«Απόλυτη πολιτική αποτυχία» είναι η αιτία των τελευταίων επιλογών του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει προτάσεις δυσπιστίας εναντίον του Γ. Στουρνάρα και του Ευ. Μεϊμαράκη, κατά τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στην Ολομέλεια, αφού καταφέρθηκε με σφοδρότητα εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επειδή «με τόση ευκολία» αποχώρησε από την αίθουσα, μιλώντας για «κατρακύλα», μίλησε για πολιτικό αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ «αφού δεν του βγαίνουν τα σενάρια προς τις εκλογές» που τον οδηγούν σε κινήσεις με στόχο να πλήξουν την κυβέρνηση, αλλά εντέλει πλήττουν τους θεσμούς και την χώρα.

«Εκείνο που ενοχλεί είναι ότι η χώρα ανακάμπτει και αποκαθιστά πλέον την ευρωπαϊκή και διεθνή θέση της κι αυτό μετατρέπεται σε δήθεν δυσπιστία. Αυτό είναι που ενοχλεί και αυτό μετατρέπεται σε πρόταση δήθεν δυσπιστίας Αυτός είναι ο σχολικός ορισμός της υποβάθμισης και της καταστρατήγησης του Συντάγματος. Αυτό είναι το ανάγλυφο παράδειγμα του πολιτικού αδιεξόδου» τόνισε ο κ. Βενιζέλος. Εκτίμησε ότι αυτό συμβαίνει καθώς η απαξίωση της πολιτικής στρέφεται κατά της Αντιπολίτευσης κι ο εκνευρισμός του κ. Τσίπρα οφείλεται στην έλλειψη πολιτικής προγραμματικής πρότασης, στην αποτυχία της στρατηγικής εφόδου από τα αποδυτήρια, αφού δεν του βγαίνει το σενάριο των εκλογών - δημοψηφίσματος στις εκλογές. «Ως εκ τούτου επιλέγει να δημιουργήσει προβλήματα στην λειτουργία της κυβέρνησης και της Βουλής αλλά και στην χώρα.

«Και τι κάνουν τώρα; Κάνουν ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής, ασκήσεις πυκνής τάξεως στη Βουλή. Μα θέλει κότσια. Πρέπει να ξέρεις, να μπορείς, όταν κάνεις ένα βήμα να ξέρεις το επόμενο, αλλιώς εμφανίζεσαι να μην μπορείς να διαχειριστείς τίποτα ούτε τους θεσμούς ούτε την δημαγωγία. Αυτός είναι ο ορισμός της απόλυτης πολιτικής αποτυχίας», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Αφού επανέλαβε γιατί είναι αβάσιμη η πρόταση δυσπιστίας τόσο εναντίον του υπουργού Οικονομικών, όσο και εναντίον του Προέδρου της Βουλής, ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έκανε μια τρύπα στο νερό και έπεσε μέσα», αφού θέλησε να παρεμποδίσει να ψηφιστεί το νομοσχέδιο χωρίς να ξέρει ότι τέτοια πρόταση δεν θα συζητείτο την ίδια στιγμή. Αμφισβήτησε επίσης τις γνωμοδοτήσεις νομικών που ανέγνωσε ο κ. Τσίπρας «όχι γιατί είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αυτοί που τις κάνουν», αλλά γιατί «έχει δει πολλά τέτοια στη ακαδημαϊκή του ζωή» στα οποία αντιτάχθηκε επιστημονικά, ενώ η Βουλή δεν έχει καμία υποχρέωση να τις δεχθεί.

Ακόμη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε «θεσμικό παραλογισμό» το να διατείνεται ο κ. ΣΥΡΙΖΑ ότι δυσπιστεί κατά του προέδρου της Βουλής, αλλά όχι προσωπικά κατά του κ. Μεϊμαράκη.

«'Αλλα αντί άλλων γιατί δεν θέλουμε να μιλήσουμε επί της ουσίας. Γιατί κάποιοι ενοχλούνται που μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο. Κι αυτό πιστοποιείται από τις αγορές και την κοινωνία. Πλην Λακεδαιμονίων αγωνίζεται η χώρα και κάποιοι λυπούνται γιατί φεύγουν οι βάρβαροι», κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ εκφράζοντας την λύπη του «που δεν πετύχαμε την ενότητα τουλάχιστον στα θεμελιώδη».

Καταλήγοντας απάντησε στον κ. Τσίπρα που τον κατηγόρησε ότι του απευθύνθηκε με υβριστικές εκφράσεις χθες. «Μιλήσαμε σκληρά εμείς. Εκείνος μίλησε για κακουργηματική απιστία, δηλαδή «θα σε βάλω φυλακή», που χρησιμοποιούν με τόση ευκολία νομικές εκφράσεις και ψευτοεισαγγελικό ύφος και κατατροπώνονται σε όλες τις διαδικασίες αντί να διδαχθούν από τις ήττες τους κάνουν ακριβώς τα ίδια», είπε.