Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος

Μοναδικός στόχος της κυβέρνησης αλλά και του ίδιου του Αντώνη Σαμαρά από τις σημερινές συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin είναι να βάλει τις βάσεις για την έναρξη της συζήτησης για το ελληνικό χρέος.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι αυτές οι συνεδριάσεις στο κέντρο της Αθήνας έχουν ιδιαίτερο συμβολισμό, γι' αυτό και επέλεξαν να προχωρήσουν σε δύο πολύ σημαντικές επικοινωνιακές κινήσεις.

Η πρώτη είναι να επισκεφθούν το Μέγαρο Μαξίμου οι κύριοι Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ. Ο λόγος προφανής: Ο πρώτος είναι ο βασικός εκφραστής των πιο δύσπιστων χωρών προς της Ελλάδα και ο πιο σημαντικός δανειστής της Ελλάδας. Ο δεύτερος είναι ο επικεφαλής του Eurogroup, του οργάνου που δίνει το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης που αφαιρεί από την Ελλάδα το άγχος της αποπληρωμής των ομολόγων του Μαΐου.

Δεν είναι τυχαίο ότι και οι δύο θα βρεθούν ενώπιον του πρωθυπουργού δηλώνοντας έτσι την έμπρακτη στήριξή τους προς την κυβέρνηση και την οικονομική πολιτική που ακολούθησε. Περιττό να αναφερθεί εδώ πως ό,τι ειπωθεί από τον πρωθυπουργό σε αυτές τις συναντήσςεις αποτελεί ηχηρό μήνυμα προς τους αρχηγούς των κρατών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα δανεισμού της χώρας μας.

Η δεύτερη σωστή επικοινωνιακά κίνηση είναι η ομιλία που θα έχει το βράδυ ο Αντώνης Σαμαράς στο Μουσείο της Ακρόπολης, παρουσία του συνόλου των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης. «Χρυσή ευκαιρία» λένε κάποιοι για να παγιωθεί το καλό κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη για την Ελλάδα και να ενισχυθει ακόμη πιο πολύ η αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας. Αυτό σημαίνει πολύ απλά ένα και μόνο πράγμα: Ταχύτερη έξοδο στις αγορές.

Ο Αντώνης Σαμαράς τα γνωρίζει πολύ καλά αυτά τα όπλα που του παρουσιάζονται και δεν πρόκειται να τα αφήσει αχρησιμοποίητα...