Επιμέλεια: Παναγιώτης Βελισσάρης - Λυμπερίδης

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για τη διαδικασία του κατεπείγοντος καθώς και στους ευρωπαίους εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Σύρο. Άσκησε εξάλλου σφοδρή κριτική κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, τόσο για τη στάση του στην πρόταση μομφής, όσο και για τις δηλώσεις του σχετικά με τον Γιώργο Παπανδρεόυ.

Στα συγχαρητήρια του, ο κ. Ντάισελμπλουμ «δε παρέλειψε να προσθέσει τα νέα μέτρα που έρχονται, τις νέες απαιτήσεις και δεσμεύσεις σκληρών μνημονιακών μέτρων τόσο πριν όσο και μετά τις ευρωεκλογές», τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και έκανε λόγο για «ψεύτικες ιστορίες επιτυχίας, με πλεονάσματα, και παραμύθια για τη νέα Ελλάδα που γεννιέται μέσα από τα αποκαΐδια των μνημονίων».

Άφησε αιχμές για τη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος, κάνοντας λόγο για «επιταγές εξαγοράς συνειδήσεων, εξαγοράς ανθρωπιάς, εξαγοράς αξιοπρέπειας», καθώς όπως σημείωσε αυτό επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση μετά την «άθλια συνθηκολόγηση με τη τρόικα».

Επανέλαβε πως η «συνθηκολόγηση προβλέπει ένα άθλιο δούναι και λαβείν».

«Το δούναι», είπε ο κ. Τσίπρας «ήταν η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που εκτός του ότι διαλύει επαγγελματικές κατηγορίες και εργασιακές σχέσεις, θα στοιχίσει άμεσα πάνω από δύο δις στο λαό, από τις ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, ενώ μεσοπρόθεσμα με τη λεηλασία των τραπεζών, αρκετές δεκάδες δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος».

Συνεχίζοντας επεσήμανε πως το λαβείν για την κυβέρνηση είναι «η δυνατότητα που τους δίνουν να εμφανίσουν ένα κάποιο πλεόνασμα και να το μοιράσουν μια βδομάδα πριν τις εκλογές».

«Θέλουμε να καταργήσουμε το πανεπιστήμιο του παλαιοκομματισμού, του ρουσφετιού, των πέτσινων υποσχέσεων και των κάλπικων δεσμεύσεων», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε λέγοντας πως «οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων έχουν παραδώσει τα κλειδιά της χώρας στους δανειστές».

«Συρρίκνωση της δημοκρατίας»

Μίλησε εξάλλου για συρρίκνωση της δημοκρατίας, διότι όπως είπε τα μέτρα αυτά, «δε μπορούν να εφαρμοστούν σε συνθήκες ομαλής λειτουργίας των θεσμών» και μίλησε εκ νέου για τα όσα συνέβησαν την Κυριακή και χθες στη Βουλή.

«Βρισκόμαστε σε μία κατάσταση “μνημονιακής ανωμαλίας”», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε πως η «πολιτική ζωή του τόπου βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις».

Έκανε αναδρομή στους εφαρμοστικούς νόμους, τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, τα νομοσχέδια με τη μορφή κατεπείγοντος και τις τροπολογίες που πέρασαν τα τελευταία χρόνια, κάνοντας για μία «δημοκρατία φιμωμένη, κουφή κι ανάλγητη απέναντι στο δράμα της κοινωνίας και υποταγμένη στους ολιγάρχες».

Επέκρινε εξάλλου τον τρόπο με τον οποίο εισήχθη προς συζήτηση στη Βουλή του πολυνομοσχέδιο, λέγοντας πως οι περισσότεροι βουλευτές είναι αμφίβολο εάν πρόλαβαν να το διαβάσουν. «Κλήθηκαν δηλαδή να ψηφίσουν διατάξεις που αφορούν στη ζωή χιλιάδων και χιλιάδων ανθρώπων, χωρίς καν να τις διαβάσουν», είπε χαρακτηριστικά.

«Αυτουργός του πολυνομοσχεδίου ο Στουρνάρας»

Υπερασπιζόμενος την απόφασή του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει σε πρόταση μομφής κατά του κ. Στουρνάρα, σημείωσε πως η «δόση δεν κρινόταν στις τρεις μέρες της συζήτησης στη Βουλή», ενώ επεσήμανε πως «εκβίασαν εν γνώσει τους ψευδώς τους ίδιους τους τους βουλευτές».

