Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη
 
Πριν από λίγα χρόνια με μικρή «οσμή» σκανδάλου ή μια ανώνυμη δημοσιογραφική αποκάλυψη στον Τύπο που μπορεί να μην έπαιρνε καν τον δρόμο της δικαιοσύνης ήταν αρκετά για να «ξηλώσουν» έναν υπουργό, να «παραιτήσουν» έναν βουλευτή αλλά ακόμα και να ρίξουν μια ολόκληρη κυβέρνηση. 
 
Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια απ'όταν ο Βασίλης Μαγγίνας αναγκάστηκε να παραιτηθεί για λόγους ευθιξίας από  Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας μετά από δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με την πολεοδομική νομιμότητα της οικίας του. Ανάλογη ήταν και η παραίτηση του Σάββα Τσιτουρίδη επειδή ξεκίνησε εισαγγελική έρευνα για χρηματιστηριακές πράξεις στενού του συνεργάτη αλλά και του Αδάμ Ρεγκούζα που κατηγορήθηκε πως έδωσε κρατική διαφήμιση σε υπόδικο ιδιοκτήτη τηλεοπτικού καναλιού στη Θεσσαλονίκη, ενώ αμέτρητες ήταν οι επιθέσεις κατά του Θεόδωρου Ρουσόπουλου.
 
Ένα δημοσίευμα τότε ήταν αρκετό ώστε οι φερόμενοι ως «δράστες» να καταδικάζονται από τα Μέσα Ενημέρωσης στη συνείδηση του λαού χωρίς καν οι υποθέσεις του να παίρνουν τον δρόμο της Δικαιοσύνης ενώ οι ίδιοι επιδεικνύοντας πολιτικό ήθος επέλεγαν τον δρόμο της παραίτησης. 
 
Σήμερα νέα «ήθη και έθιμα» διέπουν σύσσωμο το πολιτικό σύστημα της χώρας που δείχνει τεράστια ανοχή σε περιπτώσεις υπόδικων δημόσιων λειτουργών οι οποίοι αντί να πάρουν τον δρόμο για το σπίτι τους- μέχρι τουλάχιστον να εκδικαστούν οι υποθέσεις τους- παραμένουν ισχυροί και ακλόνητοι στις θέσεις τους. 
 
Μετά την περίπτωση του προέδρου της ΔΕΗ Αρθούρου Ζερβού ο οποίος σε βαθμό κακουργήματος για απιστία από κοινού για ζημία, το συνολικό ύψος της οποίας, σύμφωνα με τη δικογραφία, ανέρχεται σε 74 εκατομμύρια ευρώ, του Ανδρέα Γεωργίου προέδρου της ΕΛ.ΣΤΑΤ ο οποίος διώκεται σε βαθμό κακουργήματος για παραποίηση των στατιστικών στοιχείων με στόχο να «φουσκώσουν» το έλλειμμα και της Αναστασίας Σακελλαρίου προέδρου του ΤΧΣ για τη θητεία της στο ΤΤ, ήρθε να προστεθεί η περίπτωση του διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτου Σπυρόπουλου. 
 
Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ διώκεται για απιστία στην υπηρεσία σε βαθμός κακουργήματος( με ζημία άνω των 150.000 ευρώ) σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του ν.1608/50 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος.
 
Το πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και διοικητής του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας, φέρεται να έδωσε διπλή εντολή να αρθεί η κατάσχεση εις χείρας των τραπεζών των λογαριασμών της εταιρίας Σούπερ Μάρκετ του αδελφού του ιδιοκτήτη της Βέροιας, Χαρ. Αρβανιτίδη, με αποτέλεσμα ενώ η εταιρία να χρωστά περί τα 18,25 εκατομμύρια στο ΙΚΑ, να χαθούν σε λίγα βράδια εκατομμύρια ευρώ που θα μπορούσαν να έχουν καταλήξει στα ταμεία του πολύπαθου ταμείου.
 
Κάποτε το νόμιμο έγινε ηθικό και προκάλεσε σάλο... σήμερα που στο κράτος απασχολούνται υψηλόβαθμα υπόδικα στελέχη δεν κουνιέται φύλλο. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση τηρούν σιγήν ιχθύος. Η κυβέρνηση σιωπά και δεν προχωρά στην αντικατάστασή τους.  Η αντιπολίτευση από την άλλη φαίνεται να «οπισθοχωρεί» καθώς ένα πεδίο όπου θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα «εύκρατο» για τη δημιουργία πραγματικής και ουσιαστικής πολιτικής αντιπαράθεσης παραμένει στα «αζήτητα».