Eπιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Στο διεθνές επίκεντρο είναι η Ελλάδα, με αφορμή τις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin στη χώρα μας, με τα διεθνή ΜΜΕ να κάνουν συνεχείς και εκτενείς αναφορές στη συμφωνία με την τρόικα και στην προοπτική της πρώτης εξόδου στις αγορές μετά το 2010, ενώ την ίδια ώρα ο Γιάννης Στουρνάρας κάνει λόγο για έξοδο μέσα στο πρώτο εξάμηνο.

Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες (Μάιο – Ιούνιο), η Ελλάδα θα βγει στις αγορές με την έκδοση ομολόγων διάρκειας 3-5 ετών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα κάνουμε το πρώτο εξάμηνο μια προσπάθεια με μικρές εκδόσεις».

Τα ποσά που θα εισρεύσουν από τον συγκεκριμένο δανεισμό, σε συνδυασμό με το πρωτογενές πλεόνασμα, την άντληση χρηματοδότησης μέσω repos από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις και τη δόση, θα καλύψουν πλήρως τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το επόμενο δωδεκάμηνο.

Σύμφωνα με οικονομικούς παράγοντες, η πλήρης κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού για τους επόμενους 12 μήνες (που αναφέρεται και στο επίσημο κείμενο της ανακοίνωσης του Eurogroup), δίνει τη δυνατότητα στο ΔΝΤ να εκταμιεύσει και τις δικές του δόσεις (περίπου 3,4 δις. ευρώ) μέσα στον Απρίλιο. Ενώ, «βοηθά» τη συζήτηση, από τον Ιούνιο και μετά, σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το θέμα της μείωσης του χρέους της χώρας.

Πάντως, σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε δημοσιεύματα ξένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, σύμφωνα με τα οποία, συζητήθηκε ή εγκρίθηκε σήμερα στο Eurogroup ο κυβερνητικός σχεδιασμός για έκδοση τριετών ή πενταετών ομολόγων αξίας 4- 5 δισ. ευρώ φέτος.

Ο κ. Στουρνάρας, κατά τη συνέντευξη Τύπου για την πρώτη ημέρα εργασιών του άτυπου Ecofin, χαρακτήρισε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα ως «ανακούφιση για όλους» και τη συνεργασία με τους εκπροσώπους των δανειστών ως «πολύ καλή».

Ερωτηθείς για τα 6 συν 6 προαπαιτούμενα, βάσει των οποίων θα εκταμιευθεί κάθε μια από τις «μικρές» δόσεις του 1 δισ. ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «για τη μεγάλη δόση (σ.σ. 6,3 δισ. ευρώ), προαπαιτούμενα ήταν όσα ψηφίστηκαν με το πολυνομοσχέδιο. Για τις δύο υποδόσεις, θα υπάρξουν έξι και έξι προαπαιτούμενα ορόσημα, που θα επιλέξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το Μνημόνιο. Δεν ξέρω να σας πω ακριβώς ποια θα είναι τα ορόσημα, είναι δουλειά της Κομισιόν».

Μπαράζ δημοσιευμάτων

Η διαφαινόμενη έξοδος της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές κάνει σήμερα τον γύρο του κόσμου. Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι «η Ελλάδα μπορεί να είναι πολύ κοντά στην επίτευξη μίας από τις ταχύτερες επανόδους που έχουν καταγραφεί ποτέ για χώρες που έχουν χρεοκοπήσει».

«Προκαλώντας έκπληξη στους καταστροφολόγους, οι οποίοι μόλις πριν από δύο χρόνια θεωρούσαν ότι το χρέος της ήταν τόσο μεγάλο ώστε μόνο η επιστροφή της σε μία υποτιμημένη δραχμή θα έσωζε τη χώρα από δεκαετίες καταστροφής, η Ελλάδα εξετάζει τώρα την πώληση πενταετών ομολόγων στο επόμενο τρίμηνο, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, τονίζει το πρακτορείο.

«Το σχέδιο της επιστροφής στις κεφαλαιαγορές, μόλις 24 μήνες μετά την αναδιάρθρωση του χρέους της, δεν φαίνεται εκ πρώτης όψεως να έχει ιδιαίτερη λογική. Οι εκτιμήσεις για το πιθανό κόστος δανεισμού της Ελλάδας με την έκδοση των πενταετών ομολόγων κυμαίνονται από 3,25% έως 6,5% - δείχνοντας ότι και στο πλέον αισιόδοξο σενάριο είναι υπερδιπλάσιο από το 1,5% που είναι το κόστος δανεισμού από την ΕΕ. Αλλά, εάν η Αθήνα μπορέσει να πείσει τους ιδιώτες επενδυτές να αγοράσουν ομόλογα αξίας 1,5 έως 2 δισ. ευρώ, τόσο σύντομα μετά τις ζημιές που υπέστησαν, αυτό μπορεί να είναι μία καθοριστική εξέλιξη που θα ενισχύσει τη δυνατότητα να αποπληρώνει το χρέος της με προσιτά επιτόκια. Δεν θα αύξανε μόνο την εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ελλάδας να χρηματοδοτείται με δικές της δυνάμεις και θα βοηθούσε στην ανάκαμψη της οικονομίας της, αλλά προσφέρει επίσης στην Ευρώπη τη δυνατότητα να υποστηρίξει ότι η έντονα επικριθείσα θεραπεία των σκληρών περικοπών και της λιτότητας ήταν αναγκαία και τελικά επιτυχής» σημειώνει το Reuters.

«Η Ελλάδα σχεδιάζει να εκδώσει το πρώτο μακροπρόθεσμο ομόλογό της μετά την ένταξή της τον Μάιο του 2010 σε πρόγραμμα διάσωσης», αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, το οποίο επικαλείται τρεις υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ευρωζώνης με γνώση του θέματος.

Ένας εξ αυτών δήλωσε ότι ο σχεδιασμός αυτός έχει συζητηθεί τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ αξιωματούχων της ευρωζώνης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και εγκρίθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης σήμερα στην Αθήνα, πληροφορία -όπως προαναφέρθηκε- διέψευσε ο κ. Στουρνάρας.

Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, σε δηλώσεις του από το Ζάππειο, για το εάν θα μπορέσει η χώρα μας να βγει στις αγορές, πριν τις ευρωεκλογές, ανέφερε ότι «κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον η Ελλάδα θα είναι δυνατό να βγει στις διεθνείς αγορές και πρόσθεσε ότι για τη χρονική στιγμή που θα γίνει αυτό θα αποφασίσει ο έλληνας υπουργός Οικονομικών και η ελληνική κυβέρνηση».

Στο πρακτορείο Bloomberg επισημαίνεται ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς «έχει ποντάρει» την αξιοπιστία του στην επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων για πρώτη φορά μετά το πρώτο σχέδιο διάσωσης του 2010, όπως αναφέρεται.