Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί το διπλό δώρο των τελευταίων ημερών, δηλαδή τη διπλή αστοχία του ΣΥΡΙΖΑ με την πρόταση μομφής και, κυρίως, το ιδιαιτέρως θετικό κλίμα για την Ελλάδα που χαρακτήρισε τη συνεδρίαση του Eurogroup. 

Η παγίδευση του πρώην Γ.Γ. της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου από τον υπόδικο Ηλία Κασιδιάρη αλλά και η δημοσιοποίηση της συνομιλίας, που επιβεβαιώνει ότι ο Μπαλτάκος επεδίωκε συνειδητά την προσέγγιση με τη Χρυσή Αυγή εκτιμώντας ότι έτσι μπορεί να επαναπατρίσει ψηφοφόρους στη Ν.Δ., υπήρξαν ισχυρό σοκ. Το μέγεθος του πλήγματος ήταν ορατό σε όλα τα επίπεδα: από τις λίγες κουβέντες των κυβερνητικών στην αρχή, από την προσπάθεια ελέγχου της ζημίας στη συνέχεια, από το βαρύ κλίμα στην κομματική σύσκεψη που έγινε χθες το μεσημέρι προς υποστήριξη της υποψηφιότητας Κουμουτσάκου για την Περιφέρεια Αττικής. 

Το Μαξίμου, επιλογή του οποίου ήταν ο κ. Μπαλτάκος, έπεσε με υψηλή ταχύτητα σε τοίχο. Ευτυχώς, νεκροί δεν υπήρξαν, ωστόσο το χθεσινό περιστατικό κατέδειξε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι παρά τον κεντρικό σχεδιασμό για φυγή προς τα μπρος και την ισχυρή στήριξη από σημαντικό τμήμα της κοινωνίας και των ΜΜΕ, ο κίνδυνος ατυχήματος, ή μίας ακόμη προβοκάτσιες εκ μέρους της Χρυσής Αυγής, παραμονεύει και μπορεί να εκτροχιάσει την κυβέρνηση.  

«Άλλη ημέρα...» 

Η κυβέρνηση επιδιώκει, ήδη από χθες, να αφήσει πίσω της τα όσα έγιναν χθες, με πρωταγωνιστή τον πρώην Γραμματέα της Κυβέρνησης. Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί ο διάδοχος του κ. Μπαλτάκου, πρόσωπο εγνωσμένου κύρος και πορείας μέσα στο δικαστικό σώμα, δηλαδή χωρίς τις πολιτικές ανησυχίες του προκατόχου του. 

Παράλληλα, το επικοινωνιακό επιτελείο θα επιδιώξει να περιορίσει τον κίνδυνο διάδοσης του προβλήματος επισημαίνοντας, και ευλόγως, τόσο τις σκοπιμότητες της κίνησης Κασιδιάρη (σ.σ. ο οποίος δεν δημοσιοποίησε το βίντεο επί μήνες καίτοι ο Αρχηγός του είναι στη φυλακή) όσο και το παράδοξο των καταγγελιών περί πολιτικής πλεκτάνης όταν το σύνολο των πολιτικών κομμάτων συμφωνούν ότι η Χ.Α. προσιδιάζει σε εγκληματική οργάνωση. 

Κυρίως, όμως, η κυβέρνηση δεν έχει άλλο δρόμο παρά να επιστρέψει στο... βράδυ της Τρίτης. Στη συνεδρίαση, δηλαδή, του Eurogroup και στην ομιλία Σαμαρά, υπό τον Παρθενώνα. Με άλλα λόγια, οι διαδικασίες υλοποίησης της συμφωνίας και επιβεβαίωσης της εκταμίευσης μέχρι τις 10 Απριλίου, η άφιξη Μέρκελ την επομένη, η πιστοποίηση του πλεονάσματος στις 23 του μηνός και, εν συνεχεία, η διανομή του πλεονάσματος και η έξοδος στις αγορές αποτελούν το μόνο τρόπο για την επιστροφή της κυβέρνησης στο success story των τελευταίων ημερών.

Αρκεί, βέβαια, η περιπέτεια Μπαλτάκου αλλά και η κλίση σημαντικού μέρους της Ν.Δ. προς αντίστοιχες απόψεις να μην αποτελέσει αφορμή για έναν ακόμη κύκλο εσωστρέφειας. Κι αυτό γιατί το χθεσινό περιστατικό ήρθε να υπογραμμίσει εμφατικά τις δύο τάσεις στο εσωτερικό του κόμματος που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Από τη μία, οι φιλελελεθεροι, μετριοπαθείς, από την άλλη στελέχη με “βαριά” δεξιά ατζέντα. Το προηγούμενο διάστημα, της έντονης πόλωσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, οι φωνές των διαφωνούντων ακούγονταν ηχηρά.

Σε μία περίοδο που ο Αντώνης Σαμαράς μελετά τα επόμενα βήματα στην οικονομία αλλά και τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει για την επανίδρυση της παράταξης, με τη συμμετοχή και κεντρογενών στελεχών, ο κίνδυνος εσωτερικής ανάφλεξης είναι υψηλός. Χθες, ο Ευάγγελος Αντώναρος υπενθύμισε την πάγια φράση του Κώστα Καραμανλή πως η Ν.Δ. δεν συνεργάζεται με τα άκρα. Έσπευσε, μάλιστα, να σημειώσει πώς όσοι με λόγια ή πράξεις την παραβιάζουν δεν έχουν θέση στην παράταξη. Και είναι σαφές ότι δεν αναφερόταν μόνον στον Τ. Μπαλτάκο.