Στις θυσίες του ελληνικού λαού για να βγει η χώρα από την κρίση, αλλά και για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μίλησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ενώπιον των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης. Απηύθυνε παράλληλα κάλεσμα για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα.

«Ο Thomas Bruce, κόμης του Έλγιν, αφαίρεσε περισσότερα από το ήμισυ των γλυπτών. Μερικά από αυτά τα πήρε από το έδαφος. Μερικά τα γκρέμισε από τον ίδιο το ναό», είπε ο κ. Σαμαράς και προσέθεσε:

«Από τότε, το πιο εμβληματικό μνημείο Κλασικού Πολιτισμού στον κόσμο παραμένει ακρωτηριασμένο. Από τότε, τα μάρμαρα της Ακρόπολης ζητούν την επιστροφή των μαρμάρων που λείπουν! Από τότε η χώρα μου προσπαθεί να επιτύχει την επανένωση του Παρθενώνα».

Κατά την ομιλία του τόνισε πως η Ελλάδα χρειάζεται βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. «Η ιστορία έχει καταδείξει πως όταν μία χώρα καταρρέει οικονομικά, η δημοκρατία κινδυνεύει», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός, επεσήμανε πως χρειαζόμαστε «κοινωνική συνοχή, που θα στηρίζεται σε δικαιοσύνη και σε ευκαιρίες για όλους. Καμία δημοκρατία δεν μπορεί να επιβιώσει με μια μεσαία τάξη να βουλιάζει και με αυξανόμενη την κοινωνική αναταραχή».

Αφού έκανε μία σύντομη αναδρομή στην ιστορία της ευρωπαϊκής ηπείρου, ο πρωθυπουργός μίλησε για τις αξίες που οδήγησαν στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

«Πριν από εβδομήντα χρόνια αναδυθήκαμε μέσα από έναν καταστροφικό πόλεμο πιο διαιρεμένοι από ποτέ. Πάνω στα συντρίμμια των ευρωπαϊκών κοινωνιών θέσαμε τα θεμέλια της Ένωσής μας» τόνισε, και αναφέρθηκε στα βήματα που έγιναν από τότε μέχρι και τις ημέρες μας: 

«Κινηθήκαμε επιφυλακτικά από την “τελωνειακή ένωση” στην “κοινή αγορά”, στην “ενιαία αγορά”, στη «νομισματική ένωση”. Προχωρούμε τώρα, προσεκτικά αλλά σταθερά, στην πολιτική ολοκλήρωση, στην δημοσιονομική ένωση, στην τραπεζική ένωση».

«Η Ενωμένη Ευρώπη δεν είναι πια μακρινό όνειρο» τόνισε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε πως η Ευρώπη «έχει ήδη χτίσει τη δική της κληρονομιά και έχει δημιουργήσει τη δική της δυναμική».

«Θα πρέπει να έχουμε ένα ολοκληρωμένο όραμα σε σχέση με τον υπόλοιπό κόσμο», είπε ο κ. Σαμαράς και τόνισε πως η βάση της ευρωπαϊκής ταυτότητας θα πρέπει να είναι τα ιδανικά που βρίσκονται γύρω μας: Ελευθερία, δημοκρατία, εξωστρέφεια, ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ευκαιρίες για όλους, αλληλεγγύη προς όλους, ευθύνη από όλους».

Αναφερόμενος στην Ελλάδα τόνισε πως πριν από τέσσερα χρόνια η χώρα βρέθηκε σε σοβαρή κρίση. «Υπήρξε τότε ευρέως διαδεδομένη η ανησυχία, ότι μια τέτοια κρίση θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική όχι μόνο για την ίδια την Ελλάδα, ότι θα μπορούσε να εξαπλωθεί πέρα από την Ελλάδα και να βλάψει σοβαρά την Ένωσή μας», είπε ο Αντώνης Σαμαράς.

Ωστόσο όπως σημείωσε, τα «κάθε είδους καταστροφικά σενάρια για την υποτιθέμενη “αναπόφευκτη κατάρρευση” της Ελλάδας και της νομισματικής Ένωσης», διαψεύστηκαν «για τα καλά».

«Οι Έλληνες αποδείχθηκαν πολύ διαφορετικοί από τα στερεότυπα που υπήρχαν γι’ αυτούς και εναντίον τους», τόνισε και ιδιαίτερη αναφορά στις θυσίες των πολιτών, λέγοντας πως «κάναμε την οικονομία μας να πάρει μπροστά».

«Κατορθώσαμε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στην μικρότερη δυνατή περίοδο», τόνισε, αλλά όπως είπε, η οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει, και σημείωσε πως «οι εταίροι μας μας βοήθησαν στις πράξεις και όχι στα λόγια».
    
Όπως σημείωσε, «το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας είναι ότι η επιτυχία ανήκει μόνο σε χώρες που ενθαρρύνουν την ατομική πρωτοβουλία και τις επιχειρήσεις, όχι σε εκείνες που προσπαθούν να τις μειώσουν. Και η Ελλάδα έχει πλέον γίνει μία από αυτές τις χώρες».

Χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «μετατρέψαμε μια επώδυνη κρίση σε ευκαιρία για να αλλάξουμε τη χώρα μας και να απελευθερώσουμε τις δυνατότητές μας». 

«Όλοι οι Ευρωπαίοι μπορούμε πλέον να είμαστε περισσότερο αλληλοεξαρτώμενοι» επεσήμανε ο πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε πως την «ίδια στιγμή, είμαστε πιο ανεξάρτητοι από την ανάγκη να δανειζόμαστε συνεχώς. Στεκόμαστε στα πόδια μας, απελευθερώνουμε το δυναμικό μας, είμαστε σε θέση να ανταγωνιστούμε σε παγκόσμιο επίπεδο, είμαστε όλο και πιο αποτελεσματικοί στη διασφάλιση των συνόρων μας και στην ανάπτυξη των δικών μας ενεργειακών πηγών».

«Και το κάνουμε χωρίς να καταφεύγουμε σε “τείχη προστατευτισμού”» είπε ο και προσέθεσε πως  «η αντίληψή μας για το παγκόσμιο εμπόριο είναι απολύτως συμβατή με τις φιλελεύθερες απόψεις που υιοθετούμε στο εσωτερικό της Ένωσής μας». 

Καταλήγοντας ο κ. Σαμαράς επεσήμανε πως «Έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε. Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε. Αλλά, ως Ευρωπαίοι, είμαστε πλέον πολύ πιο σίγουροι, πιο αυτοδύναμοι και με περισσότερη αυτοπεποίθηση από ό,τι οποτεδήποτε πριν».