Με βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ και αισιοδοξία για επιτυχία του εγχειρήματος της Ελιάς ήταν η τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου κατά την τοποθέτησή του στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου της πρωτοβουλίας.

«Η Ελιά θέλουμε να εκφράσει όλο το χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας» τόνισε ο κ. Βενιζέλος και προσέθεσε πως το εγχείρημα «εκφράζει την  κεντροαριστερά της ευθύνης». 

«Με το ευρωψηφοδέλτιο η Ελιά αποκτά πρόσωπο» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συνέχισε λέγοντας πως όλα τα πρόσωπα που βρίσκονται στο ευρωψηφοδέλτιο, συμβολίζουν «την ενότητα, την ανανέωση, την ποιότητα, το ήθος της συνεργασίας και την αντιπροσωπευτικότητά μας». 

Επιχειρηματολόγησε εξάλλου υπέρ της παραμονής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, λέγοντας πως «συνεργαζόμαστε με τη ΝΔ σε μία κυβέρνηση εθνικής ανάγκης, - παρόμοιες κυβερνήσεις υπάρχουν σε 25 χώρες της ΕΕ». 

«Εάν σε κάποια χώρα έπρεπε να υπάρχει κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αυτή θα ήταν η Ελλάδα» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Η Ελιά», είπε ο κ. Βενιζέλος, «είναι η δημοκρατική παράταξη ιστορικά» και προσέθεσε: «Οργανωτικά το σχήμα μας είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά όχι το τελικό βήμα. Θα συνεχίσουμε μετά τις εκλογές, θέλουμε τη συσπείρωση όλων των δυνάμεων». 

«Στις εκλογές αυτές, τίποτα δεν είναι χαλαρό, εκ των πραγμάτων θα υπάρξει μία ερμηνεία του αποτελέσματος» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και εξαπέλυσε επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «στρατηγική της εφόδου».

«Η στρατηγική της εφόδου του ΣΥΡΙΖΑ και των εταίρων του απέτυχε από τα αποδυτήρια και αυτό φαίνεται στη νευρικότητα, στη θλίψη, σε ένα λόγο αδιέξοδο που τείνει να γίνει αντιπαραγωγικός για τη χώρα μας σε μία κρίσιμη πορεία για την έξοδο από την κρίση», είπε χαρακτηριστικά. 

«Η ψήφος στην Ελιά είναι ψήφος στη σταθερότητα της χώρας ψήφος για την ανάκαμψη της οικονομίας, ψήφος για τις προοδευτικές αντιλήψεις μέσα στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Συνεχίζοντας, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως «το ΠΑΣΟΚ μάχεται μέσα στην Ελιά για τη δημοκρατική παράταξη για τη χώρα και μέσα στη Βουλή. Σήμερα επιβεβαιώνουμε το βράδυ την οριστική στροφή για την έξοδο της χώρας από την κρίση και το μνημόνιο». 

Απαντώντας σε όσους κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ ότι έχει υποστείλει τα σήματά του ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «το ΠΑΣΟΚ συσπειρώνει και κυρίως μάχεται μέσα από την Ελιά για τη δημοκρατική παράταξη και τη χώρα και στη Βουλή μάχεται για τη χώρα». Μάλιστα, προανήγγειλε ότι γι' αυτό θα πει περισσότερα στη βραδινή συνεδρίαση.

Σε ό, τι αφορά τους υποψηφίους είπε ότι μέσω αυτών συσπειρώνονται δυνάμεις και πρόσωπα που αποδέχονται μια αντίληψη «όχι απλά προοδευτική και συμπαθητική αλλά που συνεπάγεται ευθύνη και κόστος».

Συνολικά οι υποψήφιοι θα είναι 42, ενώ «το 42 πρόσωπο του μουσουλμάνου συμπολίτη μας από τη Θράκη θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες» είπε ο κ. Βενιζέλος.

