Στην ολομέλεια της Βουλής μεταφέρθηκε από το πρωί η μάχη για το πολυνομοσχέδιο με τους υψηλούς τόνους και τις αντεγκλήσεις να κυριαρχούν, έπειτα από την ψήφισή του κατά πλειοψηφία (ΝΔ,ΠΑΣΟΚ) χθες στις Επιτροπές Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου.

Το πολυνομοσχέδιο εισήχθη στην Ολομέλεια προς ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, η οποία όμως διακόπτεται μετά την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Κατά την τοποθέτησή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε πως μεθοδικά και σταθερά προετοιμάζεται η έξοδος στις αγορές.

Έκανε λόγο για «πολυδιάσταση νομοθετική πρωτοβουλία», η οποία όπως σημείωσε θ διαφυλάξει τα αποτελέσματα των θυσιών του λαού, ενώ ανακοίνωσε ότι οι ένστολοι που θα πάρουν το επίδομα θα είναι 74.000 και όχι 64.000.

Τσίπρας: Οικονομικό, κοινωνικό και εθνικό έγκλημα το πολυνομοσχέδιο

«Για οικονομικό, κοινωνικό και εθνικό έγκλημα» έκανε λόγο ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του στη συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου.

Χαρακτήρισε έγκλημα κατά του κοινοβουλευτισμού την διαδικασία που ακολουθήθηκε για το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή, ενώ όπως τόνισε με αυτό «επιχειρείται διπλή εκκαθάριση: Εκκαθάριση στις τράπεζες, εκκαθάριση στα ασφαλιστικά ταμεία. Ολοκληρώνεται το PSI που κατέστρεψε τα ταμεία και χρέωσε τους Έλληνες με 50 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

Κόντρες και αντεγκλήσεις

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βοριδης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως υπερασπίζεται ό,τι το χειρότερο, αναχρονιστικότερο και παλαιότερο, αγκυλωμένο σε συντεχνιακά συμφέροντα.

Ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης κατά την τοποθέτησή του. Έκανε λόγο για «μεγάλο σκάνδαλο ποινικών διαστάσεων» αναφερόμενος στις ρυθμίσεις για τις τράπεζες και την πώληση των μετοχών που έχει το Δημόσιο κάτω από την αξία κτήσης τους.

Σχετικά με το πολυνομοσχέδιο τόνισε ότι πρόκειται για «εγκεφαλικά ανοσιουργήματα νεοφιλελεύθερων μυαλών, που μοιάζουν σαν κι’ αυτούς τους καλόγερους που νόμιζαν ότι μπορούσαν να κάνουν την δική τους μοναστική ζωή σε κοινωνική ζωή».

Ο Πάρις Κουκουλόπουλος από το ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι «έχουμε ακόμα πολύ δρόμο, έχουμε δυσκολίες, αλλά τον πόλεμο τον κερδίσαμε. Η χώρα με την ψήφο της εθνικής αντιπροσωπείας απόψε το βράδυ κάνει μια στροφή για να βγει από την κρίση και να μπει στις αγορές.»

«Η προεκλογική πόλωση, που έχει οξυνθεί αυτή την περίοδο, καταστρέφει μια συζήτηση ζωτικής σημασίας για το ποια Ελλάδα θέλουμε και τι πρέπει να γίνει», ανέφερε ο Νίκος Τσούκαλης (ΔΗΜΑΡ) που αναρωτήθηκε ποια είναι η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην αντίληψη του κ. Βορίδη και του κ. Κουκουλόπουλου για την επόμενη μέρα και για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

«Η αντιπαράθεση ανάμεσα στα κόμματα του ευρωμονόδρομου είναι ποιος θα διαχειριστεί τον καπιταλισμό καλύτερα», σχολίασε ο Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ). « Λέτε στον ελληνικό λαό ότι ένα σύστημα φθαρμένο, ένα σύστημα που πάει τους εργαζόμενους 50 και 60 χρόνια πίσω, μπορείτε να το διαχειριστείτε καλύτερα», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και χαρακτήρισε κοροϊδία το «βγαίνουμε το μνημόνιο».

