Αιχμές κατά του Φώτη Κουβέλη άφησε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Γρηγόρης Ψαριανός, η απουσία του οποίου από τη χθεσινή ψηφοφορία προκάλεσε «θόρυβο».

Μιλώντας στον Bήμα Fm ο κ. Ψαριανός είπε ότι «στην Ανανεωτική Αριστερά, η δημοκρατία δεν είναι προσχηματική ή πολυτέλεια. Ο Καραμανλής, ο Παπανδρέου και όλοι οι εθνάρχες ή ηγέτες έπαιρναν αποφάσεις και η δημοκρατία ήταν στοιχείο διακόσμησης. Στη ΔΗΜΑΡ είναι πυλώνας της ύπαρξής της και γι’ αυτό έφυγε από το σταλινισμό, το ΚΚΕ και το ’68. Είμαι στην Ανανεωτική Αριστερά από το ’72, από το Ρήγα. Ποτέ δεν παίρνονταν αποφάσεις πριν συγκροτηθεί ένα όργανο και στη ΔΗΜΑΡ έχει γίνει πολλές φορές αυτό. Ο κ. Κουβέλης, ο πρόεδρός μου, βγήκε στο Βελλίδειο και είπε ότι η ΔΗΜΑΡ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο. Και συνεκλήθη η κοινοβουλευτική ομάδα δύο μέρες μετά, το Σάββατο. Για να αποφασίσουμε τι; Αυτό που είχε ανακοινώσει ο κ. Κουβέλης στο Βελλίδειο; Να μιλήσουμε επί του πρακτέου και για την ουσία της δημοκρατίας, με την οποία έχω μεγαλώσει; Περίμενα από τον κ. Κουβέλη να πει ότι επειδή η κυβέρνηση, για μία ακόμη φορά, βγήκε εκβιαστικά, προτείνω στην κοινοβουλευτική μου ομάδα να ψηφίσουμε παρών, γιατί κάποια τα δεχόμαστε και άλλα όχι – μην πούμε τώρα ποια είναι αυτά, τα γάλατα, τα ταξί, τα βανάκια των ξενοδοχείων ή οι τράπεζες. Κάποια από αυτά, όμως, είχαν αποφασιστεί και ήταν υποχρεώσεις απ’ όταν η ΔΗΜΑΡ ήταν στην κυβέρνηση».

Παράλληλα είπε ότι δεν δήλωσε παρών «διότι δεν θέλω να φέρω τον πρόεδρο και το κόμμα σε δύσκολη θέση. Όχι (δεν έγινε αυτό με την απουσία μου). Εξηγώ τα πράγματα που έχω θέσει ευθαρσώς αρκετές φορές ενώπιον της ηγετικής ομάδας. Κορυφαίες αποφάσεις πάρθηκαν προσωπικά από τον κ. Κουβέλη και μια ομάδα δύο-τριών ατόμων που είναι δίπλα του. Υπάρχει πρόβλημα λειτουργίας. Η κοινοβουλευτική ομάδα δεν έχει κανέναν αποφασιστικό ρόλο. Η Εκτελεστική Επιτροπή που είναι επίσης κεντρικό όργανο, δεν έχει κανένα αποφασιστικό ρόλο. Κάποτε, υπήρχε ένας «πρωινός καφές», στον οποίο παίρνονταν έστω και εξωθεσμικά αποφάσεις από κάποια στελέχη του κόμματος. Τώρα, οι αποφάσεις παίρνονται εκτός από τον κ. Κουβέλη από μία επιτροπή πολιτικού σχεδιασμού, στην οποία είναι κάτι άνθρωποι που ήρθαν την περασμένη Τρίτη στη ΔΗΜΑΡ. Και δεν το λέω εγώ, αλλά στελέχη που είναι στην Αριστερά 40 χρόνια… Είναι ο Π. Παναγιώτου, ο Χρ. Μαχαίρας, ο Χ. Καστανίδης, ο Γ. Τσαμουργκέλης, η Μ. Κοππά, ο Στ. Μανίκας, ο Μ. Σταυρακάκης. Διάφοροι άνθρωποι φίλοι μου, συμπαθητικοί, κυρίως από το ΠΑΣΟΚ… Και ενώ η ΔΗΜΑΡ έχει δηλώσει ότι δεν μιλάει με το ΠΑΣΟΚ, διότι δεν θέλει πολύ πασοκίλα…».

