Κατά τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, αφού έκανε λόγο για αόριστη πρόταση δυσπιστίας κατά του προέδρου της Βουλής, επιχειρηματολόγησε και υπέρ της απόρριψης της πρότασης δυσπιστίας προς τον υπουργό Οικονομικών και κατά της πρότασης δυσπιστίας στον πρόεδρο της Βουλής.

Επισήμανε εξαρχής ότι στο κείμενο δεν στοιχειοθετούνται πλημμέλειες στον πρόεδρο της Βουλής όπως προβλέπεται και καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχειρεί αποπροσανατολισμό ελλείψει επιχειρημάτων, αφού, όπως εξήγησε, στράφηκε και κατά του υπουργού Επικρατείας ο οποίος απλώς ανέφερε ότι αν η πρόταση δυσπιστίας είναι παραδεκτή θα το κρίνει η Βουλή. «Τι έπρεπε να κάνει ένας υπουργός που σέβεται τους θεσμούς;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Εξάλλου η κυβέρνηση και οι υπουργοί δεν υποκαθιστούν τη λειτουργία των κοινοβουλίων, ούτε την ευχέρεια του προέδρου της Βουλής να αποφαίνονται σε παρεμπίπτοντα ζητήματα».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επιχειρηματολόγησε επισημαίνοντας - μεταξύ άλλων - πως με βάση τη νομική τεκμηρίωση η πρόταση για τον κ. Στουρνάρα ήταν όμοια κατά το περιεχόμενό της με την πρόταση του περασμένου Νοεμβρίου και ως εκ τούτου προσκρούει στο Σύνταγμα και στον Κανονισμό η συζήτησή της, αφού δεν παρήλθε εξάμηνο. Κατά την ερμηνεία του σκοπού του Συντάγματος θα υπήρχε παρακώλυση της νομοθετικής λειτουργίας της Βουλής αν κάθε τόσο γινόταν, εξήγησε. «Πάσχει από έλλειψη νόμιμης προϋπόθεσης προς εξέταση της νομικής και ουσιαστικής βασιμότητάς της, άρα είναι απαράδεκτη η πρόταση αυτή. Άρα ορθώς ως τέτοια απορρίφθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής», αποφάνθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης και συμπλήρωσε: «είναι απορίας άξιο ότι ενώ είχατε το δικαίωμα, δεν προβλήθηκαν αντιρρήσεις από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ».

Σχετικώς με την αιτίαση ότι ο πρόεδρος της Βουλής δεν διέκοψε τις εργασίες της Βουλής, ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι αυτό θα έπρεπε να συμβεί αν η πρόταση δυσπιστίας ήταν παραδεκτή, ενώ, όπως σημείωσε, δεν ήταν. «Κάποιοι παρέσυραν τον κ. Τσίπρα» υπογράμμισε ο κ. Αθανασίου.