Λοβέρδος: Βάζουμε όρια στους ακραία νεοφιλελεύθερους

«Όσοι συμμετέχουν, στο ευρωψηφοδέλτιο είναι μαχητές της Δημοκρατικής Παράταξης, του πολιτικού χώρου που ανασυγκροτείται, έχοντας επίγνωση των δυσκολιών και του πόσο κακοτράχαλος θα είναι ο δρόμος», τόνισε από την πλευρά του ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Όπως επεσήμανε, το ψηφοδέλτιο της Ελιάς εκφράζει την ανανέωση, καθώς συμμετέχουν «νέοι άνθρωποι στην πολιτική, με τη δική τους όμως έως τώρα πολιτική, κοινωνική, επιστημονική διαδρομή, δίχως βιτρίνες και life style».

«Ιδρύσαμε ένα πολιτικό σχήμα ενώνοντας δυνάμεις δίχως εγωισμούς και ματαιοδοξίες» τόνισε ο κ. Λοβέρδος και σημείωσε πως «μέσα σε λίγες μέρες φάνηκε η χρησιμότητά μας για να βάλουμε όρια στους ακραία νεοφιλελεύθερους».

«Σε αυτούς», συνέχισε ο κ. Λοβέρδος, «που στο υπουργείο Ανάπτυξης την περίοδο 2007-2009 εκτίναξαν στα ύψη τις τιμές στα φάρμακα και τώρα το παίζουν μεταρρυθμιστές καταστρέφοντας χωρίς λόγο και χωρίς να συνεννοηθούν ούτε καν στο εσωτερικό τους, έναν ολόκληρο χώρο».

Όπως επεσήμανε, «οι δυνάμεις της Ελιάς μέσα κι έξω από την κυβέρνηση δίνουν μάχη αυτές τις μέρες για να κρατήσουν στη ζωή ολόκληρες κοινωνικές τάξεις, που βάφτισαν υποχρέωση της χώρας τις εμμονές και τις δεσμεύσεις τους».

Οι υποψήφιοι

Αυτοί είναι οι υποψήφιοι με τη σειρά που τους παρουσίασε η ευρωβουλευτής Άννυ Ποδηματά: 

«Ο 34χρονος καθηγητή ευρωπαϊκών  πουδών Πασχάλης Αγανίδης βραβευμένος με το βραβείο του ευρωπαίου πολίτη, εκπροσωπος της Κίνησης «Η γενιά των 700 ευρώ»

Αφροδίτη Αλ Σαλεχ με σπουδές ψυχολογίας δυναμική νέα γυναίκα μεταπτυχιακό στην κοινωνιολογία περγαμηνές στις μειονοτητες δικαιοωματα μεταναστών

Γιώργος Αμαραντίδης πτυχιούχος μηχανολόγος εργοδηγός μέλος ΔΣ Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη 

Τάκης Αναστόπουλος μέλος της ομάδας διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ πρώτους υπαλλήλους της ευρ επιτροπής

Νίκος Ανδρουλάκης γραμματέας ΠΑΣΟΚ πολιτικός μηχανικός ασχολείται επαγγελματικά με τον κλάδο τουριστικών επιχειρήσεων 

Μαργαρίτα Αργυράκου πολωνικής καταγωγής κτηνοτρόφος

Γιώργος Βερνίκος ηγετικό στέλεχος του φοιτητικού αντιδιδακτορικού κινήματος - μέλος των 58

Σπύρος Βρεττός ηλεκτρολόγος μηχανικός 

Γιάννης Γιάλουρος απόφοιτος σχολής ηλεκτρολόγων μηχανολόγων μηχανικών εργάζεται ως δημοσιογράφος στη ΔΤ παρουσιάζοντας το δελτίο ειδήσεων στη νοηματική γλώσσα

