current views are: 1

1 Απριλίου 2014
Δημοσίευση04:07

GPO: Προβάδισμα Καμίνη, Μπουτάρη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – Μπροστά ο Σγουρός στην Αττική

Προβάδισμα του Γιώργου Καμίνη στο δήμο Αθηναίων, του Γιάννη Μπουτάρη στο  δήμο Θεσσαλονίκης και του Γιάννη Σγουρού στην περιφέρεια Αττικής δείχνει η δημοσκόπηση της εταιρείας GPO για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού MEGA.

Δημοσίευση 04:07’
αρθρο-newpost

Προβάδισμα του Γιώργου Καμίνη στο δήμο Αθηναίων, του Γιάννη Μπουτάρη στο  δήμο Θεσσαλονίκης και του Γιάννη Σγουρού στην περιφέρεια Αττικής δείχνει η δημοσκόπηση της εταιρείας GPO για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού MEGA.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βελισσάρης – Λυμπερίδης 

Προβάδισμα του Γιώργου Καμίνη στο δήμο Αθηναίων, του Γιάννη Μπουτάρη στο  δήμο Θεσσαλονίκης και του Γιάννη Σγουρού στην περιφέρεια Αττικής δείχνει η δημοσκόπηση της εταιρείας GPO για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού MEGA. Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές οι πολίτες, πως κρίνουν το πρωτογενές πλεόνασμα. 

Στην πρόθεση ψήφου στο δήμο Αθηναίων, ο Γιώργος Καμίνης προηγείται και συγκεντρώνει το 22,4%, και ακολουθεί ο Άρης Σπηλιωτόπουλος (ΝΔ) με 13,6%, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης (ΣΥΡΙΖΑ) με 12,5%, το Νικήτας Κακλαμάνης (ανεξάρτητος) με 11,8%, ο Ηλίας Κασιδιάρης (Χρυσή Αυγή) με 9, ο Νίκος Σοφιανός (ΚΚΕ) με 6,5%, και ο Βασίλης Καπερνάρος (ΑΝΕΛ) με 2,2%. 

Προβάδισμα καταγράφει ο κ. Καμίνης και στο ενδεχόμενο β’ γύρου με 42,5% έναντι 30,3% του Άρη Σπηλιωτόπουλου, με 42,3% έναντι 28,2% του Γαβριήλ Σακκελλαρίδη του ΣΥΡΙΖΑ και με 44,1% έναντι 30,4% του Νικήτα Κακλαμάνη. 

Την ίδια ώρα, το 36% κρίνει θετικά το έργο του Γιώργου Καμίνη στο δήμο Αθηναίων, ενώ το 61,3% αρνητικά. 

Στο δήμο Θεσσαλονίκης προβάδισμα καταγράφει ο Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος συγκεντρώνει το 36,3%, και ακολουθεί ο Σταύρος Καλαφάτης (ΝΔ) με 16,9%, ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης (ΣΥΡΙΖΑ) με 8,5%, ο Γιάννης Δελής (ΚΚΕ) με 3,8% και ο Χάρης Παπαγεωργίου (στηρίζεται από ΑΝΕΛ) με 2,4%. 

Άνετη επικράτηση καταγράφει ο Γιάννης Μπουτάρης και σε ενδεχόμενη αναμέτρηση σε β’ γύρο με τον Σταύρο Καλαφάτη, συγκεντρώνοντας ποσοστό 46,4% έναντι 30,4% του υποψηφίου της ΝΔ. 

Παράλληλα, το 54,3% των ερωτώμενων στη Θεσσαλονίκη θεωρούν πως το έργο του Γιάννη Μπουτάρη είναι θετικό, ενώ το 44,2% το κρίνει αρνητικά. 

Στην πρόθεση ψήφου στην περιφέρεια Αττικής, ο Γιάννης Σγουρός συγκεντρώνει το 22,5% και ακολουθεί η Ρένα Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ) με 16,5%, ο Παύλος Χαϊκάλης (ΑΝΕΛ) με 9%, ο Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ) με 8,2%, ο Γιώργος Κουμουτσάκος (ΝΔ) με 8%, ο Ηλίας Παναγιώταρος (Χρυσή Αυγή) με 5% και ο Πέτρος Μαντούβαλος (στηρίζεται από την Ένωση για την Πατρίδα και το Λαό) με 3,5%. 