Όπως επεσήμανε, ο υπουργός Οικονομικών ήταν ο «αυτουργός» του πολυνομοσχεδίου και «και συνολικά της πολιτικής που καταστρέφει τη χώρα», ενώ τόνισε πως ο κ. Στουρνάρας είναι ακόμα αυτουργός των «σκανδάλων παράδοσης του δημόσιου πλούτου και της δημόσιας περιουσίας στη λαιμαργία των μεγάλων συμφερόντων».

«Απαντήσαμε στον αυταρχισμό τους με την πρόταση μομφής», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε το κόμμα προχώρησε σε αυτή την κίνηση για να «τους υποχρεώσουμε να συζητήσουν την ουσία του νομοσχεδίου»

«Διότι» όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Τσίπρας «δεν μπορεί να εξευτελίζεται σε τέτοιο βαθμό η κοινοβουλευτική διαδικασία» και συνέχισε:

«Δεν μπορεί η Βουλή να επιβάλει ποινές και θυσίες στην κοινωνία με συνοπτικές διαδικασίες στρατοδικείου. Δεν μπορεί να χαρίζουν δισεκατομμύρια με διαδικασίες μαφίας. Δεν μπορεί οι βουλευτές να ψηφίζουν χωρίς να συζητάνε και να συζητάνε χωρίς να γνωρίζουν».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση δεν είχε επιχειρήματα «να αντικρούσει το δικαίωμα που μας δίνει το Σύνταγμα» ενώ όπως επεσήμανε, «ο κ. Βενιζέλος με νομικίστικες ανοησίες και εντελώς έωλες επιστημονικά, αλλά και ανήθικες δημοκρατικά δικαιολογίες, απαγόρευσε στη Βουλή να συζητήσει την πρόταση μομφής».

Ο κ. Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στον πρόεδρο της Βουλής και συγκεκριμένα στην ομιλία του κατά την πρόταση μομφής, λέγοντας ότι αντί «να προστατεύσει το κύρος της Βουλής και την αξιοπρέπεια των βουλευτών, συμπεριφέρθηκε ως λοχίας που εφαρμόζει τις εντολές των ανωτέρων του» και συνέχισε την κριτική του επισημαίνοντας πως «έτσι συντελέστηκε ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα».

Επίθεση κατά Βενιζέλου

Εξαπέλυσε εξάλλου βολές και κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, λέγοντας πως «δεν ήταν μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του που αντιμετώπισαν τη πολιτική χυδαιότητα και την απαξιωτική συμπεριφορά».

«Ακόμα και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής ο κ. Κακλαμάνης, δέχθηκε οχετό ύβρεων στους διαδρόμους της Βουλής», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και άφησε αιχμές για τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Βενιζέλου για τον Γιώργο Παπανδρέου, που όπως είπε θυμίζουν περισσότερο «ξεκαθάρισμα λογαριασμών της μαφίας και όχι πολιτικές αντιπαραθέσεις».

«Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αναδείχτηκε χωρίς αμφιβολία πρωταθλητής όχι μόνο της στρεψοδικίας, της μετατροπής του συντάγματος σε κουρελόχαρτο» είπε κλιμακώνοντας την επίθεσή του κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, και συνέχισε τονίζοντας πως ο κ. Βενιζέλος εκπροσωπεί τον απόλυτο εκχυδαϊσμό της πολιτικής ζωής».

«Εσείς είστε η διέξοδος. Ο ελληνικός λαός είναι η διέξοδος», συνέχισε στο μήνυμά του ενόψει των εκλογών τονίζοντας ότι δύο είναι οι επιλογές: «Ή να συνεχίσει η σημερινή κυβέρνηση που εκφράζει τη σήψη του πολιτικού συστήματος, τα συμφέροντα των δανειστών και της διαπλοκής ή να την ανατρέψει ο λαός με τη ψήφο του και να δώσει εντολή κοινωνικής σωτηρίας σε μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Προειδοποίησε, δε, ότι αν δεν ανατρέψουμε το καθεστώς των μνημονίων «τα χειρότερα είναι μπροστά μας» γιατί όπως είπε «μπροστά μας είναι η επιβολή των εκατοντάδων εφαρμοστικών νόμων και διατάξεων που προβλέπονται από τα μνημόνια τα οποία έχουν ήδη υπογραφεί».