Αλεξάνδρα Δαλιάνη μόλις 27 χρονών Αρχιτέκτων με σπουδές στην Αθήνα και το Παρίσι

Μάνος Επιτροπάκης μουσικές σπουδές στο βιολοντσέλο μάστερ στην ερμηνεία του βιολοντσέλου και απόφοιτος οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Κατερίνα Γαργάλα απόφοιτη ΑΠΘ Νομική Δικηγόρος 

Ρεγγίνα Θεάκου γιατρός

Κώστας Θεοδωρόπουλος από την Πάτρα ενεργός πολίτης που δραστηριοποιείται για την υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων αποκλεισμένων ατόμων

Παναγιώτης Ιωακειμίδης φοίτησε Πάντειο, Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο LSE είναι καθηγητής ευρωπαϊκής ενοποίησης, ΄συμβουλος του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη 

Εύα Καϊλή διπλωματούχος πολυτεχνικής σχολής ΑΠΘ, πρωην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ

Ευθύμης Καρδαράς, εργάζεται στον χώρο της πολιτικής επικοινωνίας

Δημήτρης Καρέλας 

Σωτήρης Κατέσέλος ελεύθερος επαγγελματίας στον χώρο της επικοινωνίας και της διαφήμισης

Παντελής Καψής, είναι πασίγνωστο πού έχει εργαστεί, υφυπουργός αρμόδιος για τη Δημόσια Τηλεόραση

Ευαγγελία Κουρουπάκη οδοντίατρος υποδιευθύντρια ΕΚΕΠΥ, πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ

Παναγιώτης Κωστούλας, γεννημένος το 1985, απόφοιτος Νομικής Σχολής, κάτοχος μάστερ στο εμπορικό δίκαιο

Βίκυ Μάτσικα, από τη Θεσσαλονίκη πτυχιούχος πολιτικών επιστημών ΑΠΘ 

Κατερίνα Μπατζελή, οικονομολόγος, πρώην βουλευτής και ευρωβουλευτής, πρωην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Νίκος Μπίστης «ένας φίλος από τα πολύ παλιά», είπε η κ. Ποδηματά και εξήγησε: «ο Νίκος όταν αποχωρησε από ΚΚΕ το 1983 εντάχθηκε στην ανανεωτική Αριστερά εκείνος ήταν στο κόμμα και εγώ στη νεολαία Ρήγα Φερραίου»

Δημήτρης Μπρίμης, γιατρός 

Σπύρος Νικόπουλος πτυχιούχος Νομικής Σχολής, γενικός διευθυντής αναπτυξιακής εταιρίας Ιονίων Νήσων

Μαρία Παπαϊωάννου Σφαέλου, παιδαγωγός

Γιώργος Παπακωνσταντής ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Παναγιώτης Πάτρας απόφοιτος γεωπονικού πανεπιστημίου Αθηνών 

Κυριάκος Πιερρακάκης οικονομολόγος 

Συλβάνα Ράπτη δημοσιογράφος, ευρωβουλευτής και πρώην βουλευτής 

Αποστόλης Ραπτόπουλος από τον χώρο των αστικών συγκοινωνιών 

Βάσω Στάμου από τον Βόλο Νομικός

Βάσω Σουλαδάκη, διεθνολόγος 

Κατερίνα Τζωρτζοπούλου, γιατρός

Νίκος Τσολακίδης, αποφοιτος κοινωνικής ανθρωπολογίας 

Έφη Χαλάτζη, απόφοιτος οικονομικού πανεπιστημίου Αθηνών «με αγώνες σε θέματα ισότητας γυναικών»,  στέλεχος Εθνικής Τράπεζας

Θανάσης Χειμωνάς, συγγραφέας-αρθρογράφος

Παύλος Χρηστίδης, από το Άργος, σπούδασε στην Κομοτηνή όπου ασχολήθηκε με την ΠΑΣΠ μάχιμη δικηγορία στο Ναύπλιο

Απόστολος Ψωμάς από το Ρέθυμνο, απόφοιτος Νομικής, κάτοχος μεταπτυχιακού Δημόσιας Διοίκησης Παντείου Πανεπιστημίου