Ο κ. Ψαριανός τόνισε ότι «μερικοί από αυτούς, είχαν ψηφίσει πολλά μνημόνια, τη στιγμή που η ΔΗΜΑΡ τώρα – ενώ δεν έχει ψηφίσει κανένα μνημόνιο – φαίνεται έντονα αντιμνημονιακή. Τώρα, που τα μνημόνια τελείωσαν. Νομίζω ότι αυτό πρέπει να συζητηθεί αναλυτικά και σε Κεντρικές Επιτροπές και μεταξύ ανθρώπων που αποτελούν την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ εκτενώς και να εξαντληθούν αυτά, διότι όχι μόνο δεν εξαντλούνται, αλλά βρισκόμαστε συνέχεια ενώπιον ειλημμένων αποφάσεων. Και είμαστε σε μια περίοδο που η ΔΗΜΑΡ δεν είναι στα καλύτερά της και έχει χάσει, όπως φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις, την εκλογική της βάση. Δεν είναι ίδια με το Μάιο και Ιούνιο του 2012, διότι η δεύτερη, του Ιουνίου, η μισή περίπου εκλογική βάση της ΔΗΜΑΡ ήταν αλλαγμένη, ενώ το Μάιο είχαν εκλεγεί με το σταυρό οι βουλευτές. Έκτοτε, από το 6,23%, έχει γίνει 1,5% - δύο παρά τέταρτο. Αυτό το πράγμα, κάποια στιγμή, θα προσπαθήσουν κάποιοι να το χρεώσουν, όπως γίνεται σε σταλινικά κόμματα, στον «εσωτερικό εχθρό». Θυμηθείτε το αυτό. Κινδυνεύουμε και προς τις ευρωεκλογές πηγαίνοντας να υποστούμε σοβαρό πλήγμα. Δεν είναι μόνο το ποσοστό, αλλά ότι οι άνθρωποι που φεύγουν αναζητούν κάτι καλύτερο, που μπορεί να μην είναι, αλλά τους χάνεις. Και επειδή έχουν θυμώσει επειδή τους έχεις αδειάσει μία, δύο, τρεις ή πέντε φορές, δεν θα επιστρέψουν. Από την ημέρα της αποχώρησης από την κυβέρνηση – άσχετα αν συμφωνούν, διότι μπορεί και καλά να κάναμε – έχει γίνει μια αλυσίδα λαθών με τις επιλογές μας. Π.χ. στο διάλογο για την Κεντροαριστερά, ο κ. Κουβέλης έλεγε ότι δεν του αρέσει η λέξη Κεντροαριστερά και του αρέσει ο όρος δημοκρατικός σοσιαλισμός. Και όμως, στο Βελλίδειο είπε 30 φορές τη λέξη Κεντροαριστερά και έμεινα άναυδο».

Για το ενδεχόμενο αποχώρησής του από τη Δημοκρατική Αριστερά ο βουλευτής είπε:

«Δεν αισθάνομαι στενάχωρα στη ΔΗΜΑΡ. Είναι το σπίτι μου και άλλοι πρέπει να αισθάνονται στενάχωρα. Είναι επίλυδες ή επισκέπτες, περαστικοί, που μπορεί και να εκλεγούν μεθαύριο, αλλά μετά από 2-3 μήνες θα φύγουν. Η ΔΗΜΑΡ μπορεί να μη λέγεται καν ΔΗΜΑΡ μετά τις ευρωεκλογές και θυμηθείτε το.

Αν ήμουν να πάω προς την έξοδο, θα είχα πάει ήδη. Πρέπει να μου κλείσει κάποιος την πόρτα για να βρεθώ, αλλά δεν έχω σκοπό να το κάνω εγώ αυτό. Εκτός αν το πράγμα φτάσει στο απροχώρητο, αλλά δεν έχω πρόθεση, διότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία διαδικασία. Σε ενάμιση μήνα έχουμε εκλογές. Θα συμμετάσχω και έχω πει ότι θα είμαι υποψήφιος στο ευρωψηφοδέλτιο, όταν είπα πρώτος και μόνος, πριν από οποιονδήποτε άλλον, όταν μπήκε το θέμα του σταυρού, θα είμαι υποψήφιος. Τώρα, όμως, που έβαλαν το θέμα του ασυμβίβαστου και λένε ότι δεν θα μπορείς να είσαι υποψήφιος ευρωβουλευτής εάν πρώτα δεν παραδώσεις την έδρα, δεν ξέρω τι θα κάνω. Μπορεί και να παραδώσω την έδρα. Έχω λίγες μέρες να το κάνω, αλλά θα ήθελα πολύ να είμαι υποψήφιος, να πάρουμε 5% και εγώ να διαφωνώ. Και αν πάρουμε 8%, θα κάνω μόκο και θα πάω να βρω τον Φώτη, τον Μαχαίρα, τον Παν-Παν και τον Μαυροκεφαλίδη ή τον Παπαθανασίου, τον Μαργαρίτη, τον Χατησωκράτη και τον Τσαμουργκέλη και να τους πω συγγνώμη, έκανα λάθος, έχουμε 8%. Αλλά αν έχουμε 2%, πρέπει κάτι να μας πουν».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τις σχέσεις του με τη ΔΗΜΑΡ ο κ. Ψαριανός τόνισε ότι «υπάρχει η δεδηλωμένη στροφή προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Κουβέλης επισήμως το αρνείται, όπως και στελέχη της ηγετικής ομάδας. Όμως, υπάρχουν δευτερεύοντα στελέχη της ηγετικής ομάδας που είναι σχεδόν ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται ότι συζητείται μέσα στη ΔΗΜΑΡ ότι μετά τις ευρωεκλογές θα είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ και εμείς θα είμαστε βοηθοί του. Λέγεται συγκεκριμένα ότι θα του κρατάμε τα γκέμια, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τσουμπουρτσουλούκι και γίνεται το μπάχαλο, λένε άνθρωποι της ΔΗΜΑΡ ότι πρέπει να μπούμε δυνατά και να τους κρατάμε τα γκέμια και να τους δείξουμε την ευρωπαϊκή προοπτική, διότι υπάρχει κίνδυνος να μας ρίξουν στη δραχμή και να μας κάνουν Βενεζουέλα».

Ο Γρ. Ψαριανός είπε ακόμα ότι «αυτό το ΠΑΣΟΚ, το εναπομείναν στον Βενιζέλο δηλαδή, είναι λίγο τσόντα της ομάδας Μπαλτάκου, Μουρούτη και Κρανιδιώτη. Όλοι, από τη θέση τους καθένας, παίζουν το ρόλο του εθνικού υπεύθυνου…».