Από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές ο Θεόδωρος Παραστατίδης είπε πως όλα τα μέτρα έχουν καταστροφικό χαρακτήρα για τους πολίτες. Κατήγγειλε επίσης ότι χαρίζονται οι τράπεζες στα ξένα funds ενώ έκανε εκτενή αναφορά στις διατάξεις για το γάλα τις οποίες χαρακτήρισε καταστροφικές για τους Έλληνες παραγωγούς.

Νωρίτερα, ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος υποστήριξε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται στην μετάβαση από την κρίση στην ανάπτυξη και πως οι προωθούμενες ρυθμίσεις διαμορφώνουν «το νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης». Επισήμανε επίσης πως απαιτούνται διορθώσεις στις διατάξεις που αφορούν το γάλα και τα φαρμακεία.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε πως «με αυτές τις ρυθμίσεις δεν τελειώνετε το μνημόνιο, αλλά συνεχίζετε την εσωτερική υποτίμηση και την προλεταριοποίηση της κοινωνίας.» 

«Φέρνετε εκβιαστικά το τέταρτο Μνημόνιο χωρίς να φέρνετε εδώ τη συμφωνία με την τρόικα», είπε ο Νότης Μαριάς (ΑΝΕΛ) που κατηγόρησε τα «μνημονιακά κόμματα» ότι δημιούργησαν ένα «κοινωνικό νεκροταφείο» και γι΄ αυτό σήμερα είναι απέναντι από την κυβέρνηση όλες οι επαγγελματικές ομάδες όχι ως συντεχνίες αλλά εκείνοι που ήταν η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας στηρίζοντας την εδώ και χρόνια.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος επισήμανε την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος και πρόσθεσε ότι «σήμερα κλείνει ένας κύκλος κρίσης για την χώρα. Θυμάστε τις πλατείες και ποιοι μας αποκαλούσαν Τσολάκογλου και έστηναν κρεμάλες, ποιοι προπηλάκιζαν βουλευτές… μας μιλούσαν για Αγγλικό δίκαιο και πως θα μας έπαιρναν τον Παρθενώνα και νησιά και θάλασσες. Δεν έγινε τίποτα. Από την άλλη, αυτή η πλατεία έφερε στην βουλή ένα νεοναζιστικό μόρφωμα».

Η Ραχήλ Μακρή από τους Ανεξάρτητους Έλληνες,  κατηγόρησε την κυβέρνηση για τις προωθούμενες ιδιωτικοποιήσεις και πρόσθεσε «αφού αυτό θέλετε ιδιωτικοποιήστε ακόμα και την μάνα που σας γέννησε». Υποστήριξε ότι η έκθεση του ΟΟΣΑ δεν έχει παραληφθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης παρά ταύτα «την φέρνετε εδώ ως προαπαιτούμενο μέτρο».

Ενστάσεις για τη διαδικασία του κατεπείγοντος 

Υπενθυμίζεται πως η διαδικασία άρχισε με τις σοβαρότατες ενστάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το κατεπείγον.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης υπογράμμισε ότι το κόμμα του δεν αναγνωρίζει τέτοιες διαδικασίες που είναι έκνομες και άρα δεν παράγουν και έννομα αποτελέσματα και επανέλαβε ότι «έχουμε ένα πολίτευμα, δικτατορία της τρόικας».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Νότης Μαριάς κατήγγειλε τη διαδικασία του κατεπείγοντος, επισημαίνοντας πως όταν ο Κανονισμός της Βουλής συμπεριέλαβε τη διαδικασία του κατεπείγοντος δεν είχε λάβει υπόψη του ότι θα έρχονται σε ένα νομοσχέδιο τεράστια Μνημόνια.

«Η αντιλαϊκή πολιτική συνδέεται άμεσα με αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και ζήτησε να δοθεί η δυνατότητα για περισσότερους ομιλητές και πιο άνετη συζήτηση.