Σημειώνεται πως το 47,7% των ερωτηθέντων κρίνει θετικά το έργο του Γιάννη Σγουρού στην περιφέρεια Αττικής, ενώ το 38,6% αρνητικά. 

Τα κριτήρια των ψηφοφόρων 

Στο δήμο Αθηναίων, το 44,5% θα κάνει τις επιλογές του στις δημοτικές εκλογές με βάση την εμπειρία του υποψηφίου, το 15,5% με βάση το εάν είναι ανεξάρτητος, το 15% με βάση το εάν αντιπροσωπεύει την ανανέωση, το 14,3% με βάση το εάν στήριξε ή όχι το μνημόνιο και το 7,4% με βάση εάν τον στηρίζει το κόμμα που ψήφισε στις τελευταίες εκλογές. 

Στο δήμο Θεσσαλονίκης, τι 51,3% θα ψηφίσει με βάση την εμπειρία του υποψηφίου, το 19,6% με βάση το εάν είναι ανεξάρτητος, το 11,9% με βάση το εάν στήριξε ή όχι το μνημόνιο, το 9,2% με βάση εάν αντιπροσωπεύει την ανανέωση και το 6,1% με βάση εάν τον στηρίζει το κόμμα που ψήφισε στις τελευταίες εκλογές. 

Αντίστοιχα στην περιφέρεια Αττικής, οι ψηφοφόροι διαλέγουν σε ποσοστό 46,9% λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία, το 18,8% το εάν κάποιος είναι ανεξάρτητος, το 15,7% το εάν στήριξε το μνημόνιο, το 10% το εάν αντιπροσωπεύει την ανανέωση, και το 4,1% το εάν τον στηρίζει το κόμμα που ψήφισε στις τελευταίες εκλογές. 

Το 56% των δημοτών της Αθήνας θα ψηφίσει στις αυτοδιοικητικές εκλογές με βάση τα προβλήματα του δήμου, ενώ το 41,9% με βάση τα προβλήματα της χώρας. Στο δήμο Θεσσαλονίκης τα ποσοστά ανέρχονται σε 57,7% και 39,4% αντίστοιχα. 

Ωστόσο στην περιφέρεια Αττικής, οι ψηφοφόροι σε ποσοστό 55,2% απαντούν πως θα πάνε στην κάλπη και θα κάνουν την επιλογή τους με βάση τα προβλήματα της χώρας, ενώ το 40,7% απαντά πως θα κάνει την επιλογή του με βάση τα ζητήματα της περιφέρειας. 

Σχετικά με τις δημοτικές εκλογές, οι πολίτες του δήμου Αθηναίων οι ενδιαφέρονται: 

-73,9% πολύ 

-17,5% λίγο 

-8,5% 

Αντίστοιχα, στο δήμο Θεσσαλονίκης, οι απαντήσεις διαμορφώνονται: 

-66,1% πολύ 

-24,7% λίγο 

19,5% καθόλου 

Οι ψηφοφόροι στην περιφέρεια Αττικής, σε ποσοστό 55,8% δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ το 24,7% απαντά πως ενδιαφέρεται λίγο και το 19,5% καθόλου. 

Το 48,1% των πολιτών κρίνει θετικά την ίδρυση του «Ποταμιού», την ώρα που το 42,4% το κρίνει αρνητικά. 

Πως κρίνουν οι πολίτες το πρωτογενές πλεόνασμα 

Το 61% εκτιμά πως είναι σωστή κίνηση το μοίρασμα του πλεονάσματος, ενώ το 34% το θεωρεί λάθος. Αντίστοιχα, το 34,5% θεωρεί σωστό το γεγονός ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο μοίρασμα του μερίσματος στην προεκλογική περίοδο, την ώρα που το 65,1% θεωρεί κάτι τέτοιο λανθασμένο. 

Όσον αφορά την ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος, το 57,1% θεωρεί πως είναι θετική η επίτευξή του, το 18,8% εκτιμά πως είναι αρνητική εξέλιξη, ενώ το 20,7% θεωρεί πως δεν έχει επιτευχθεί.


σχετικα αρθρα