current views are: 1

2 Απριλίου 2014
Δημοσίευση15:40

Ο φόβος που επιβεβαιώθηκε και το μεγάλο ερώτημα για την κυβέρνηση

Στη σκιά των ραγδαίων εξελίξεων της υπόθεσης του Τάκη Μπαλτάκου, κρίσιμες θα είναι οι επόμενες ημέρες για την κυβέρνηση, αφού θα φανεί κατά πόσο θα επηρεαστούν οι καλοί οιωνοί ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου.

Δημοσίευση 15:40’
αρθρο-newpost

Στη σκιά των ραγδαίων εξελίξεων της υπόθεσης του Τάκη Μπαλτάκου, κρίσιμες θα είναι οι επόμενες ημέρες για την κυβέρνηση, αφού θα φανεί κατά πόσο θα επηρεαστούν οι καλοί οιωνοί ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου.

Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Στη σκιά των ραγδαίων εξελίξεων της υπόθεσης του Τάκη Μπαλτάκου, κρίσιμες θα είναι οι επόμενες ημέρες για την κυβέρνηση, αφού θα φανεί κατά πόσο θα επηρεαστούν οι καλοί οιωνοί ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρχε ο φόβος για τα… «αυτογκόλ λίγο πριν από τη λήξη του αγώνα», που μπορεί ξαφνικά να αλλάξει τα δημοσκοπικά δεδομένα και να δημιουργήσουν συνθήκες ήττας.

Σε αυτόν τον στόχο είχε επικεντρωθεί η προσοχή του Πρωθυπουργού και των επιτελών του. Στο Μέγαρο Μαξίμου διαπιστώνουν ότι αν αποφευχθεί το πολιτικό κόστος από «παραφωνίες και ατυχήματα της τελευταίας στιγμής», τότε οι ευρωεκλογές μπορεί να είναι μια καλή μέρα για τη ΝΔ και να αλλάξει πλήρως το κλίμα στο πολιτικό σκηνικό. Όμως, πλέον το ερώτημα είναι ο αντίκτυπος που θα έχει δημοσκοπικά ο «θόρυβος» που ξέσπασε μετά τις αποκαλύψεις και την παραίτηση Μπαλτάκου. 

Όλες οι δημοσκοπήσεις που έχει στα χέρια του ο Πρωθυπουργός επιβεβαιώνουν ότι η ΝΔ μπορεί υπό προϋποθέσει να αναδειχθεί πρώτη δύναμη στην αναμέτρηση της 25ης Μαϊου και να δημιουργηθεί ταυτόχρονα πρόβλημα στο ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν συμβεί κάτι απρόοπτο τις τελευταίες ημέρες.

Ο Αντώνης Σαμαράς επιμένει ότι η κυβέρνησή του κέρδισε το στοίχημα της αξιοπιστίας στην οικονομία και οικοδόμησε μια θετική εικόνα, η οποία όμως πρέπει να διασφαλιστεί ώστε να μην κινδυνεύσει να τραυματιστεί στην τελική ευθεία των εκλογών. 

Το πρώτο σημείο στο οποίο ζητεί λοιπόν προσοχή ο Πρωθυπουργός είναι να μην υπάρξουν εστίες έντασης στο εσωτερικό της κυβέρνησης, για να μην αξιοποιηθούν οι τριβές των κυβερνητικών στελεχών από την αντιπολίτευση που έχει τα δικά της προβλήματα και μείζον θέμα στρατηγικής και προσανατολισμού.

Παρά τα προβλήματα που διαπιστώνουν στις δημοσκοπήσεις για το ΣΥΡΙΖΑ, οι επικοινωνιολόγοι και οι αναλυτές της ΝΔ διατυπώνουν φόβους για τον τρόπο που θα εκφραστούν οι ψηφοφόροι σε μια αναμέτρηση που έχει χαλαρή συμμετοχή και η στάση όσων ψηφίσουν μπορεί να είναι αντισυμβατική. 

Γι’ αυτό και θεωρούν κίνδυνο στη Συγγρού και στο Μέγαρο Μαξίμου να υπάρξει επανάπαυση στη λογική ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κερδίσει λόγω των εσωτερικών του θεμάτων.

«Υπάρχουν πολλοί που δεν θα φθάσουν στις κάλπες επειδή θεωρούν ότι η ψήφος τους δεν είναι αυτή τη φορά τόσο αναγκαία» επισημαίνουν στελέχη του κόμματος, προσθέτοντας μάλιστα ότι δεν κινητοποιούνται όπως στο παρελθόν οι ψηφοφόροι που είναι πολύ επιθετικοί εναντίον των κομμάτων που στήριξαν το μνημόνιο. 

Άρα, θα πρέπει να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για να πεισθεί η κοινωνική βάση της ΝΔ, η σύνθεση της οποίας έχει αλλάξει αρκετά, ότι η παρούσα κυβέρνηση έκανε ότι έπρεπε για να κρατήσει όρθια τη χώρα. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως, στο Μαξίμου προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλά και τον πήχη των προσδοκιών, ενώ οι πιο απαισιόδοξοι υπουργοί λένε ότι «οποιαδήποτε διαφορά μεγαλύτερη από το 4-5% υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει αποτυχία για τη ΝΔ» και θα ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για τον προσανατολισμό του κόμματος

Από το επιτελείο του πρωθυπουργού όμως επιμένουν ότι η διαφορά σε καμία περίπτωση δεν θα είναι τέτοια και τονίζουν ότι υπό προϋποθέσεις η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα.

Για να συμβεί αυτό όμως χρειάζεται να γίνουν και κινήσεις αλλαγής του σκηνικού και όπως παραδέχονται αρκετοί υπουργοί και βουλευτές το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα το επηρεάσει και η συμμετοχή. 

Εξάλλου, οι ευρωεκλογές συμπίπτουν με το δεύτερο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και ένα κακό αποτέλεσμα στον πρώτο γύρο (δηλ. αποκλεισμός του Γ. Κουμουτσάκου από το β’ γύρο στην περιφέρεια Αττικής, αποκλεισμός του Αρ. Σπηλιωτόπουλου από το β’ γύρο στο Δήμο της Αθήνας και νίκη του Γ. Μπουτάρη από τον α’ γύρο στο Δήμο της Θεσσαλονίκης και πρωτιά του Απ. Τζιτζικώστα στην περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας) αλλάζει άρδην το πολιτικό κλίμα. 


σχετικα αρθρα