Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Όλα για όλα φαίνεται πως τα παίζει ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, με την επιλογή του Μανουέλ Βαλς για τον πρωθυπουργικό θώκο. Ο 51χρονος απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών αποτελεί την τελευταία ελπίδα αναστροφής του κλίματος για τους Σοσιαλιστές, με τις κακές γλώσσες -και όχι μόνο- να μιλούν για έναν πολιτικό με καθαρά δεξιά ιδεολογία.

Ο σύμβουλος επικοινωνίας στο επάγγελμα, Μανουέλ Κάρλος Βαλς, γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου του 1962 στη Βαρκελώνη. Γιος καταλανού καλλιτέχνη και ιταλοελβετίδας μητέρας, έλαβε τη γαλλική υπηκοότητα σε ηλικία 20 ετών.

Αν και διαθέτει πολυπολιτισμικό υπόβαθρο οι θέσεις του σε κοινωνικό επίπεδο μόνο προοδευτικές δεν είναι, με τον Economist να τον αποκαλεί σε άρθρο του τον Δεκέμβριο του 2012 ως «σοσιαλιστή Σαρκοζί». Ως υπουργός Εσωτερικών, από το 2012 όταν ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο, τήρησε σκληρή γραμμή κατά των μεταναστών. Αποκορύφωμα ήταν η απέλαση ενός 15χρονου κοριτσιού Ρομά στο Κόσοβο, που συνελήφθη λίγο αφότου είχε σχολάσει, περιστατικό που δίχασε τους Σοσιαλιστές. 

Σε συνέντευξή του στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο France Inter, τον περασμένο Σεπτέμβριο, είχε δηλώσει ότι είναι αυταπάτη να πιστεύει κανείς ότι το πρόβλημα των Ρομά μπορεί να λυθεί μέσω της ενσωμάτωσης. «Οι περισσότεροι από αυτούς πρέπει να σταλούν πίσω στα σύνορα», είχε πει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, πρόσφατα ανακοίνωσε με υπερηφάνεια ότι επί των ημερών του έφυγαν οι περισσότεροι μετανάστες από τη Γαλλία, ενώ θεωρεί αποτυχημένο το πολυπολιτισμικό μοντέλο κάνοντας αναφορά σε «άπαρτχάιντ» στη Γαλλία.

Μερικά χρόνια νωρίτερα, ως δήμαρχος της πόλης Εβρί, στα νότια προάστια του Παρισιού, έστειλε «σκληρό μήνυμα» κατά της εγκληματικότητας και έτσι έγινε αρεστός στην εργατική τάξη όπως και στον... Νικολά Σαρκοζί που προσπάθησε να τον πείσει να συμμετάσχει στην κυβέρνησή του. 

Ο πρώην εκπρόσωπος του πρώην πρωθυπουργού Λιονέλ Ζοσπέν θεωρείται μεταρρυθμιστής, τοποθετείται στη δεξιά πτέρυγα του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) ενώ θεωρείται ότι εκφράζει θέσεις παρόμοιες με τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ. «Πρέπει να αλλάξουμε ή να πεθάνουμε» δήλωνε το 2009, όταν στην ηγεσία του PS ήταν η αριστερόστροφη Μαρτίν Ομπρί. 

Ο Βαλς πρότεινε ακόμα και την απαλοιφή του επιθέτου «Σοσιαλιστικό» (!) από το όνομα του κόμματος, με αποτέλεσμα να απειληθεί με διαγραφή. Οι ακραία συντηρητικές του θέσεις δεν σταματούν εδώ: Έχει ταχθεί κατά του εργασιακού 35ωρου ανά εβδομάδα, όπως και στη μείωση του ορίου συνταξιοδότησης στα 60 έτη. 

Η επιλογή του δημοφιλέστατου και υπέρμετρα φιλόδοξου Βαλς από τον απελπισμένο πολιτικά Ολάντ -διορίστηκε μόλις 24 ώρες μετά τον καταποντισμό στις δημοτικές εκλογές- αποτελεί μία τελευταία «ζαριά» για τον καθόλου δημοφιλή πρόεδρο της Γαλλίας. Ανακατεύει την τράπουλα, τοποθετώντας ως επικεφαλής της κυβέρνησής του έναν πολιτικό που βρίσκεται πολύ μακριά από την ιδεολογία της γαλλικής Αριστεράς, όμως μπορεί να ανακόψει το ρεύμα προς το δεξιό UMP και το Εθνικό Μέτωπο (FN) της Λε Πεν. 

Η τοποθέτηση του γαλλοϊσπανού πολιτικού στο Ματινιόν (σ.σ. επίσημη πρωθυπουργική κατοικία), όμως, αποτελεί ταυτόχρονα και ένα ρίσκο για τους Σοσιαλιστές, αφού σε συνδυασμό με την διαφαινόμενη αποτυχία του Ολάντ, μπορεί να θέσει το PS σε νέα μακρά περίοδο διχασμού, εσωστρέφειας και μαρασμού.