«Ο πολιτικός πολιτισμός έχει πληγεί σε αυτή τη Βουλή. Ο πολιτικός πολιτισμός έχει πληγεί από την πρόταση που καταθέσατε», είπε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ευάγγελος Μεϊμαράκης απευθυνόμενος προς τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Στην τοποθέτησή του επί της πρότασης δυσπιστίας εναντίον του ίδιου, ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε πως και ο αντιπρόεδρος της Βουλής από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης «σε κάποιες περιπτώσεις συμπεριφέρθηκε κομματικά».

Ο κ. Μεϊμαράκης, άφησε υπονοούμενα στην ομιλία του, πως ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε συνειδητά την ώρα που εκείνος απουσίαζε από την έδρα προκειμένου να καταθέσει την πρόταση μομφής κατά του Γιάννη Στουρνάρα την ώρα που προήδρευε ο Γιάννης Δραγασάκης (ΣΥΡΙΖΑ). Παράλληλα, δήλωσε πως στη Βουλή, έχει διττό ρόλο ως πρόεδρος του Σώματος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, και άφησε υπονοούμενα και κατά του κου Δραγασάκη, λέγοντας πως κατ' επανάληψη έχει συμπεριφερθεί από την έδρα με τρόπο ευνοϊκό προς την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά «δεν του κάναμε πρόταση μομφής».

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της πρότασης δυσπιστίας κατά του Γ.Στουρνάρα είπε: «Εσείς αρνείστε το Σύνταγμα» και εξαπέλυσε βολές κατά του κ. Τσίπρα, λέγοντας ότι δεν είχε διαβάσει ούτε το κείμενο της πρότασης μομφής, ούτε τις γνωμοδοτήσεις που παρουσίασε.

Επικαλέστηκε συνταγματολόγους και είπε ότι όταν «υπουργοί ασκούν συνολική πολιτική (και όχι προσωπική) δεν ευσταθεί πρόταση μομφής κατά ατομικά ενός υπουργού. Σημείωσε ότι η πρόταση μομφής σημαίνει ότι ο πρόεδρος της Βουλής έχει διαπράξει αξιόποινη πράξη, πράγμα που δε συμβαίνει σε αυτήν την περίπτωση».

Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες για τη λειτουργία της Βουλής, ο κ. Μεϊμαράκης επισήμανε ότι το Σύνταγμα επιτρέπει τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου σε έκτακτες περιστάσεις. «Βρισκόμαστε σε έκτακτες περιστάσεις και δεν ξέρουμε για πόσο. Ίσως να μπορούσαμε να πούμε ότι υιοθετούνται καθ' υπερβολή. Είμαι σίγουρος όμως ότι ούτε η κυβέρνηση θέλει κάτι τέτοιο κι ότι ο πρωθυπουργός θα ήθελε να συζητούνται τα νομοσχέδια περισσότερες μέρες».

Ο κ. Μεϊμαράκης πρότεινε, δε, να υπάρξει αλλαγή στον Κανονισμό της Βουλής, που να προβλέπει ότι οι προτάσεις μομφής θα συζητώνται μετά το κατεπείγον νομοσχέδιο.

Ο πρόεδρος της Βουλής κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για πολιτικά παιχνίδια και είσπραξη μικροκομματικού οφέλους από τις δύο προτάσεις μομφής.

«Η πρόταση μομφής ήταν ένα πολιτικό παιχνίδι με τους θεσμούς. Θα συνεχίσω να λειτουργώ ως πρόεδρος της Βουλής όταν είμαι στην έδρα, όταν δεν είμαι όμως θα λειτουργώ ως βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας» κατέληξε ο κ. Μεϊμαράκης.

Απαντώντας σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε ότι θα μιλήσει σαν κομματάρχης, και όχι ως πρόεδρος της Βουλής, και διεμήνυσε ότι «το πεζοδρόμιο δεν θα του επιτρέψουμε να κάνει κουμάντο» στην Αθήνα.