current views are: 1

1 Απριλίου 2014
Δημοσίευση10:08

Ρεν: Aνάπτυξη το 2014 – Ντάισελμπλουμ: Θα στηρίξουμε την Ελλάδα (Βίντεο)

Εύσημα στην Ελλάδα έδωσαν Γερούν Ντάισελμπλουμ, Όλι Ρεν, Μάριο Ντράγκι και Κλάους Ρέγκλινγκ στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στο Ζάππειο Μέγαρο, με τον ολλανδό ΥΠΟΙΚ να τονίζει ότι η δόση θα δοθούν σε τρία τμήματα, ενώ είπε ότι είναι πολύ νωρίς να εκτιμηθεί το εάν η χώρα μας χρειάζεται τρίτο πακέτο.

Δημοσίευση 10:08’
αρθρο-newpost

Εύσημα στην Ελλάδα έδωσαν Γερούν Ντάισελμπλουμ, Όλι Ρεν, Μάριο Ντράγκι και Κλάους Ρέγκλινγκ στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στο Ζάππειο Μέγαρο, με τον ολλανδό ΥΠΟΙΚ να τονίζει ότι η δόση θα δοθούν σε τρία τμήματα, ενώ είπε ότι είναι πολύ νωρίς να εκτιμηθεί το εάν η χώρα μας χρειάζεται τρίτο πακέτο.

Εύσημα στην Ελλάδα έδωσαν Γερούν Ντάισελμπλουμ, Όλι Ρεν, Μάριο Ντράγκι και Κλάους Ρέγκλινγκ στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στο Ζάππειο Μέγαρο, με τον ολλανδό ΥΠΟΙΚ να τονίζει ότι η δόση θα δοθούν σε τρία τμήματα, ενώ είπε ότι είναι πολύ νωρίς να εκτιμηθεί το εάν η χώρα μας χρειάζεται τρίτο πακέτο.

Στις δηλώσεις του ο κ. Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν να υποστηρίξουν τις προθέσεις της Ελλάδας για την ανάπτυξη και στην κατανομή των κονδυλίων.

Σχετικά με τις δόσεις ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι αυτές θα δοθούν σε τρεις συνολικά υποδόσεις με την πρώτη να ανέρχεται στα 6,3 δισ. ευρώ, για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες που έχει η Ελλάδα τον Μάιο σε λήξεις ομολόγων. Στη συνέχεια, θα υπάρξουν άλλες δύο δόσεις (1 δισ. ευρώ κάθε μια), οι οποίες θα εκταμιευτούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, υπό την προϋπόθεση ότι θα εκπληρωθούν οι έξι προαπαιτούμενες δράσεις ανά δόση.

Πρόσθεσε, όμως, ότι τώρα πρέπει να συγκεντρωθεί η κυβέρνηση στο πρόγραμμα και το όλο ζήτημα θα επανεξεταστεί στον επόμενο έλεγχο. Ενώ, σχετικά με τα μέτρα περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους, παρέπεμψε στην ανακοίνωση της Eurostat για την επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013, τονίζοντας ότι το θέμα αυτό δεν είναι του παρόντος.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Ντάισελμπλουμ στο ζήτημα της ανάπτυξης, επισημαίνοντας ότι αυτή είναι η μόνη οδός για να ενισχυθεί η απασχόληση. Δήλωσε, επίσης, ότι θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τη στρατηγική ανάπτυξης της Ελλάδας και σημείωσε ότι αναμένει από την κυβέρνηση το συγκεκριμένο σχέδιο μέσα στις επόμενες βδομάδες ή μήνες.

Τα στοιχεία για την Ευρωζώνη είναι σε κάθε περίπτωση θετικά, σημείωσε μεταξύ άλλων από την πλευρά του ο επίτροπος Όλι Ρεν.

«Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη είναι αισθητή. Τα στοιχεία του Φεβρουαρίου δείχνουν ωστόσο κάποια προβλήματα κυρίως στην Ιρλανδία. Η εφαρμογή των οικονομικών μέτρων στα κράτη μέλη όμως αποδεικνύει ότι μπορεί να αντιστραφεί το κλίμα. Επίσης υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη στην τραπεζική ενοποίηση» ανέφερε.

Παράλληλα, ο κ. Ρεν περιέγραψε το πλαίσιο στο οποίο η ΕΕ πρέπει να εστιάσει για την ανάπτυξη. «Χρειάζεται οικονομική ανακατάταξη και θέσεις εργασίας. Πρέπει να δημιουργήσουμε προυποθέσεις οικονομικής σταθεροποίησης στην Ουκρανία».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο ευρωπαίος επίτροπος στην κατάσταση στην Ουκρανία σχολιάζοντας την οικονομική της κατάσταση, αλλά και τονίζοντας ότι η ΕΕ πρέπει να σταθεί δίπλα στην χώρα και να βρει τρόπους να παράσχει ικανοποιητική στήριξη.

