Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

“Και τώρα στις αγορές!”. Αυτό το σύνθημα κυριαρχεί από χθες στο κυβερνητικό επιτελείο, μετά την εξαιρετικά θερμή στάση του Eurogroup έναντι της προόδου της Ελλάδας και της συμφωνίας με την τρόικα. 

Ο κ. Σαμαράς, που δεν παραγνωρίζει ούτε τις δυσκολίες, ούτε βέβαια τον κίνδυνο εφησυχασμού, εμφανίζεται εξαιρετικά ικανοποιημένος από το κλίμα που επικράτησε στην άτυπη σύνοδο των υπουργών της Ευρωζώνης αλλά και από τα μηνύματα που ο ίδιος έλαβε κατά τις κατ' ιδίαν συναντήσεις του με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και το Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόφλγκανγκ Σόιμπλε.  

Για τη δικομματική, που μόλις λίγες ώρες πριν “φλέρταρε” (σ.σ. τουλάχιστον ένα μέρος της) με το σενάριο των έκτακτων εκλογών, η χθεσινή εξέλιξη αποτελεί ουσιαστικά την αρχή ενός αγώνα δρόμου που θα έχει ως τελικό νήμα τις εκλογές της 25ης Μαΐου για την ευρωβουλή. 

Απαλλαγμένη από την ανάγκη να περάσει από τη Βουλή νέα μέτρα (σ.σ. τεχνηέντως οι επόμενες δύσκολες αποφάσεις παραπέμπονται για τον Ιούνιο όταν και θα έχει εξαχθεί σαφές συμπέρασμα από το αποτέλεσμα των εκλογών), η δικομματική επενδύσει σε ένα μπαράζ θετικών ειδήσεων, προκειμένου να πάει ενισχυμένη στις κάλπες. Από αυτή καθαυτή την εκταμίευση των 6,3 δισ., την πιστοποίηση και διανομή του πλεονάσματος, την τυπική επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τις προϋποθέσεις για να ανοίξει ο κύκλος ελάφρυνσης του χρέους (Eurogroup Μαΐου) μέχρι την, προγραμματισμένη για τις 11 Απριλίου, επίσκεψη της Άνγκελας Μέρκελ στην Αθήνα και την προώθηση θεσμικών παρεμβάσεων, η ατζέντα της κυβέρνησης θα περιλαμβάνει ένα... μπαράζ θετικών ειδήσεων. Κορωνίδα αυτής της προσπάθειας μοιάζει να είναι η έξοδος στις αγορές, όχι βέβαια για ποσά της τάξεως των 5 δισ. Ευρώ, που ανέφερε χθες το Reuters, αλλά για ένα ποσό περί τα 2 – 3 δισεκατομμύρια και, μάλιστα, με ικανοποιητικό επιτόκιο. 

Ήδη τα διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για τη “μεγάλη επιστροφή” της Ελλάδας και η κυβέρνηση μοιάζει αποφασισμένη να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τη δυνατότητα της χώρας να δανείζεται, εκ νέου, από τις αγορές. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο γνωρίζουν ότι πρακτικό αποτέλεσμα στην καθημερινότητα των πολιτών δεν θα υπάρχει από μία επιτυχή έκδοση ομολόγων, σχεδόν 4 χρόνια μετά τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τις αγορές, ωστόσο θεωρούν ότι το πολιτικό μήνυμα στο εσωτερικό και το εξωτερικό θα είναι ισχυρό και, πρωτίστως, θα υπηρετεί το βασικό κυβερνητικό σχεδιασμό για την εμπέδωση της αρχής του τέλους των μνημονίων.  

Είναι εντυπωσιακό αλλά η Αθήνα μοιάζει, πλέον, να απολαμβάνει υψηλής εμπιστοσύνης από τους εταίρους της, κάτι που επιβεβαιώθηκε και στο περιθώριο του χθεσινού eurogroup από όσα έλεγαν οι ξένες αντιπροσωπείες. Ίσως, το μεγαλύτερο στοίχημα για τον Πρωθυπουργό να είναι ο ίδιος βαθμός εμπιστοσύνης έναντι του κυβερνητικού έργου να υπάρξει και στο εσωτερικό της χώρας. Και σε αυτή την προσπάθεια τόσο η διαδρομή προς τις κάλπες του Μαΐου όσο και αυτό καθαυτό το αποτέλεσμα θα είναι κρίσιμα.