current views are: 1

1 Απριλίου 2014
Δημοσίευση08:19

Επισήμως τις ξορκίζουν, ανεπισήμως συζητούν τις εθνικές εκλογές

Επισήμως η κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου ξορκίζει κάθε σκέψη και σενάριο για πρόωρες εκλογές .Την στάση αυτή επιβεβαίωσε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος μετά το τέλος της σύσκεψης με τον πρωθυπουργός και τον υπουργό οικονομικών.

Δημοσίευση 08:19’
αρθρο-newpost

Επισήμως η κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου ξορκίζει κάθε σκέψη και σενάριο για πρόωρες εκλογές .Την στάση αυτή επιβεβαίωσε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος μετά το τέλος της σύσκεψης με τον πρωθυπουργός και τον υπουργό οικονομικών.

Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος 

Επισήμως η κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου ξορκίζει κάθε σκέψη και σενάριο για πρόωρες εκλογές. Την στάση αυτή επιβεβαίωσε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος μετά το τέλος της σύσκεψης με τον πρωθυπουργός και τον υπουργό οικονομικών. «Ζήτημα πρόωρων βουλευτικών εκλογών δεν τίθεται» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι μετά την ψηφοφορία της Κυριακής η σταθερότητα της κυβέρνησης είναι πλήρως διασφαλισμένη. 

Ωστόσο παρά την σπουδή των κυβερνητικών στελεχών να αποδοκιμάσουν τα σενάρια εκλογών , ουδείς διαψεύδει ότι πίσω από τις κλειστές πόρτες δεν συζητήθηκε και το σενάριο των τριπλών εκλογών τον Μάιο. 

Και αυτό γιατί υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι η δεδομένη χρονική στιγμή αποτελεί το καλύτερο timingγια την κυβέρνηση .Πως δικαιολογούν αυτήν τους την άποψη; Αρχικά θεωρούν ότι την 1η Απριλίου η συνεδρίαση του Eurogroup και του Ecofin θα σηματοδοτήσουν με τον πιο επίσημο τρόπο ότι η οικονομία της Ελλάδας βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης αφού παρουσία όλων των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης θα δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης. Δεύτερο επιχείρημα όσων προκρίνουν εκλογές είναι η 3η Απριλίου οπότε και ο οίκος Moody’s αναμένεται να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας άρα ευκολότερη έξοδο στις αγορές .Ακολουθεί η 23η Απριλίου οπότε και πιστοποιείται από τη Eurostat το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα σηματοδοτήσει και τις πρώτες κυβερνητικές παροχές. Προσθέτοντας σε αυτά τα τρία επιχειρήματα την σφοδρή ήττα που εκτιμούν ότι υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ στην κοινοβουλευτική αναμέτρηση της Κυριακής ….προτείνουν εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές. 

Από την άλλη πλευρά υπάρχει το στρατόπεδο όσων υποστηρίζουν ότι τριπλές εκλογές τον Μάιο θα ισοδυναμούσε με καταστροφή αφού οι πολίτες για να στηρίξουν εκ νέου την κυβέρνηση θα πρέπει να δουν απτά αποτελέσματα από την οικονομική πολιτική, δηλαδή το μοίρασμα του πρωτογενούς πλεονάσματος αλλά και την μείωση της φορολογίας κάτι που απαιτεί χρόνο. 

Επιπροσθέτως εκτιμούν ότι οι πολίτες θα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στους τοπικούς άρχοντες και την κεντρική κυβέρνηση και μπορεί να μην διαχωρίσουν απόλυτα τις δύο έννοιες με αποτέλεσμα να μην λάβουν το μήνυμα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών που θέλει η κυβέρνηση. 

Σε κάθε περίπτωση την τελική απόφαση θα την λάβει ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος δεν έχει ποτέ τοποθετηθεί υπέρ μιας πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης παίζοντας μόνιμα το χαρτί της σταθερότητας…


σχετικα αρθρα