current views are: 1

1 Απριλίου 2014
Δημοσίευση04:14

Δήλωση στήριξης τώρα, θέλει η κυβέρνηση – Αργότερα τα δύσκολα

Μπορεί το πολυνομοσχέδιο να εγκρίθηκε με κόπο από την κυβέρνηση, το βράδυ της Κυριακής στη Βουλή, ωστόσο η αξιολόγηση της τρόικας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. 

Δημοσίευση 04:14’
αρθρο-newpost

Μπορεί το πολυνομοσχέδιο να εγκρίθηκε με κόπο από την κυβέρνηση, το βράδυ της Κυριακής στη Βουλή, ωστόσο η αξιολόγηση της τρόικας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. 

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Μπορεί το πολυνομοσχέδιο να εγκρίθηκε με κόπο από την κυβέρνηση, το βράδυ της Κυριακής στη Βουλή, ωστόσο η αξιολόγηση της τρόικας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Άλλωστε, όπως αποκάλυψε το Newpost η τελική ρύθμιση για το ζήτημα του γάλακτος, αλλά όχι μόνον, προκαλεί τις ενστάσεις της τρόικας η οποία και βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την ελληνική πλευρά.  

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς, που το βράδυ θα παραβρεθεί και θα χαιρετίσει στο δείπνο που θα δοθεί προς τιμήν των υπουργών Οικονομικών και των ευρωπαίων τραπεζιτών που βρίσκονται στην Αθήνα, δεν μπορεί να περιμένει σήμερα μία απόφαση για την εκταμίευση της πολυπόθητης δόσης. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά αναμένει από το Eurogroup, που συνεδριάζει από το πρωί στην Αθήνα, μία σαφή δήλωση στήριξης, αναγνώριση της προόδου που έχει επιτύχει η ελληνική οικονομία και, φυσικά, μία ρητή αναφορά ότι θα εκταμιευθούν οι δόσεις ύψους 8,3 δισ. ευρώ που αναλογούν στην Ευρωζώνη. 

Όπως κατέδειξε και η λυσσαλέα μάχη που έδωσε η κυβέρνηση ώστε να απορριφθεί η, ούτως ή άλλως αμφιλεγόμενη πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ, η δικομματική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην πλήρη υλοποίηση των δεσμευσεων που έχει αναλάβει καθώς στο επιτελείο του Πρωθυπουργού εκτιμάται ότι έτσι ανοίγει ο δρόμος όχι μόνον για την καταβολή του πρωτογενούς πλεονάσματος αλλά και για την έξοδο της χώρας στις αγορές. Οποιαδήποτε αίσθηση αστάθειας θα ήταν καταστροφική, ειδικά εις ότι αφορά τα επιτόκια που προσδοκά να λάβει η ελληνική πλευρά από τις αγορές στην πρώτη δοκιμή μετά το μνημόνιο. Ο δανεισμός ποσού περί τα 2 – 3 δισ. από τις αγορές, πιθανότατα πριν τις ευρωεκλογές, αντιμετωπίζεται ως η πρώτη κίνηση για την απαλλαγή της Ελλάδας από το μνημόνιο, όπως το γνωρίσαμε την τελευταία 4ετία. 

Ωστόσο, η αίσθηση που επιδιώκεται να δημιουργηθεί ότι η Ελλάδα θα βρεθεί εκτός οποιουδήποτε ελέγχου είναι λανθασμένη. Άλλωστε, πέραν των κανονισμών που έχουν υιοθετηθεί για το σύνολο της ευρωζώνης και αφορούν εξίσου τη Γερμανία και την Ελλάδα, το ΔΝΤ έχει ακόμη μεγάλο αριθμό δόσεων που πρέπει να καταβάλει προς την ελληνική πλευρά. 

Περαιτέρω, η συμφωνία με την τρόικα προβλέπει την κατάτμηση της δόσης των 8,3 δισ. Ευρώ σε… δόσεις, βάζοντας νέα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να εκπληρώσει η ελληνική πλευρά προκειμένου αυτές να εκταμιευθούν. 

Σύμφωνα με το σχεδιασμό που έχει γίνει, η Ελλάδα αναμένεται να εισπράξει τη μερίδα του λέοντος, δηλαδή ένα ποσό πλέον των 6 δισ ευρώ, εντός του Απριλίου, με τα υπόλοιπα δύο δισεκατομμύρια να επιμερίζονται σε δύο δόσεις εντός Ιουνίου και Ιουλίου. Και το πρόβλημα για την ελληνική κυβέρνηση, που καταδεικνύει πώς παρά την εντυπωσιακή πρόοδο, είναι πώς τα προαπαιτούμενα για τις δόσεις των 1 + 1 δισεκατομμυρίων κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι. 

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, για τη δόση του Ιουνίου η ελληνική πλευρά θα πρέπει να έχει θεσπίσει νόμο για τη μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών (!), να έχει διαμορφώσει πλαίσιο δράσεων για την είσπραξη των οφειλών αλλά και να έχει τακτοποιήσει τους φόρους υπέρ τρίτων, το θεσμικό πλαίσιο για τις αδειοδοτήσεις και το υπαίθριο εμπόριο κ.α. 

Αντιστοίχως, για τη δόση του Ιουλίου θα πρέπει να προχωρήσει η ένταξη του συνόλου των επικουρικών ταμείων του Δημοσίου στο ΕΤΕΑ του ιδιωτικού τομέα, να έχει διαμορφώσει τη λίστα για την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν επικουρικά ταμεία και, τέλος, να έχει προχωρήσει στο ακανθώδες ζήτημα της δημιουργίας της «μικρής ΔΕΗ».  

Είναι σαφές ότι μπροστά της η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει εξαιρετικά δύσκολες υποθέσεις. Ωστόσο, στο Μαξίμου εκτιμούν ότι η διπλή κάλπη του Μαΐου όχι μόνον δεν θα σηματοδοτήσει μία ήττα της κυβέρνησης αλλά, αντιθέτως, μπορεί να αποτελέσει ψήφο εμπιστοσύνης προς την ασκούμενη πολιτική. Ειδικά αν το πλεόνασμα έχει διανεμηθεί και η ρύθμιση του χρέους βρίσκεται πάνω στο τραπέζι…  


σχετικα αρθρα