Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Μόνο ευχάριστα δεν είναι τα μηνύματα για τη Nέα Δημοκρατία σε κρίσιμες περιφέρειες και δήμους το τελευταίο διάστημα και δεν έχει αλλάξει το κλίμα στο ελάχιστο με πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις το Δήμο Αθήνας και την περιφέρεια Αττικής. 

Τα τελευταία γεγονότα που συνέβησαν στη ΝΔ μετά και τη διαγραφή του Νικήτα Κακλαμάνη από τη «γαλάζια» Κ.Ο. αλλά και από τα μητρώα του κόμματος, δημιουργούν νέα δεδομένα στη μάχη στον πρώτο δήμο της χώρας. 

Ο Αντώνης Σαμαράς προχώρησε στη διαγραφή του Ν.Κακλαμάνη χωρίς να ενδιαφερθεί καθόλου για τις παρενέργειες στην εκλογική μάχη στο δήμο της Αθήνας και κυρίως πως μπορεί να επηρεασθεί η υποψηφιότητα του Άρη Σπηλιωτόπουλου. 

Ο Ν. Κακλαμάνης εμφανίζεται πλέον ως ο ηγέτης των αντιμνημονιακών δυνάμεων στο Δήμο της Αθήνας και ευελπιστεί να συγκεντρώσει γύρω του πρόσωπα και εντός και εκτός ΝΔ, εκτιμώντας ότι η ηγεσία του κόμματος του έκανε «πολιτικό δώρο». 

Από την άλλη πλευρά υπάρχει και η ανάγνωση που δίνει το Μέγαρο Μαξίμου, ότι δηλ. πλέον ο κόσμος της ΝΔ δεν έχει κανένα απολύτως δίλημμα και μπορεί να επιλέξει τον Άρη Σπηλιωτόπουλο που αποτελεί και εκλεκτό της «γαλάζιας» ηγεσίας.

Το ζητούμενο είναι από εδώ και πέρα πως θα υποστηριχθεί επί της ουσίας ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, καθώς στο παρασκήνιο εμμένουν νεοδημοκράτες που συντάσσονται με τον Ν. Κακλαμάνη και από το βράδυ της Κυριακής έχει μαζί του και «γαλάζια» στελέχη που αντιτίθενται στο πολυνομοσχέδιο. 

Ήδη, ο πρόεδρος των φαρμακοποιών Αττικής Ανδρ. Λουράντος, πολιτικός φίλος του Ν. Κακλαμάνη από την εποχή της νεολαίας της ΕΡΕ, τη δεκαετία του 1960, δήλωσε τη στήριξή του στην υποψηφιότητα του διαγραφέντα βουλευτή. Ο πρόεδρος των ιδιοκτητών ΤΑΞΙ Θύμιος Λυμπερόπουλος επίσης δήλωσε τη στήριξή του στο Ν. Κακλαμάνη, ενώ φέρεται να τον στηρίζει και ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ ιδ. Τομέα Νίκος Κιουτσούκης που επίσης διαγράφηκε από τη ΝΔ. 

Το ενδιαφέρον στοιχείο όμως που είναι εν γνώσει του newpost είναι ότι ο Ν. Κακλαμάνης άκουσε να τον στηρίζουν και στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων, όπως η Έλενα Κουντουρά, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις σύντομα και ενδέχεται να παραιτηθεί ο δικηγόρος Βασίλης Καπερνάρος. Αυτό θα σημαίνει ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, όπως και η Ένωση για την Πατρίδα και το Λαό του Βύρωνα Πολύδωρα θα στηρίξουν τον Νικήτα Κακλαμάνη.  

Η αποστολή του Α. Σπηλιωτόπουλου κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς απέναντί του, λόγω της κυβερνητικής πολιτικής είναι και αρκετοί εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων και εργασιακών ομάδων που αντιδρούν και ετοιμάζονται να στείλουν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση. Βέβαια διατηρεί προβάδισμα από τον Νικήτα Κακλαμάνη και έχει τις περισσότερες πιθανότητες να περάσει στο β΄ γύρο.  

Αυτό φαίνεται να πληρώνει και ο Γιάννης Ιωαννίδης, εκλεκτός του Μεγάρου Μαξίμου για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που έχει απέναντί του τον Απόστολο Τζιτζικώστα, νυν περιφερειάρχη, που επίσης διαγράφηκε από τη ΝΔ.  

Μόλις το βράδυ της Κυριακής παραιτήθηκαν από το συνδυασμό του Γ. Ιωαννίδη πέντε περιφερειακοί σύμβουλοι, διότι διαφωνούν με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, ενώ η ΝΔ στη Θεσσαλονίκη δεν είναι ενωμένη. 

Πολλά προβλήματα παρατηρούνται πλέον και στην περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου ο Πέτρος Τατούλης που στηρίζεται από τη ΝΔ, αν και το 2010 ήταν αντίπαλοι, διαπιστώνει τις τελευταίες ημέρες βαρύ κλίμα από γαλάζια στελέχη. Ήδη έχει παραιτήσεις αντιπεριφερειαρχών και περιφερειακών συμβούλων, ενώ αντάρτης είναι ο επίσης γαλάζιος Δημήτρης Σαραβάκος.