Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Μέχρι και στο παραπέντε της ψηφοφορίας συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα με φόντο τις αλλαγές στο γάλα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας επικοινώνησε χθες το βράδυ με τον Ματία Μορς και του είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να δεχθεί με τίποτα την άρση του περιορισμού στην διάρκεια ζωής του παστεριωμένου και ότι είναι θέμα κυβερνητικής συνοχής.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο  Μορς απάντησε θετικά αλλά ζητώντας ανταλλάγματα. « Να το δούμε», είπε, «αλλά δώστε μας κάτι άλλο εκτός εργαλειοθήκης ΟΟΣΑ», για να πάρει την απάντηση του Γιάννη Στουρνάρα πως «βρισκόμαστε στην αναζήτηση του κάτι άλλου αφού η συμφωνία έκλεισε».

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο η διάρκεια συντήρησης τόσο για το παστεριωμένο όσο και για το υψηλής θερμικής επεξεργασίας γάλα θα καθορίζεται με βάση την μέθοδο παστερίωσης σε κάθε βιομηχανία όπως γίνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη και φυσικά η όλη διαδικασία θα υπόκειται στον έλεγχο των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών ( ΕΦΕΤ) κατά τις προβλέψεις του Κοινοτικού Δικαίου. Στη συσκευασία κάθε προϊόντος θα πρέπει να αναγράφεται οπωσδήποτε η ημερομηνία παστερίωσης, η ημερομηνία λήξης καθώς και η διάρκεια ζωής του γάλακτος. Δηλαδή θα πρέπει να αναγράφεται για παράδειγμα, γάλα 5 ημερών, γάλα 6 ημερών, γάλα 7 ημερών, γάλα 8 ημερών.

Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης ζητά να μπει πλαφόν επτά ημερών στην διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος καθώς και να υπάρχει προέγκριση των υπηρεσιών του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης για τη διάρκεια του παστεριωμένου. Κύκλοι του υπουργείου επισημαίνουν πως ουσιαστικά πρόκειται για μία αλλαγή και όχι για δύο. 

Μέχρι σήμερα οι φορείς ελέγχου, όπως ο ΕΦΕΤ, έχουν δικαίωμα να ελέγχουν και να εποπτεύουν αν τηρείται αυτό που λέει ο παραγωγός ( βιομηχανία) ενός προϊόντος. Αυτό σημαίνει πως δεν μπορεί στην πράξη προκαταβολικά ο ΕΦΕΤ να ελέγξει και να καθορίσει την διάρκεια ζωής οποιουδήποτε προϊόντος, αλλά και πως το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να καθοριστεί ανώτατη θερμοκρασία ( στην διαδικασία θέρμισης) έτσι ώστε να μην μπορεί ένα γάλα να διαρκεί πάνω από 7 ημέρες.

Την ίδια ώρα η αφορά δηλώνει έτοιμη για τις αλλαγές με τις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες να έχουν έτοιμες εδώ και καιρό τις συσκευασίες για γάλα 7 ή γάλα 8 ημερών, ενώ ήδη μεγάλη εταιρεία – που είναι σε περιφέρεια με αγελαδοτροφεία δηλώνει έτοιμη να αξιοποιήσει το γάλα ημέρας.

Αυτό που ουσιαστικά επιδιώκει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι να αναβαθμιστεί κατά κάποιο τρόπο και ο ρόλος του ΕΦΕΤ, που από τότε που έφυγε από το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει κατά κάποιο τρόπο περιορισμένο ρόλο, ενώ παράλληλα πετυχαίνουν το κράτος να συμμετέχει δια μέσου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ενεργά στον έλεγχο της διάρκειας ζωής του γάλακτος.

Όπως επισημαίνεται έτσι θα ικανοποιηθούν και οι κτηνοτρόφοι που έχουν προσδεθεί με συμβόλαια με γαλακτοβιομηχανίες αλλά και ουσιαστικά δεν αλλάζει τίποτε καθώς και το σημερινό γάλα των πέντε ημερών λήγει στις επτά.