Και δεύτερο ελικόπτερο που ανήκει στο στόλο του Πολεμικού Ναυτικού στάλθηκε από το ΓΕΝ στο ΓΕΣ για συντήρηση καθώς διαπιστώθηκε ότι γίνεται άψογη δουλειά από το ΓΕΣ και υπάρχει τεράστια διαφορά στην τιμή από εκείνη της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας. Σχεδόν στον ένα τρίτο.

Συγκεκριμένα το ΓΕΝ έστειλε πριν από λίγο καιρό και το δεύτερο ελικόπτερο ΑΒ-212 στο «307 Τεχνικό Συγκρότημα Υποστηρίξεως Αεροπορικού Υλικού (ΤΣΥΑΥ)» που εδρεύει στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας για να πραγματοποιηθεί σε αυτό συντήρηση σε εργοστασιακό επίπεδο.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού έχει κάθε λόγο να υπερηφανεύεται καθώς κέρδισε μία μεγάλη μάχη και στο υπόστεγο ! Να θυμίσουμε ότι το Πολεμικό Ναυτικό είχε ζητήσει για το πρώτο ελικόπτερο του ιδίου τύπου προσφορά από την ΕΑΒ για την επισκευή-συντήρησή του και εκείνη είχε πει ότι απαιτούνται 550.000 ευρώ για εργασία και ανταλλακτικά.

Στη συνέχεια το ΓΕΝ ,γνωρίζοντας ότι τον συγκεκριμένο τύπο το διαθέτει και η Αεροπορία Στρατού , απευθύνθηκε στο ΓΕΣ. Η οικονομική προσφορά από το ΤΣΥΑΥ για την ίδια δουλειά ήταν 115.000 ευρώ! Μάλιστα στην τελετή παραλαβής του συγκεκριμένου ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού από το Στεφανοβίκειο είχε πάει τον περασμένο Νοέμβριο και ο τότε αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Αθανάσιος Τσέλιος και ο νυν αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης. Το 307 Τεχνικό Συγκρότημα Υποστηρίξεως Αεροπορικού υλικού (ΤΣΥΑΥ) συγκροτήθηκε μετά την απόφαση του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου στις 29 Σεπτεμβρίου του 1995. Μέχρι τότε λειτουργούσε σαν 307 Τάγμα Συντηρήσεως Αεροπορικού Υλικού. Η αναδιοργάνωση της Μονάδος σε Συγκρότημα ήταν απόρροια των διαρκώς αυξανόμενων αναγκών συντηρήσεως, ιδιαίτερα κατά την τελευταία 5ετία με την ανάληψη συντηρήσεως του συνόλου των μεταφορικών ελικοπτέρων CHINOOK και των επιθετικών APACHE. Τώρα έχουν στην ευθύνη τους και τα νεοαποκτηθέντα NH-90.

Είχαμε αναφέρει και παλαιότερα ότι η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία είναι μία εξαιρετική εταιρία με άξιους τεχνικούς καλά καταρτισμένους και το σημαντικότερο υπεύθυνους. Αυτό κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει και το υπερθεματίζουν και από το Πεντάγωνο.

Προς αποφυγή κάθε είδους παρεξηγήσεως η ΕΑΒ, πέρα από τα όποια οικονομικά προβλήματα μπορεί να έχει, είναι πολύτιμη για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία και για κάθε πτητικό μέσο που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Η λειτουργία της ΕΑΒ είναι απαραίτητη για την εθνική άμυνα της χώρας . Και αυτό είναι ξεκάθαρο. Ωστόσο όμως το ΓΕΣ δεν δέχεται ότι η επειδή η προσφορά του ήταν κατά πολύ οικονομικότερη της ΕΑΒ για την εργοστασιακή συντήρηση του ελικοπτέρου ΑΒ-212 δεν γίνεται και η σωστή δουλειά.

Οι τεχνικοί του ΤΣΥΑΥ έχουν εκπαιδευτεί ειδικά από τους κατασκευαστές του συγκεκριμένου τύπου ελικοπτέρου. Το ίδιο συμβαίνει και για τους άλλους τύπους ελικοπτέρων που διαθέτει η Ελληνική Αεροπορία Στρατού. Από την πλευρά του το ΓΕΝ λόγω περιορισμένων κονδυλίων αναζητά και μία άλλη λύση για την εργοστασιακή συντήρηση των ελικοπτέρων του, ενισχύοντας στην πράξη τη διακλαδικότητα που πρέπει να κυριαρχεί στις Ένοπλες Δυνάμεις .

Το Πεντάγωνο από την πλευρά του πιθανολογεί μήπως η μεγάλη διαφορά στο κόστος συντήρησης του εν λόγω ελικοπτέρου προέρχεται από τη διαφορά μεταξύ της εργατοώρας που χρεώνει η ΕΑΒ από ότι στοιχίζει στο ΓΕΣ.

Γ. Κοκ