Πολιτικές και δικαστικές αντιδράσεις προκαλεί το βίντεο που φέρεται να τράβηξε ο Ηλίας Κασιδιάρης και στο οποίο, συνομιλούν ο Τάκης Μπαλτάκος ο οποίος παραιτήθηκε με επιστολή του στη Βουλή και ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής.

Στο επίμαχο βίντεο κ. Μπαλτάκος φέρεται να λέει στον κ. Κασιδιάρη ότι ο πρωθυπουργός αντέδρασε έντονα και καταφέρθηκε κατά των υπουργών Δένδια και Αθανασίου, όταν ο ανακριτής πήρε απόφαση να μην προφυλακιστούν εκτός από τον ίδιο και οι συνάδελφοί του Μίχος και Παναγιώταρος.

O κ. Μπαλτάκος σε γραπτή του δήλωση ανέφερε πως «όλα όσα ειπώθηκαν από μένα είχαν σκοπό να απαλλαγώ από τις πιέσεις που μου απηύθυναν οι βουλευτές της ΧΑ κατηγορώντας με ότι έχω συμμετάσχει σε συνωμοσία εναντίον τους».

Στη γραπτή του δήλωση ανακοίνωσε πως υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης ενώ ζήτησε συγγνώμη για την αναστάτωση που προκλήθηκε.

Αναλυτικά ολόκληρη η επιστολή του κ. Μπαλτάκου:

Μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε γύρω από το πρόσωπό μου δηλώνω τα εξής: Λόγω της γειτνίασης των γραφείων της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης και της Χ.Α στη Βουλή είχα συχνές συμπτωματικές συναντήσεις με τους Βουλευτές του κόμματoς αυτού.  

Σε μία από αυτές τις τυχαίες συναντήσεις αμέσως μετά την προφυλάκιση των κ.κ. Μιχαλολιάκου, Παππά και Λαγού ο κ. Κασιδιάρης ζήτησε να με δει ιδιαιτέρως.  

Ξεκίνησε τη συζήτηση κατηγορώντας με ότι έχω συμμετάσχει σε συνωμοσία εναντίον τους, κατηγορία την οποία μου απεύθυναν συνεχώς τις προηγούμενες ημέρες κι εκείνος αλλά και άλλοι βουλευτές της Χ.Α. 

Το αρνήθηκα και προσπάθησα να απαλλαγώ από τις πιέσεις. Στη διάρκεια αυτής της συζήτησης όσα ειπώθηκαν από εμένα είχαν τον παραπάνω σκοπό και κανέναν άλλον, δηλαδή την απαλλαγή μου από τις πιέσεις αυτές, αφού τα περί «σκευωρίας» δεν είχαν σχέση με την πραγματικότητα. 

Άλλωστε τις επόμενες ημέρες, όταν προέκυψαν νεότερα στοιχεία είχα την ευκαιρία να πω στον κ. Κασιδιάρη και σε άλλους – και μάλιστα παρουσία πολλών μαρτύρων - ότι δεν υπάρχει σκευωρία ή συνωμοσία εναντίον τους, συζήτηση την οποία φυσικά δεν δημοσιοποίησε ο εν λόγω Βουλευτής.  

Λόγω του θορύβου που δημιουργήθηκε και για λόγους προσωπικής ευθιξίας υπέβαλα την παραίτησή μου και ζητώ συγνώμη για την αναστάτωση που προκλήθηκε. 

Ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης 

Παναγιώτης Μπαλτάκος

Ο κ. Μπαλτάκος βρέθηκε ενώπιον του Πρωθυπουργού προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για το βίντεο που έφερε στο φως της δημοσιότητας ο Ηλίας Κασιδιάρης και περιέχει τον διάλογο των δύο ανδρών σχετικά με τις συλλήψεις και τις δικαστικές εξελίξεις των στελεχών της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εξηγήσεις του κ. Μπαλτάκου κρίθηκαν ως ανεπαρκείς από τον Αντώνη Σαμαρά. 

Όπως δήλωσε μάλιστα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός  πριν τη συνάντηση με τον Τάκη Μπαλτάκο, «αν τα πράγματα ειναι έτσι όπως παρουσιάζονται ο κ. Μπαλτάκος δεν έχει καμία θέση στην κυβέρνηση».

Το επίμαχο βίντεο

Έντονες αντιδράσεις από τον Άρειο Πάγο και δικαστικούς

Με αφορμή το βίντεο με τις συνομιλίες η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σε ανακοίνωση της αργά  το βράδυ αναφέρει ότι για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής ενήργησε σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν και τον νόμο.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου  κατά το χειρισμό της υποθέσεως  της Χρυσής  Αυγής ενήργησε με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν  και τον νόμο, οποιαδήποτε δε άλλα διαλαμβάνονται στις δημοσιευθείσες στιχομυθίες  είναι ανυπόστατα  και δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια».

Νωρίτερα, δικαστικές πηγές αντί άλλου σχολιασμού παρέπεμψαν στα στοιχεία της δικογραφίας, που είναι γνωστά και στους κατηγορουμένους, επισημαίνοντας ότι η έρευνα είναι σε πλήρη εξέλιξη. 

«Η δικαιοσύνη δεν επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες. Οι Δικαστες όπως σε κάθε περίπτωση, θα πράξουν το καθήκον τους», τόνιζαν.