current views are: 1

2 Απριλίου 2014
Δημοσίευση18:48

Παραίτηση Δένδια και Αθανασίου για την υπόθεση Μπαλτάκου ζήτησε ο Τσίπρας (Bίντεο)

Για «εκλεκτές συγγένειες» ΝΔ και Χρυσής Αυγής, μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε ζητώντας την παραίτηση Δένδια και Αθανασίου για την υπόθεση Μπαλτάκου, ενώ έθεσε ως στόχο των ευρωεκλογών «να φύγει η κυβέρνηση».

Δημοσίευση 18:48’
αρθρο-newpost

Για «εκλεκτές συγγένειες» ΝΔ και Χρυσής Αυγής, μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε ζητώντας την παραίτηση Δένδια και Αθανασίου για την υπόθεση Μπαλτάκου, ενώ έθεσε ως στόχο των ευρωεκλογών «να φύγει η κυβέρνηση».

Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Για «εκλεκτές συγγένειες» ΝΔ και Χρυσής Αυγής, μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε ζητώντας την παραίτηση Δένδια και Αθανασίου για την υπόθεση Μπαλτάκου, ενώ έθεσε ως στόχο των ευρωεκλογών «να φύγει η κυβέρνηση».

«Είμαστε κι εμείς σοκαρισμένοι από αυτές τις αποκαλύψεις» τόνισε ο κ. Τσίπρας για το βίντεο με τον Τάκη Μπαλτάκο. «Οι αποκαλύψεις αποκαλύπτουν τον τρόπο που σκέφτεται ο πρωθυπουργός για ένα μείζον θέμα για τη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος που είναι η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής. Αποδεικνύονται οι εκλεκτικές συγγένειες στην κυβέρνηση Σαμαρά και στη Χρυσή Αυγή. Ο κ. Μπαλτάκος δεν είναι τυχαίο πρόσωπο είναι γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, ένπιστος και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Φανερώνει τον καιροσκοπισμό του κ. Σαμαρά. Αποφάσισε να αντιμετωπίσει τη Χρυσή Αυγή για τα εκλογικά ποσοστά. Φανερώνει και τοπν τρόπο που αντιμετωπίζουν τους θεσμούς, τη Δικαιοσύνη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι οι κύριοι Μπαλτάκος (σ.σ. το έκανε κατά τη διάρκεια της βιντεοσκόπησης της συνέντευξης) Δένδιας και ο Αθανασίου οφείλουν να παραιτηθούν. 

«Δεν θα είμαι εγώ αυτός που θα κρίνω εάν η Δικαιοσύνη ενήργησε σωστά στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση. Εμείς έχουμε υποχρέωση να έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη» είπε ακόμα.

Ευρωεκλογές

«Όσο πιο μεγάλη θα είναι η διαφορά τόσο πιο γρήγορα θα φύγει η κυβέρνηση. Σε αυτές τις ευρωεκλογές ψηφίζουμε για την Ελλάδα, για τη ζωή μας για μια άλλη Ευρώπη. Για πρώτη φορά η Αριστερά θα είναι πρώτη» είπε ο κ. Τσίπρας αναφέροντας:

«Στόχος μας είναι να κερδίσουμε τις εκλογές έστω και με μία ψήφο διαφορά. Ο πήχυς μας είναι να τελειώνουμε με αυτήν την κυβέρνηση».

Πρόταση μομφής

«Βρισκόμαστε σε μία διαδικασία εκφυλισμού της κοινοβουλευτικής διαδικασίας» είπε χαρακτηριστικά κάνοντας αναφορά σε πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, διαδικασία του κατεπείγοντος τονίζοντας ότι «σε αυτό έχει τεράστια ευθύνη και η κυβέρνηση και το προεδρείο της Βουλής».

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για την απόρριψη της πρότασης μομφής κατά του Γιάννη Στουρνάρα. «Έπεσαν οι μάσκες, φανερώθηκε ότι η κυβέρνηση φυγομάχησε, έτρεμε τη βεβαιότητα ότι ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος εκχώρησε τις τράπεζες σε συγκεκριμένα ντόπια και ξένα συμφέροντα, δεν έχαιρε της εκτίμησης 151 βουλευτών».

«Δεν υπήρχε άμεσο ζήτημα δόσης, η απειλή της κυβέρνησης ήταν ψευδής» είπε ακόμα.

«Yπάρχει κόπωση των κινητοποιήσεων, υπάρχει όμως και μια βουβή οργή, όμως υπάρχει και ο κίνδυνος ανάθεσης της ευθύνης αποκλειστικά στον ΣΥΡΙΖΑ, μέσω των εκλογών» σημείωσε ενώ προανήγγειλε πολύ μεγάλες συγκρούσεις που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Όχι μόνο με τους εταίρους για τους οποίους είμαι αισιόδοξος ότι μας θωρούν ακόμα ως συστημικό κίνδυνο. Οι μεγάλες συγκρούσεις θα γίνουν στο εσωτερικό με την ολιγαρχία προ και μετά μνημον΄λιου που κυβερνούν σαν μαυραγορίτες» ανέφερε.

