Δεκαπέντε μέτρα άμεσης ανακούφισης των πολιτών που πλήττονται από την κρίση, για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στο Δήμο Θεσσαλονίκης, παρουσίασε ο υποψήφιος δήμαρχος, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, στη διάρκεια εκδήλωσης για το πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής της παράταξης του «Ανοιχτή Πόλη».

Τα μέτρα αυτά είναι:

-Πρόγραμμα πλήρους καταγραφής κοινωνικών αναγκών και σύσταση γραφείου αλληλεγγύης ανά δημοτική κοινότητα.

-Απαλλαγή των ανέργων από τα δημοτικά τέλη.

-Αναστολή πληρωμής των χρεών προς τον δήμο των ανέργων και απόρων

-Έκδοση «Δημοτικής Κάρτας Κοινωνικής Αλληλεγγύης» με δικαιούχους μέλη ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

-Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό και σταθερό τηλέφωνο.

-Διεκδίκηση δωρεάν μετακίνησης των ανέργων με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

-Κανένα σπίτι στα «νύχια» των τραπεζών. Δωρεάν παροχή νομικής συμβουλής στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που αδυνατούν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους

-Κατάργηση των τροφείων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και μελέτη για την δημιουργία νέων βρεφονηπιακών σταθμών. Πρόγραμμα διατροφής στους μαθητές- ριες των δημοτικών σχολείων του δήμου.

-Ηθική και υλική στήριξη των κοινωνικών ιατρείων, αλλά, και όλων των αυτοοργανωμένων δομών αλληλεγγύης.

-Καμιά απόλυση εργαζόμενου-ης στο Δήμο και κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

-Πρόσληψη ειδικευμένου προσωπικού στις δομές στήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

-Στήριξη των υπαρχουσών δημοτικών δομών κοινωνικής αλληλεγγύης και δημιουργία νέων.

-Καταγραφή των άδειων κτιρίων και απόδοση τους στις δημοτικές κοινότητες για δημιουργία χώρων στέγασης.

-Προώθηση - ενίσχυση συνεργατικών μορφών αλληλέγγυας οικονομίας

-Αποτροπή με κάθε τρόπο της ιδιωτικοποίησης του νερού και στήριξη με όλες μας τις δυνάμεις του δημοψηφίσματος ενάντια στο ξεπούλημα του.

«Μπροστά στην καθημερινή καταστροφή της ζωής χιλιάδων ανθρώπων, η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να εξαντλείται σε ανέξοδες διαμαρτυρίες για τον οικονομικό στραγγαλισμό της και την κατάργηση - από τις κυβερνήσεις της κοινωνικής συμφοράς - της όποιας ‘‘αυτοτέλειας'' είχε. Ούτε βέβαια να απλώνει τα πόδια της έως εκεί που της επιτρέπει το ‘'πάπλωμα'' των μνημονίων", τόνισε στην ομιλία του ο κ. Μηταφίδης.

Κατηγόρησε τη διοίκηση του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη ότι αναλώνεται σε μια «επικοινωνιακή εκστρατεία», αντί να καταπιαστεί στα σοβαρά με τις ζωτικές ανάγκες των χειμαζόμενων συμπολιτών, και τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη πρέπει να γίνει πόλη της αξιοπρέπειας, της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης.

Στην εκδήλωση πήραν μέρος εργαζόμενοι στη ΒΙΟΜΕ, την ΕΛΒΟ, την ΕΥΑΘ, απολυμένοι σχολικοί φύλακες και απολυμένες καθαρίστριες.