Ηττήθηκαν και οι δυο εκλεκτοί της οικογένειας Μητσοτάκη στα Χανιά, ο νυν Νομάρχης και υποψήφιος Δήμαρχος Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης και ο πρώην βουλευτής Στέλιος Νικηφοράκης και υποψήφιος Δήμαρχος Πλατανιά.

Αυτό μάλιστα παρά την εσπευσμένη κάθοδο στα Χανιά του ίδιου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος συνάντησε δεκάδες στελέχη και μίλησε τηλεφωνικά με εκατοντάδες άλλα, προφανώς χωρίς αποτέλεσμα. Χαρακτηριστικό είναι ότι πολλοί, ιδίως δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής παράταξης του Κυριάκου Βιρβιδάκη, αρνήθηκαν ευγενικά να συναντήσουν τον πρώην πρωθυπουργό, καθώς θεωρούν ότι ο ίδιος και η θυγατέρα του τους πρόδωσαν στον πρώτο γύρο, στηρίζοντάς τους με λόγια και υποσκάπτοντάς τους στην πραγματικότητα. Χωρίς αποτέλεσμα ήταν και οι αντίστοιχες προσπάθειες της κόρης του Ντόρας Μπακογιάννη, αλλά και του «υπασπιστή» της οικογένειας Χρήστου Μαρκογιαννάκη.

Η κατάσταση της «μητσοτακικής» παράταξης στο Δήμο Χανίων, επιδεινώθηκε τις δυο τελευταίες μέρες πριν τις εκλογές. Κι αυτό γιατί ο Γρηγόρης Αρχοντάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα», σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει τους Νεοδημοκράτες ψηφοφόρους τους οποίους είχε αποξενώσει με την έντονα φιλομητσοτακική του στάση, δήλωσε ρητώς και με απόλυτο τρόπο ότι είτε εκλεγεί είτε όχι δεν θα προσχωρήσει στο κόμμα της κυρίας Μπακογιάννη. Τόνισε ότι δεν θα προσχωρήσει ούτε στις 21 Νοεμβρίου, ούτε αργότερα. Έφθασε μάλιστα να δηλώσει ότι θα εξετάσει ακόμη κι αν θα ψηφίσει το νέο κόμμα! Η δήλωσή του αυτή, δημιούργησε αντιδράσεις στο μητσοτακικό στρατόπεδο, που προφανώς του στοίχισαν την εκλογή. Υπενθυμίζεται ότι ο Γρ.Αρχοντάκης ήταν ο Νομάρχης ο οποίος την επομένη της εκλογής Σαμαρά, δήλωσε ότι αποχωρεί από τη Νέα Δημοκρατία, κατηγορώντας την για «δεξιά στροφή» αν και είχε εκλεγεί με τη στήριξή της !