Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος 

«Ο αιφνιδιασμός ήταν απόλυτα πετυχημένος» σχολίαζαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, στο περιστύλιο της Βουλής υπό το βλέμμα των συναδέλφων τους της συγκυβέρνησης. 

Η έκτακτη σύγκλιση του προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την παρουσία του γραμματέα Δ. Βίτσα και την συνδρομή των δύο καθηγητών του Συνταγματικού Δικαίου Κ. Χρυσόγονου και Γ. Κατρούγκαλου δεν προϊδέαζε για το τι μέλλει γενέσθαι. 

Όταν ο Α. Τσίπρας εξέθεσε το "σχέδιο επίθεσης", ουδείς διαφώνησε, και το απόγευμα η Βουλή έζησε μια από τις πιο οξυμένες στιγμές της μεταπολιτευτικής περιόδου. 

Είναι σαφές ότι η τακτική του Α. Τσίπρα "στρίμωξε" την συγκυβέρνηση, αφού την υποχρέωσε σε διάστημα μιας ώρας να αναδιπλωθεί τρείς φορές, αφού η αποδοχή από τον βουλευτή επικρατείας και συνεργάτη του πρωθυπουργού Δ. Σταμάτη " να συζητηθεί η πρόταση μομφής κατά του Γ. Στουρνάρα" δημιούργησε κομφούζιο στα κυβερνητικά έδρανα.  

Κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζαν ότι " πρώτη φορά είδαμε να τρέχουν ... και να μην φτάνουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της Βουλής για να μαζέψουν την κατάσταση" και τελικά το βάρος της αντιπαράθεσης το σήκωσαν ο Ευαγ. Βενιζέλος και ο πρόεδρος της Βουλής. 

Ουσιαστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ανεξαρτήτως από την τελική έκβαση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, πέτυχε τους στόχους του. Αφενός να πολώσει το πολιτικό κλίμα με απώτατο όριο την 25 Μαΐου, δίνοντας χαρακτήρα δημοψηφίσματος στις ευρωεκλογές και θέτοντας το δίλημμα " με την αποσάθρωση της ελληνικής κοινωνίας ή με το ΣΥΡΙΖΑ". Ουσιαστικά τοποθέτησε την πόλωση ανάμεσα στην κυβέρνηση και το λαό, ανάμεσα στο Σύνταγμα και την πολιτική φαυλότητα, αφού όπως υποστηρίζουν συνεργάτες του " πλέον το παιχνίδι δεν είναι αν θα κυβερνήσουμε, αλλά να κυβερνήσουμε μια ώρα αρχύτερα για να σωθεί ότι μπορούμε να σώσουμε και να επανασχεδιάσουμε την Ελλάδα". 

Ταυτόχρονα επιτεύχθηκε και ο δεύτερος στόχος. Εκείνος, δηλαδή, να αποκαλυφθεί σε όλο της το μεγαλείο η εικόνα " μιας κυβέρνησης που άγεται και φέρεται από τις ορέξεις των δανειστών και οδηγεί την ελληνική κοινωνία για τα επόμενα χρόνια σε κατάσταση εξαθλίωσης". Η απουσία του πρωθυπουργού στον κρίσιμο χρόνο από την Βουλή, ήταν το κομβικό σημείο της κίνησης Τσίπρα. "Ούτε κρυπτόμενος πλέον δεν σώζεται" έλεγαν συνεργάτες του και απορούσαν "ποιος είναι πλέον ο δεσμός που ενώνει τους Α. Σαμαρά - Ευαγ. Βενιζέλο". Από την άλλη πλευρά "αποκαλύφθηκε" πλέον και ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ. Ουσιαστικά με την παρουσία του προέδρου του στη Βουλή εκτιμάται ότι πλέον " έχει κοπεί κάθε δεσμός του με όσα κοινωνικά στρώματα που ακόμα το στήριζαν" αφού ο Ευαγ. Βενιζέλος εμφανίσθηκε "δεξιότερος του πρωθυπουργού". 

Είναι χαρακτηριστική η φράση βουλευτή της συγκυβέρνησης προς συνάδελφό του του ΣΥΡΙΖΑ " άλλη μία κίνηση τέτοια και μας διαλύσατε" είπε αποχωρών χωρίς να ακούσει την απάντηση του συναδέλφου του. 

Εν κατακλείδι η κίνηση Τσίπρα ανέτρεψε πλήρως τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Εξέθεσε τον πρωθυπουργό σε μια στιγμή που ήθελε να πανηγυρίσει τις... "επιτυχίες του",  κατέστησε μέρος της κρίσης τον Ευαγ. Βενιζέλο και το ΠΑΣΟΚ, όπως και τον Φ. Κουβέλη αφού η ΔΗΜΑΡ δεν στήριξε την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ, και ταυτόχρονα ανέδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ ως " υπερασπσιστή της συνταγματικής νομιμότητας και της κοινωνικής ειρήνης". 

Οπως έλεγε στέλεχος της Κουμουνδούρου, υπενθυμίζοντας τη φράση του Α. Τσίπρα " θα σας τρελάνουμε στη νομιμότητα", ουσιαστικά τώρα θα συμβαδίσει "η κινηματική τακτική με τον κοινοβουλευτικό αγώνα". Και για όσους ψάχνουν ερμηνείες αυτή είναι μόνο μία " στις 25 Μαΐου τελειώνει ο βίος της κυβέρνησης".