Γράφει ο Παναγιώτης Βελισσάρης – Λυμπερίδης

Η πρόσφατη απόσχιση της Κριμαίας από την Ουκρανία – με το αμφιλεγόμενο η αλήθεια είναι δημοψήφισμα που διοργανώθηκε, φέρνει εκ νέου στην επικαιρότητα ένα κρίσιμο ζήτημα που καλείται να αντιμετωπίσει η ΕΕ και όσο περνά ο καιρός γίνεται όλο και πιο μεγάλο.

Ο λόγος για τα αυτονομιστικά κινήματα που αναπτύσσονται γοργά σε όλη την Ευρώπη. Μερικά από αυτά έχουν ιστορικές βάσεις, άλλα είναι σχετικά νέα. Όλα όμως έχουν ένα κοινό: Άρχισαν να διογκώνονται από τη στιγμή που ξέσπασε η οικονομική κρίση.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η Καταλονία, και η Σκωτία που αναμένεται να διοργανώσουν δημοψηφίσματα με το ερώτημα της ανεξαρτητοποίησης τους από την Ισπανία και τη Βρετανία αντίστοιχα. Προσφάτως, ακόμη μία χώρα άρχισε να ζει μνήμες του τοπικιστικού της παρελθόντος.

Η Ιταλία βλέπει αρκετούς κατοίκους της Σαρδηνίας του δεύτερου μεγαλύτερου νησιού της Μεσογείου με 1,6 εκατομμύρια κατοίκους, να βλέπουν όλο και περισσότερο με θετικό μάτι την ιδέα της απόσχισης, και διάφορες πρωτοβουλίες άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους.

Η πρόταση για δημοψήφισμα 

Προσφάτως,  το αποσχιστικό κόμμα «δράση για τη Σαρδηνία» (PsdAz), αποφάσισε να διοργανώσει ένα ηλεκτρονικό δημοψήφισμα με το ερώτημα της ανεξαρτησίας του νησιού, ακολουθώντας το παράδειγμα νοτιοανατολικού Βενέτο στην ηπειρωτική Ιταλία, που όπως ισχυρίζονται οι διοργανωτές η συμμετοχή ξεπέρασε τα δύο εκατομμύρια χρηστών του ίντερνετ.

Παρότι η αξιοπιστία των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών είναι αντικείμενο μεγάλης συζήτησης, το μόνο σίγουρο είναι ότι έστω και έτσι τα αιτήματα των διοργανωτών θα αποκτήσουν τουλάχιστον μεγαλύτερη δημοσιότητα.

Πάντως, ο γραμματέας κόμματος φαίνεται να δίνει μεγάλη σημασία στο αποτέλεσμα . «Η γνώμη τους είναι σημαντική. Πιστεύουμε πως αυτό το θέμα έχει γίνει πολύ σημαντικό αυτό τον καιρό και θέλουμε να μάθουμε ποια ακριβώς είναι η βούληση του κόσμου», λέει ο γραμματέας του κόμματος, John Hills στην  ιστοσελίδα La Nuova Sardegna.

Και εάν το PSdAz ζητά μόνο την ανεξαρτητοποίηση της Σαρδηνίας, κάποιες άλλες αυτονομιστικές ομάδες, έχουν σχεδιάσει και την επόμενη ημέρα. Όπως το κίνημα «Καντόνι της Θάλασσας», το οποίο ζητεί την προσάρτηση από την... Ελβετία, για την ακρίβεια ζητούν η Ρώμη να πουλήσει το νησί στη Γενεύη!

Η «τρελή» ιδέα της ένωσης με την... Ελβετία

Μπορεί η πρόταση αυτή να θεωρείται από πολλούς τουλάχιστον ως αστείο, ωστόσο οι εμπνευστές της πρωτοβουλίας επιμένουν πως... σοβαρολογούν. Σε τέτοιο σημείο μάλιστα,  που τους έκανε θέμα η... βρετανική εφημερίδα Guardian. «Η τρέλα δεν έγκειται στο γεγονός ότι καταθέτουμε τέτοιου είδους προτάσεις» λέει ο Andrea Caruso ένας από τους συνιδρυτές του κινήματος.

Σύμφωνα λοιπόν με τον Caruso η Ελβετία θα μπορούσε να μεταλαμπαδεύσει την διοικητική της αποτελεσματικότητα αλλά και να δώσει οικονομικά οφέλη στην περιοχή, και σε αντάλλαγμα η Σαρδηνία θα έδινε στη χώρα πρόσβαση στη θάλασσα και μεγαλύτερες οικονομικές προοπτικές.

Το πιο περίεργο είναι πως η πρωτοβουλία έχει αρχίσει να κερδίζει κάποια... απήχηση στην Ελβετία. Σύμφωνα με τον  Guardian, προσφάτως τηλεοπτικός σταθμός βρέθηκε στο νησί και αφιέρωσε μία εκπομπή για αυτό το θέμα, ενώ διοργανώθηκε και ένα... ηλεκτρονικό δημοψήφισμα, με την απάντηση των 4.000 ατόμων που ήραν μέρος να είναι θετική.

Το νησί της κρίσης και οι αποσχιστικές τάσεις

Αυτό όμως που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι όσο παράδοξες ή ουτοπικές μοιάζουν, οι αποσχιστικές πρωτοβουλίες που κάνουν την εμφάνισή τους τον τελευταίο καιρό, φαίνεται πως έχουν βάσεις. Στη Σαρδηνία, το στοιχείο του τοπικισμού υπήρχε ανέκαθεν έντονο στους κατοίκους, όπως άλλωστε και η γειτονική Κορσική, ενώ το γεγονός αυτό είναι θεσμικά κατοχυρωμένο, καθώς το νησί είναι μία από τις πέντε αυτόνομες περιοχές της Ιταλίας. Με την πρόσφατη ύφεση που χτύπησε τη χώρα, η κατάσταση στο νησί έγινε ακόμη χειρότερη.

Με την ανεργία το τελευταίο εξάμηνο του 2013 να αγγίζει το 18,1% και περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά σύμφωνα με το Itsat να θεωρούν πως τα εισοδήματά τους είτε ανεπαρκή, είτε ανύπαρκτα, η δυσαρέσκεια για το κεντρικό κράτος διογκώνεται όλο και περισσότερο. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τη συνεχή μείωση των κρατικών δαπανών σε θέματα πρόνοιας και υποδομών, που εξοργίζει ακόμη περισσότερο τους κατοίκους της περιοχής.

Και αυτά τα αισθήματα φροντίζουν να τα κάνουν όσο μπορούν πιο εμφανή: Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το πανεπιστήμιο του Κάλιαρι το 2012, περίπου τέσσερις στους 10 κατοίκους ήθελαν να ανεξαρτητοποιηθεί το νησί από την Ιταλία. Μάλιστα το 10% των συμμετεχόντων ζήτησε την απόσχιση όχι μόνο από την χώρα αλλά και από την ΕΕ.