Τεράστιες προσπάθειες έκανε Ελλάδα για να διαχειριστεί την δημοσιονομική πολιτική και να επιτύχει δείκτες ανάκαμψης, επασήμανε για την ελληνική οικονομία ο κ. Ρεν επικροτώντας την μέχρι τώρα πορεία των οικονομικών. Υπήρχαν πολλά προβλήματα, ωστόσο η Ελλάδα έδειξε αποφασιστικότητα και σοβαρότητα και έτσι έκανε τις σωστές επιλογές, ενώ σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και η ευρωπαική αλλυλεγγύη.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της ΕΚΤ, ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό να εφαρμοστούν πλήρως οι δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις που έχουμε συμφωνήσει.

Και ο ίδιος ο κεντρικός τραπεζίτης αναγνώρισε την μεγάλη πρόοδο της χώρας μας, ενώ πρόσθεσε ότι συνολικά στην ΕΕ υπάρχει ανάπτυξη. «Η Ευρώπη συνεδριάζει σε μια χώρα που υπέφερε πάρα πολύ» ανέφερε χαρακτηριστικά όμως όπως είπε «τώρα όμως βλέπει τους καρπούς των προγραμμάτων».  

«Ο πόνος της Ελλάδας ήταν μεγάλος» τόνισε ο κ. Ντράγκι και πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα όμως ήδη φαίνονται. Παράλληλα εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος της προεδρείας θα γίνουν πολλά. Δεν πρέπει να αποδομούμε τώρα αυτό που επιτεύχθηκε. Αργά αλλά σταθερά η Ελλάδα ανακάμπτει» είπε.

Τέλος, από την πλευρά του ο Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι το EFSF θα δώσει 8,3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα σε 3 δόσεις αρκεί όπως είπε να καλυφθούν οι απαιτήσεις. 

«Νωρίς να εκτιμήσουμε εάν η Ελλάδα χρειάζεται νέο πακέτο»

Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο κ. Ντράγκι σχετικά με τις τράπεζες ανέφερε ότι είναι πολύ νωρίς να εκτιμήσουμε την κατάσταση στα τραπεζικά συστήματα κάθε χώρας αφού πρώτα θα πρέπει να δούμε τα stress tests. Πάντως όπως είπε υπάρχουν πολλές τράπεζες που ανακεφαλαιοποιούνται στην Ευρώπη τώρα.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν χρειάζεται τρίτο πακέτο στήριξης ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι είναι πολύ νωρίς να εκτιμήσουμε εάν η Ελλάδα χρειαστεί τρίτο πακέτο, αφού αυτό όπως είπε θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή του προγράμματος. «Στο τέλος του προγράμματος, το καλοκαίρι, θα επανέλθουμε στο ζήτημα ενός τρίτου πακέτου για την Ελλάδα» τόνισε.

Μάλιστα σχολίασε την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν θα χρειαστεί τριτο πακέτο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θέλουμε να υιοθετήσουμε αυτήν την αισιοδοξία».

Ερωτηθείς για την επιπλέον οικονομική στήριξη της Ελλάδας, ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι πρόκειται για ένα χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα το οποίο βασίζεται στις δόσεις που θα δοθούν και τα χρήματα που θα δοθούν βασίζονται στις θέσεις της τρόικας και τις σχετικές εκθέσεις. 

«Η εικόνα που έχουμε είναι ότι όλα βαίνουν καλώς στο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας. Δεν θα θέλαμε να είμαστε τα Χριστούγεννα παρά το ότι είναι μια όμορφη πόλη. Θα θέλαμε να έχουμε λύσει όλα τα απαραίτητα ζητούμενα νωρίτερα», σημείωσε o Όλι Ρεν.

Ο κ. Ρεν ερωτηθείς για το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στην ελληνική βουλή την Κυριακή, επεσήμανε ότι «Θα ήθελα να πω ότι αναγνωρίζω την πολύ δύσκολη δουλειά που κάνει η κυβέρνηση. Μπορούμε να υποστηρίξουμε την προσπάθεια που κάνει η Βουλή. Μπορεί κάποια στοιχεία του πολυνομοσχεδίου να αναθεωρηθούν ωστόσο δεν πιστεύω ότι θα υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές.

Επίσης, σχετικά με το ελληνικό δάνειο, θα επανέλθουμε αργότερα στο μελλοντικό ελληνικό πρόγραμμα, ωστόσο χρειαζόμαστε τα στοιχεία της Eurostat τέλος του μήνα για να κρίνουμε. «Όταν θα τα έχουμε θα συζητήσουμε αν χρειάζεται ένα πρόγραμμα follow up αλλά όχι τώρα». 

Ο κ. Ντράγκι ερωτηθείς για την αναπτυξιακή πολιτική διευκρίνισε ότι «χρειάζεται η επιστροφή των επενδύσεων και η επιστροφή των δανείων στις μεσαίες επιχειρήσεις. Θα επανέλθουμε σε αυτά τα θέματα και θα τα αναθεωρήσουμε».


σχετικα αρθρα