Δημοσκοπήσεις και ΜΜΕ

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «οι δημοσκοπήσεις δεν μπορούν να αποτελέσουν εργαλείο εκτίμησης της πραγματικής τάσης αφού απαντά το 50% των ερωτηθέντων. Αυτές οι εταιρείες, το Μάιο του 2012 έδιναν 6% στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συγκέντρωσε 12%. Ο κόσμος λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει κυβέρνηση».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ότι «ο κόσμος βομβαρδίζεται καθημερινά με μηνύματα από τα Μέσα της διαπλοκής ότι εάν δεν συνεχίσουμε στους μονοδρόμυς του μνημονίου θα έρθει η καταστροφή».

Το δίλημμα Κουβέλη

Ο κ. Κουβέλης βρίσκεται σε ένα στρατηγικό δίλημμα. Το ερώτημα είνα ιεάν θα αποφασίσει στο να προσανατολιστεί στο εάν θα γίνει χρήσιμος σε ένα πολιτικό σύστημα που πνέει τα λοίσθια ή εάν θα επιλέξει να ξαναγυρίσει στην κοίτη του και να συμβάλει ο ίδιος στο να αναλάβει για πρώτη φορά η Αριστερά την ευθύνη της διακυβέρνησης.

«Καρφιά» προς ΚΚΕ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άφησε αιχμές για τη στάση του ΚΚΕ. «Το ΚΚΕ μας εκπλήσσει συνεχώς δυσάρεστα. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια είναι σαν να έχει πάθει vertigo. Φαίνεται σαν να μην είναι αντίπαλός του ο ταξικός εχθρός, αλλά οι άλλες δυνάμεις της Αριστεράς» σημείωσε

«Δεν μπορώ να το χωνέψω αυτό με στενοχωρεί. Είναι μία καιροσκοπική αντιμετώπιση» υπογράμμισε.

Έξοδος στις αγορές

Ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε τη θέση του για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. «Eίναι μια στημένη έξοδος στις αγορές για προεκλογική διευκόλυνση». 

Παράλληλα, σημείωσε ότι «έχει ήδη βρεθεί ο οίκος που θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα με επιτόκιο περίπου 5%.

Παράλληλα χαρακτήρισε «λογιστικό εφεύρημα» το πρωτογενές πλεόνασμα επισημαίνοντας ότι «εάν ήμασταν εμείς κυβέρνηση μπορεί να μην μας το αναγνώριζαν». «Τι πλεόνασμα είναι με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου;» αναρωτήθηκε.

«Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές με υψηλότερο χρέος από αυτό που διέθετε όταν μπήκε στο μνημόνιο» τόνισε.

Τράπεζες και Στουρνάρας

Απαντώντας σε ερώτηση για τις τράπεζες ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι «η καρδιά της κρίσης». Επιμένοντας στην θέση ότι «θα εφαρμοστούν οι νόμοι» ο κ. Τσίπρας επανέλαβε όσα είπε και στην βουλή ότι η ζημία που θα προκληθεί στο δημόσιο συνιστά κακουργηματική απιστία για τα μέλη του ΤΧΣ.

Στην ερώτηση αν θα υπάρξει εξεταστική επιτροπή για τα πολιτικά πρόσωπα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι θα τηρήσει την δέσμευσή του για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πως φθάσαμε ως εδώ και αν από τη διαδικασία αυτή προκύψουν ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα θα καταλογιστούν και η δικαιοσύνη θα αποφανθεί.

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες για τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Στουρνάρα στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα είναι «η μεγαλύτερη αθλιότητα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έριξε «καρφιά» προς τρόικα και ΕΚΤ που έχουν λόγο στην τοποθέτηση του διοικητή, αλλά και κατά του κ. Στουρνάρα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδεχομένως το θέμα αυτό, δηλαδή οι σχέσεις του με τους δανειστές θα τον επηρεάσουν κατά την άσκηση των καθηκόντων του, αν τοποθετηθεί στην ΤτΕ.

Για την κρατική επιχορήγηση των κομμάτων

Για την κρατική επιχορήγηση των κομμάτων ο κ. Τσίπρας είπε ότι σωστά έχει μειωθεί. Προσέθεσε ωστόσο πως η κατάργηση της επιχορήγησης υποκρύπτει άλλες μεθοδεύσεις γιατί το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ χρωστάνε 250 εκ. και η επιχορήγησή τους παρακρατείται από τις τράπεζες.

Επομένως, έθεσε το ερώτημα πως πληρώνουν τα έξοδα των γραφείων, η μεν ΝΔ της Συγγρού, το δε ΠΑΣΟΚ της Χαριλάου Τρικούπη. Επίσης ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις πληροφορίες ότι τα δύο κόμματα θέλουν να αλλάξουν ΑΦΜ «και να ρίξουν φέσι», ιδρύοντας ο μεν κ. Σαμαράς τη Νέα Ελλάδα, ο δε κ. Βενιζέλος προσχωρώντας στην Ελιά. Αντίθετα, είπε ο κ. Τσίπρας, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κόμμα πήρε όλα τα προηγούμενα βάρη του ΣΥΝ, ενώ απαντώντας για τα οικονομικά του αποκάλυψε πως «ζει σε νοίκι».

Απαντώντας τέλος σε ερώτηση για τα ΜΜΕ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι υπάρχει ζήτημα δημοκρατίας για τον τρόπο λειτουργίας και τις ψηφιακές συχνότητες που τους δόθηκαν και πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα βάλει κανόνες.


σχετικα αρθρα