Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Θα ήταν ψέματα αν λέγαμε ότι στο Μέγαρο Μαξίμου, τις τελευταίες ημέρες, δεν επικρατεί κλίμα ικανοποίησης. Ταυτοχρόνως θα ήταν ψέματα αν λέγαμε ότι ο Αντώνης Σαμαράς και οι στενοί του συνεργάτες πιστεύουν ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι υγιεινός περίπατος σε δρόμο στρωμένο με ροδοπέταλα. 

Η κρίσιμη για το μέλλον συμφωνία με την τρόικα, το πρωτογενές πλεόνασμα που δίνει δυνατότητα στήριξης ευπαθών ομάδων, οι θετικές δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων που βρέθηκαν χθες στο Ζάππειο, τα εξίσου θετικά δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου, είναι σαφές ότι επηρεάζουν το κλίμα- δεν βγάζουν όμως τη χώρα από την κρίση και στο Μαξίμου το γνωρίζουν. Ούτε και η επικείμενη έξοδος της χώρας για δανεισμό στις διεθνείς αγορές δεν σημαίνει αυτομάτως έξοδο από την κρίση- στο Μαξίμου το γνωρίζουν επίσης. 

Ο Αντώνης Σαμαράς δεν είναι αφελής. Και όχι μόνο δεν είναι αφελής, αλλά ταυτοχρόνως έχει το προνόμιο να είναι ένας πρωθυπουργός ο οποίος έχει σπουδάσει οικονομικά, ξέρει οικονομία και έχει χρηματίσει σε οικονομικό υπουργείο.  

Σε πολιτικό επίπεδο γνωρίζει πολύ καλά ότι η διανομή των 500.000 ευρώ σε ένα εκατομμύριο πολίτες που έχουν πληγεί περισσότερο από το Μνημόνιο είναι ένα σημαντικό βοήθημα, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα. Γνωρίζει επίσης ότι η καταβολή 1 δισ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα του δημοσίου, θα θερμάνει την αγορά, αλλά και πάλι δεν θα λύσει το πρόβλημα. Για τον λόγο αυτό, στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Ευ. Βενιζέλο, συζήτησαν και πως οι τράπεζες, μετά την ανακεφαλαιοποίηση, θα αρχίσουν να βγάζουν «ζεστό χρήμα» στην αγορά. 

Ο Πρωθυπουργός, όμως, γνωρίζει ταυτοχρόνως ότι το καλό κλίμα στην οικονομία μπορεί εύκολα να αντιστραφεί αν δημιουργηθεί η εντύπωση ότι υπάρχει ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας και οι διαρθρωτικές πολιτικές οι οποίες έχουν δρομολογηθεί ενδέχεται να παγώσουν ή και να ακυρωθούν.  

Πρώτος «κάβος» που πρέπει να περάσει η κυβέρνηση είναι η αναμέτρηση της 25ης Μαΐου. Εκείνη την ημέρα, ο Α. Σαμαράς ιδανικά θέλει η ΝΔ να βρεθεί πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ ή αν έπεται, το εκλογικό αποτέλεσμα να είναι διαχειρίσιμο χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Ταυτοχρόνως ελπίζει ότι οι υποψήφιοι της ΝΔ σε κρίσιμους δήμους και περιφέρειες, θα βρίσκονται τουλάχιστον στον δεύτερο γύρο- εδώ η υποψηφιότητα Κουμουτσάκου πρωτευόντως και Σπηλιωτόπουλου δευτερευόντως, προκαλεί πονοκεφάλους.  

Ταυτοχρόνως στο Μέγαρο Μαξίμου, προβληματίζονται με το ενδεχόμενο εκλογικής κατάρρευσης του ΠΑΣΟΚ, ιδιαιτέρως μετά την αψυχολόγητη και ακατανόητη απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να μην ψηφίσει και τα δύο άρθρα του πολυνομοσχεδίου- πράξη που οδηγεί τη σχέση του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στα άκρα.  

Ωστόσο ο Α. Σαμαράς επιμένει ότι η Κυβέρνηση οφείλει να κοιτάζει μπροστά. Και δείχνει σίγουρος για το μέλλον, έστω και αν (κλεφτά) κοιτάζει και… πλάγια.