«Για οικονομικό, κοινωνικό και εθνικό έγκλημα» έκανε λόγο ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του στη συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου.

Χαρακτήρισε έγκλημα κατά του κοινοβουλευτισμού την διαδικασία που ακολουθήθηκε για το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή, ενώ όπως τόνισε με αυτό «επιχειρείται διπλή εκκαθάριση: Εκκαθάριση στις τράπεζες, εκκαθάριση στα ασφαλιστικά ταμεία. Ολοκληρώνεται το PSI που κατέστρεψε τα ταμεία και χρέωσε τους Έλληνες με 50 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως με το πολυνομοσχέδιο «η κυβέρνηση ολοκληρώνει με τη χειρότερη διαδικασία την εκχώρηση του τραπεζικού συστήματος, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και τη διάλυση επαγγελμάτων που είχε αρχίσει από το μνημόνιο του 2010».

«Τόσο καιρό», σημείωσε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση, «κρατούσατε κρυφές αυτές τις διατάξεις και προπαγανδίζατε το πλεόνασμα των 450 εκατ. Ευρώ , για να το δώσετε μία εβδομάδα πριν τις εκλογές».

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «η κυβερνητική πλειοψηφία καλείται να γράψει τις πιο μαύρες σελίδες στη συντηρητική παράταξη». Πρόκειται όπως είπε, για μία «ντροπιαστική συνθηκολόγηση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα. Πρόκειται για ένα προεκλογικό δούναι και λαβείν σε βάρος του ελληνικού λαού».

Κατηγόρησε εξάλλου την κυβέρνηση ότι «έχει συμφωνήσει με την τρόικα να χαρίσει τις τράπεζες σε ξένα κερδοσκοπικά funds και να ξεπουλήσει τη χώρα σε ντόπιους ολιγάρχες με την υποστήριξη των ΜΜΕ της διαπλοκής», ενώ όπως σημείωσε, η «κυβέρνηση επιθυμεί  να κηρύξει σε διωγμό παραδοσιακά επαγγέλματα, όπως του φαρμακοποιού, του οδηγού ταξί, του αρτοποιού, του βιβλιοπώλη και να καταστρέψει την εγχώρια κτηνοτροφία που θέλουν να εκμηδενιστεί».

Επίθεση εξαπέλυσε στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα λέγοντας πως είναι «υπεύθυνος για την ανθρωπιστική κρίση και την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας» και άφησε αιχμές για τους χειρισμούς του ΥΠΟΙΚ σχετικά με το θέμα του χρέους. 

«Το χρέος είναι η αιτία που οδηγηθήκαμε ως εδώ, είναι η αιτία που μπήκαμε σε ένα σκληρό μνημόνιο. Δεν κάνατε τίποτα για το χρέος και σήμερα έχετε το θράσος να λέτε πως ο κύκλος σας ως υπουργός Οικονομικών έχει κλείσει», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε και τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη καλώντας τον να πει ποια συμφέροντα εξυπηρετεί. «Να εξηγήσει ποια συμφέροντα εξυπηρετεί», είπε και υπογράμμισε: «η παραμονή του στην κυβέρνηση αποτελεί μείζον ζήτημα ηθικής τάξης».

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.