Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, που φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ να μην εμφανίζει τη δυναμική να δημιουργήσει ρεύμα εξουσίας, οδηγούν στελέχη της Κουμουνδούρου να κάνουν δεύτερες σκέψεις σχετικά με τα πρόσωπα τα οποία επελέγησαν για να ηγηθούν της μάχης των αυτοδιοικητικών εκλογών στους μεγάλους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας. 

Ο προβληματισμός που αναπτύσσεται έχει να κάνει κυρίως με τη λογική που επικράτησε και όχι με τα πρόσωπα που ανέλαβαν να ηγηθούν των συνδυασμών.  

Όπως αναφέρουν στελέχη της Κουμουνδούρου, ο ΣΥΡΙΖΑ στις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους, θα ήταν ορθότερο να επιλέξει πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής. Με τον τρόπο αυτό- λένε, τα αποτελέσματα θα ήταν σαφώς καλύτερα και- το κυριότερο, οι επιλογές θα σηματοδοτούσαν τον τρόπο με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να διακυβερνήσει: με συνεργασίες και αξιοποίηση ικανών προσώπων, όπως έχει ειπωθεί κατά κόρον από στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Όμως αντ’ αυτού- επισημαίνουν, σχεδόν όλες οι επιλογές κινήθηκαν στη λογική καταγραφής των κομματικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα να ηγούνται των συνδυασμών πρόσωπα με μικρή αναγνωρισιμότητα και μικρή αποδοχή. Πρόσωπα που δεν έχουν τη δυναμική να συσπειρώσουν ευρύτερες δυνάμεις και να δημιουργήσουν ρεύμα εξουσίας.  

Το χειρότερο- όπως τονίζουν, είναι ότι στις περιπτώσεις που αναζητήθηκαν τέτοιου είδους πρόσωπα, οι επιλογές ήταν ατυχείς. Ο Οδυσσέας Βουδούρης πχ στην Πελοπόννησο, έφερε γκρίνια και αποσυσπείρωση, ενώ ο Θόδωρος Καρυπίδης στη Δυτική Μακεδονία, λίγο έλειψε να προκαλέσει κύμα εσωστρέφειας και τελικά αντικαταστάθηκε.   

Ο Γιάννης Μπουτάρης- σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, έχει τα πολιτικά χαρακτηριστικά και θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πρόσωπο που αν στηριζόταν από την Κουμουνδούρου, θα σηματοδοτούσε μια επιλογή ευρύτερων συμμαχιών. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είναι το πιο χαρακτηριστικό πρόσωπο, αλλά μετά από αυτόν ακούγονται και άλλα ονόματα όπως του Πάνου Σκοτινιώτη στο Βόλο, του Γιάννη Δημαρά στην Πάτρα, του Φίλιππου Φίλιου στα Γιάννενα και άλλων. Οι προαναφερόμενοι, δεν είναι δα… δεξιότεροι πολλών εκ των πασοκογενών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ…  

Η ανυπαρξία τέτοιων προσώπων λόγω κεντρικών κυρίως επιλογών αλλά και συχνά λόγω τοπικών διενέξεων που ευνοήθηκαν όμως από την ανυπαρξία ανάλογης πολιτικής συμμαχιών, δημιουργεί την εντύπωση ότι το βράδυ των εκλογών ο χάρτης των αυτοδιοικητικών εκλογών δεν θα βαφτεί με τα χρώματα του ΣΥΡΙΖΑ.  

Για τον λόγοι αυτό, καθίσταται απολύτως αναγκαία για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η καθαρή διαφορά στις ευρωεκλογές, με ποσοστό που δεν θα μπορεί να αποδοθεί στη «χαλαρή ψήφο». Άλλως τα προβλήματα θα επιστρέψουν στην Κουμουνδούρου…