«Έχουμε μάθει το μάθημά μας σε σχέση με την κρίση» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών Ecofin στο Ζάππειο.

Οι τράπεζες στην Ελλάδα και στην ΕΕ είναι ασφαλείς, είπε ο κ. Στουρνάρας, υπογραμμίζοντας ότι έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση του φιλόδοξου σχεδίου της τραπεζικής ενοποίησης και μέχρι τα μέσα Απριλίου θα είναι έτοιμοι οι σχετικοί κανονισμοί προς ψήφιση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στη συνέχεια θα πρέπει να επικυρωθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Οι διαδικασίες της τραπεζικής ενοποίησης θα συνεχιστούν και από τη χώρα που θα αναλάβει την επόμενη προεδρία, την Ιταλία.
Ερωτηθείς σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι από τα 50 δισ. ευρώ που δόθηκαν για την ανακεφαλαιοποίησή τους από το πρόγραμμα, χρησιμοποιήθηκαν ήδη τα 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών, τα 14 δισ. ευρώ για την εκκαθάριση τραπεζών όπου χρειάστηκε και τα υπόλοιπα 11 δισ. ευρώ που απομένουν ως «μαξιλάρι». Εάν δεν χρειαστούν, θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του χρέους, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το μέλλον του και για το εάν ενδιαφέρεται για μια μετακίνηση στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ο κ. Στουρνάρας παρέπεμψε στις αποφάσεις του πρωθυπουργού.

«Αγαπητοί φίλοι, εύχομαι να απολαύσατε τη διαμονή στην Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση είναι ευτυχής για το γεγονός ότι στο πλαίσιο των συναντήσεων του Ecofin καλύψαμε πολλά θέματα. Δεν περιλαμβάνονται αποφάσεις αλλά καταγράψαμε πολλά θέματα για πολλά σημαντικά ζητήματα. Η συζήτηση ήταν εποικοδομητική σε εναν περίπλοκο φάκελο. Ήταν η πρώτη ευκαιρία που είχαμε ως υπουργοί να μιλήσουμε πριν αρχίσει επίσημα η νομοθετική δουλειά. Στο πλαίσιο της δικής μας προεδρίας θα αρχίσουν συναντήσεις σε επίπεδο ομάδων εργασίας, και η δουλειά θα συνεχιστεί πέραν του εξαμηνου με την προεδρία της Ιταλίας. Μιλήσαμε για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας, στη βάση της επικαιροποίησης της» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

Επίσης ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι έχει υπάρξει πρόσφατη πολιτική συμφωνία με το ευρωκοινοβούλιο σε ό,τι αφορά στην οδηγία για τους λογαριασμούς και για χρηματοδότηση επενδυτικών κεφαλαίων. 

Η συμφωνία σε ό,τι αφορά την οδηγία αυτή είναι σημαντικό ορόσημο για την εμβάθυνση της αγοράς, δίνει την ικανότητα σε όλους τους ευρωπαίους πολίτες να έχουν πρόσβαση σε έναν τραπεζικό λογαριασμό αφαιρώντας τους τεχνητούς περιορισμούς, εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών.

Από την πλευρά του ο Τζόναθαν Φολ ζήτησε συγνώμη για το γεγονός ότι ο ευρωπαίος επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ έπρεπε να αποχωρήσει αεροπορικώς για συνάντηση στο ευρωπαίκό κοινοβούλιο.

Ωστόσο όπως τόνσε ο κ. Μπαρνιέ «ήταν ικανοποιημένος και είμαστε όλοι ευγνώμονες απέναντι στην ελληνική προεδρεία για την άριστη οργάνωση» ενώ αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα των συμφωνίων σε ό,τι αφορά στην οδηγία των λογαριασμών.