωνική ένταση που υπάρχει, αλλά είναι σαφές ότι το Κοινοβούλιο είναι σε άλλο χρόνο.

Και αυτό διότι οι βουλευτές συζητούν και δίνουν μάχες για το γάλα, ενώ κανείς από την δικομματική κυβέρνηση δεν συζητά για την κατάργηση των τριετιών, τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, ακόμα και για τα πέντε ευρώ αύξηση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, που προβλέπονται από το πολυνομοσχέδιο.

Μετά από πολύ καιρό και ενόψει ευρωεκλογών παρατηρούνται πυρετώδεις διεργασίες σε όλο το πολιτικό φάσμα. Οι ζυμώσεις και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για τη μετάλλαξη των υπαρχόντων πολιτικών σχηματισμών που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο ξεκινούν από την Αριστερά και εκτείνονται ως την Ακρα Δεξιά, με μεγαλύτερη ένταση στον χώρο του Κέντρου.

Αυτή την περίοδο και καθώς από την Δευτέρα επί της ουσίας θα μπούμε στην τελική ευθεία των ευρωεκλογών, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει εάν το πρώτο κόμμα που θα πληγεί θα είναι η ΝΔ, παρά την αύξηση της δημοτικότητας του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έχει κατορθώσει να πείσει την ελληνική κοινωνία ότι εργάζεται νυχθημερόν για τη σωτηρία της χώρας.

Ορισμένοι φοβούνται μήπως δημιουργηθούν συνθήκες ελεύθερης πτώσης στα ποσοστά της ΝΔ, αν και από ο Πρωθυπουργός εκτιμά ότι το κόμμα του θα είναι πρώτο στις ευρωεκλογές.

Από αυτή την εκτίμηση ξεκινά και η πρώτη κίνηση του Αντώνη Σαμαρά να προσεγγίσει συγγενικούς χώρους. Ο Πρωθυπουργός πιστεύει ότι η πολιτική ζημιά που ίσως υπάρξει μπορεί να αναπληρωθεί μόνο από μια αμφίπλευρη διεύρυνση του κόμματος και προς τα δεξιά αλλά και προς το Κέντρο.

Οι επιτελείς του έχουν ήδη θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο προσέγγισης στελεχών και βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων αλλά και του ΠΑΣΟΚ που θα συζητούσαν υπό προϋποθέσεις να μετακινηθούν στη ΝΔ. Κάτι τέτοιο μπορεί να ακούγεται απίθανο σήμερα, αλλά δεν δείχνει τόσο απίθανο όταν πλησιάσει η ώρα των επόμενων εκλογών. Ιδιαίτερα για το κόμμα του Πάνου Καμμένου οι τάσεις αποσκίρτησης στελεχών του φαίνονται, αποδεικνύοντας ότι η συνοχή των Ανεξάρτητων Ελλήνων είναι ιδιαιτέρως προβληματική.

Ο κεντρικός στόχος του είναι να παραμείνει ο μόνος πόλος εξουσίας απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά στις επόμενες εκλογές απορροφώντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερες δυνάμεις από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ. Θα το πετύχει; Θα φανεί από τις επόμενες κινήσεις, αν και ο ίδιος εκτιμά ότι θα τα καταφέρει και αυτός θα εγγυηθεί την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο και την πορεία προς τη νέα γη της Επαγγελίας στη μεταμνημομιακή Ελλάδα!

TAGS