Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Εδώ και μήνες, στις ιδιωτικές του συνομιλίες, ο Αντώνης Σαμαράς, επαναλάμβανε μονότονα ότι το 2013 ήταν η χειρότερη χρονιά, αλλά και ταυτόχρονα η τελευταία κακή για την κυβέρνηση και ότι το 2014 η χώρα θα ανακάμψει και μαζί της θα ανακάμψει και η κυβέρνηση, καθώς θα διαφανεί το τέλος της κρίσης, το Μνημόνιο θα τελειώσει και η ελπίδα θα επιστρέψει.  

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσοι από τους συνομιλητές του Πρωθυπουργού πείσθηκαν από τις διαβεβαιώσεις του- δεν έχει πια και ιδιαίτερη σημασία.  

Γνωρίζουμε όμως ότι από χθες, όταν δημοσιοποιήθηκε η δημοσκόπηση της Alco που έφερνε τη ΝΔ να περνάει και πάλι μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά από 6 μήνες, πολλοί από το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου θυμήθηκαν τα λόγια του Αντώνη Σαμαρά, σημειώνοντας ότι ο Πρωθυπουργός δικαιώθηκε. 

Που οφείλεται η επιστροφή της ΝΔ στην πρώτη θέση των προτιμήσεων, όταν μόλις το 22% των πολιτών θεωρεί επιτυχία την πρόσφατη συμφωνία με την τρόικα και το 58% αμφισβητεί ότι το πλεόνασμα θα οδηγήσει σε ευνοϊκές ρυθμίσεις για το χρέος; Η απάντηση έρχεται σχεδόν αβίαστα: 

Στην προσωπικότητα του Πρωθυπουργού ο οποίος διευρύνει την ψαλίδα έναντι του Αλέξη Τσίπρα σε όλους τους ποιοτικούς δείκτες, αλλά και στην ελπίδα που φαίνεται ότι αρχίζει να επανέρχεται στην ελληνική κοινωνία. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην ερώτηση ποιος δικαιώνεται από τις πρόσφατες εξελίξεις, το 27% απαντάει «ο Σαμαράς» και το 20% «ο Τσίπρας».  

Εδώ, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε μια εμμονή στο να συγκρούεται με την κυβέρνηση για τα απολύτως προφανή. Υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα, ότι θα υπογραφεί νέο Μνημόνιο, ότι θα ληφθούν νέα μέτρα λιτότητας. Και επέμενε σε αυτά, με πείσμα. Ωστόσο διαψεύστηκε και αυτό προφανώς του στοίχησε στο επίπεδο της αξιοπιστίας.  

Αντιθέτως, η αξιοπιστία της κυβέρνησης ενισχύθηκε καθώς κατέστη σαφές ότι η τελευταία συμφωνία με την τρόικα επετεύχθη κρατώντας τις «κόκκινες γραμμές» και χωρίς να γίνει σκόντο σε σημαντικά ζητήματα.  

Τώρα η κυβέρνηση στρέφεται στην έξοδο στις αγορές και στην έναρξη του διαλόγου για την απομείωση του χρέους. Τόσο το ένα όσο και το άλλο, θα ενισχύσουν το αίσθημα της ελπίδας, την εντύπωση ότι βγαίνουμε από την κρίση. Και αυτό είναι το ένα από τα δύο ισχυρά χαρτιά της κυβέρνησης. Το άλλο είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.