Μία περίεργη δήλωση έκανε ο επικεφαλής της διεύθυνσης του ΔΝΤ για την Ευρώπη, Ρεζά Μογαντάμ (αριστερά στη φωτό), αναφερόμενος σε συνέντευξή του στην τηλεοπτική υπηρεσία του πρακτορείου ειδήσεων Reuters στο θέμα του χρέους της Ελλάδας.

«Η κατάσταση στην Ελλάδα θεωρείται πιο περίπλοκη (σ.σ. είχε προηγηθεί αναφορά στην Πορτογαλία), καθώς οι εκπρόσωποι της τρόικας (ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) μόλις ολοκλήρωσαν τον έλεγχο των οικονομικών της χώρας έπειτα από πολύμηνες καθυστερήσεις. Τώρα πρέπει να γίνουν κάποιες ενέργειες από την Ελλάδα ώστε να μπορέσουμε να συστήσουμε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης (. . .). Μετά από αυτό θα εξετάσουμε το θέμα του χρέους, και το πώς θα προχωρήσουμε μετά το καλοκαίρι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, επίσης φαίνεται να υπάρχουν κάποια ζητήματα τα οποία πρέπει να διευθετηθούν, προτού η Αθήνα λάβει την επόμενη δόση του δανείου. «Θα γίνει μια συζήτηση στο Eurogroup μεταξύ των Ευρωπαίων ώστε να αποφασίσουν τους όρους της συνεισφοράς τους. Και μετά από αυτό, το ΔΝΤ, βάσει της εφαρμογής των ενεργειών (…) θα εξετάσει την παροχή της δόσης λίγο αργότερα» είπε.

Ο κ. Μογαντάμ σημείωσε ότι το πικρό φάρμακο που συνέστησε η τρόικα των διεθνών δανειστών στην ευρωζώνη φαίνεται ότι έχει αποτελέσματα.

«Η Πορτογαλία έχει σημειώσει εξαιρετικές προόδους. Πρόσφατα ολοκληρώσαμε τον ενδέκατο έλεγχο του προγράμματος, ελπίζουμε ότι θα τον εξετάσει το συμβούλιο μας σχετικά σύντομα», ανέφερε.

Όσον αφορά την έξοδο της Λισαβόνας από το πρόγραμμα βοήθειας χωρίς να λάβει προληπτική γραμμή πίστωσης, ο Μογαντάμ σημείωσε: «Νομίζω ότι (η κυβέρνηση της Πορτογαλίας) το συζητά. Σταθμίζει την κατάσταση στην αγορά, μιλά με τους εταίρους της, μιλά με εμάς, οπότε πιστεύω ότι σύντομα θα λάβει μια απόφαση».