Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος 

Απώτερος στόχος όλων αυτών των νομοσχεδίων που πέρασαν από την Bουλή τα δύο τελευταία χρόνια δεν ήταν άλλος από την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της χώρας αφενός και αφετέρου η έναρξη της συζήτησης για την διευθέτηση του χρέους.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες από εδώ και πέρα δεν είναι λίγες και θα κρίνουν εν πολλοίς τη συνέχεια ακόμη και για την κυβέρνηση.

Αρχής γενομένης από, αύριο 1η Απριλίου, οπότε και συνεδριάζει στην Αθήνα το Eurogroup και το Ecofin που θα επικυρώσει την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και θα δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης.

Η δόση αυτή θα εκταμιευτεί σε ένα μεγάλο μέρος της στα μέσα Μαΐου για να αποπληρωθούν τα ομόλογα που λήγουν και κατόπιν το επόμενο μέρος της δόσης έως τις 15 Ιουνίου.

Δύο ημέρες μετά την Πέμπτη συνεδριάζει το ΔΣ της ΕΚΤ από όπου το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναμένει επίσημη δήλωση στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης.

Οδεύουμε έτσι προς την 4η Απριλίου οπότε και ο οίκος αξιολόγησης Moody's ανακοινώνει τα αποτελέσματα για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Ερωτηματικό εδώ παραμένει αν ο οίκος θα προχωρήσει ή όχι σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Επόμενη κρίσιμη ημερομηνία 23η Απριλίου με τις ανακοινώσεις της Eurostat για την πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος της χώρας μας.

Και αμέσως μετά την διανομή του κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα η Αθήνα θα περιμένει την έλευση της τρόικας στην Αθήνα για να ανοίξει και επίσημα η συζήτηση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Είναι προφανές πως σε όλες αυτές τις κρίσιμες ημερομηνίες σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι επαφές του πρωθυπουργού στο εξωτερικό που αναμένεται να είναι πολλές σε μια προσπάθεια να διατηρήσει το ήδη καλό κλίμα που έχει δημιουργηθεί για την χώρα μας στην Ευρώπη.