Ένα ευρωπαϊκό «New Deal» ζητάει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και προειδοποιεί για τον κίνδυνο «κοινωνικού ολοκαυτώματος» στην Ευρώπη.

Ξεκαθαρίζει δε ότι το κόμμα του ως σύνολο, θέλει να βλέπει τη χώρα στο ευρώ και εκφράζει την πεποίθηση ότι η καγκελάριος Μέρκελ, ως πραγματίστρια, θα εγκαταλείψει την πολιτική λιτότητας για την Ελλάδα, αν πειστεί ότι αυτό ωφελεί την ίδια και τη Γερμανία.

«Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε ένα δημοκρατικό κόμμα με πολλές φωνές, που αποφασίζουμε με βάση την αρχή της πλειοψηφίας. Μια μειοψηφία έχει διαφορετική άποψη για το ευρώ, αλλά το κόμμα μας ως σύνολο θέλει να βλέπει τη χώρα στο ευρώ- υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν απειλείται η κοινωνική συνοχή» τονίζει ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα «Die Zeit» απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το πώς αντιμετωπίζει τους ευρωσκεπτικιστές στο κόμμα του.

Κληθείς μάλιστα να σχολιάσει πρόσφατη δήλωση του Γιάννη Δραγασάκη, η οποία, σύμφωνα με την Zeit, ερμηνεύεται ως πρόταση για δημοψήφισμα, δηλώνει ότι συχνά τα ΜΜΕ διαστρεβλώνουν τις δηλώσεις των μελών του κόμματός του και προσθέτει: «Ο Γιάννης Δραγασάκης δήλωσε ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα στηριζόταν στον λαό. Θα βεβαιωνόμασταν για τη στήριξη και θα ρωτούσαμε τους ανθρώπους. Δεν θέλουμε να διαλύσουμε την Ευρωζώνη. Δεν έχουμε άλλα σχέδια».

Ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνει την πρότασή του για την πραγματοποίηση ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος, στο πρότυπο της Διάσκεψης του Λονδίνου το 1953. «Η μισή Ευρώπη είναι χρεωμένη στην άλλη μισή. Αυτό καθυστερεί την ανάπτυξή μας. Η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από την κρίση με πλεονάσματα τα οποία πέτυχε η κοινωνία με αίμα και πόνο. Γι αυτό προτείνω τη διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του χρέους και ένα μορατόριουμ στις αποπληρωμές. Χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό New Deal. Χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα σταθεροποίησης, στην πρώτη φάση του οποίου θα προβλέπεται μόνον οικονομική βοήθεια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά η οποία βοήθεια δεν θα διογκώνει το βουνό του χρέους.

Μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση με δημόσιες επενδύσεις για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και ανάπτυξης» επισημαίνει. Και σε περίπτωση που το σχέδιό του δεν γίνει αποδεκτό, θα στείλει στην κ. Μέρκελ ένα όμορφο πακέτο με τα συντρίμμια της Ευρωζώνης, όπως λέει χαρακτηριστικά και υποστηρίζει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος ακολουθεί αυτή την πολιτική επειδή κανείς δεν της έχει αντιταχθεί, ενώ αναφέρεται στα κέρδη 40 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει αποκομίσει η Γερμανία από την κρίση, μόνο και μόνο από τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού της.

«Όσο η Γερμανία κερδίζει, η Ελλάδα βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση» δηλώνει και, απαντώντας σε ερώτηση εάν πιστεύει ότι η Ευρώπη θα αλλάξει πολιτική, σημειώνει:

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα κυριαρχήσει η λογική και δεν θα ζήσουμε κοινωνικό ολοκαύτωμα στην Ευρώπη. Η Ελλάδα παραμένει συστημικός κίνδυνος για την Ευρωζώνη, για αυτό μια λύση θα είναι προς το συμφέρον όλων. Η Γερμανία θα πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει να είναι μια ηγέτιδα χώρα στην ΕΕ ή σε μια γερμανική Ευρώπη. Αυτό δεν είναι καλό ούτε για την ίδια τη Γερμανία. Δεν πρέπει να καταστούν οι άλλες χώρες αποικίες χρέους, αυτό θα ήταν μια ηγεμονία με πήλινα πόδια».

Ο ίδιος, πάντως, αρνείται ότι στα σχέδιά του περιλαμβάνεται η διόγκωση του δημόσιου τομέα και εξηγεί ότι θα πρέπει να γίνουν δαπάνες που είναι σημαντικές για την κοινωνική συνοχή, αλλά όχι σπατάλες. «Η τρόικα δεν άγγιξε τη σπατάλη και περιέκοψε αναγκαίες δαπάνες. Μείωσαν τους μισθούς, οι οποίοι (μέσω της κατανάλωσης, επισημαίνει ο συντάκτης) κάνουν την οικονομία να κινείται».

Ο κ. Τσίπρας καλείται ακόμη να απαντήσει εάν σκοπεύει μετεκλογικά να συνεργαστεί με το «λαϊκιστικό δεξιό» κόμμα του Πάνου Καμμένου. «Δεν γνωρίζω καν εάν ο κ. Καμμένος θα μπει σίγουρα στη Βουλή» απαντά και προσθέτει ότι το κόμμα του επιδιώκει την απόλυτη πλειοψηφία και κάνει λόγο για ρεαλιστικό στόχο. «Εάν δεν το καταφέρουμε, θα πρέπει να πάμε σε συνασπισμό κομμάτων. Αλλά ποιος θα έχει μείνει στη Βουλή; Ο Καμμένος μόλις έχασε δύο βουλευτές. Εμείς δεν θέλουμε να εγκαταλείψουμε τις αρχές μας προκειμένου να κυβερνήσουμε. Θέλουμε όμως να ενώσουμε τον ελληνικό λαό για να βγούμε από την κρίση» τονίζει.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη «συγγνώμη» που ζήτησε ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ για τα εγκλήματα των ναζί στην Ελλάδα, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του, ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει για μια «θαρραλέα πράξη» αλλά δηλώνει ότι θα ήταν ακόμη πιο θαρραλέο και πιο ειλικρινές να δηλώσει το Βερολίνο τι θα γίνει με το αναγκαστικό δάνειο και αν θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις. «Πρέπει η Γερμανία να επιστρέψει το δάνειο;» ρωτά ο δημοσιογράφος, για να απαντήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Όταν εμείς δεν πληρώνουμε τα χρέη μας, είμαστε κακοί και αναξιόπιστοι. Είναι ζήτημα των κυβερνήσεων να διαπραγματευτούν μια συμφωνία για το ανεξόφλητο γερμανικό χρέος. Το τελικό ποσό δεν είναι τόσο σημαντικό. Ακόμη και αν ήταν μόνον ένα ευρώ, θα είχε κάποια συμβολική αξία η εξόφληση».

Ως κεντρικός υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την Κομισιόν, ο κ. Τσίπρας καταλογίζει την ευθύνη για τον ευρωσκεπτικισμό και την επιτυχία της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς στην πολιτική της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σημειώνει ότι «πρέπει όλοι να προβληματιστούμε από την επιτυχία του Εθνικού Μετώπου στις γαλλικές δημοτικές εκλογές». Υποστηρίζει ότι η ευρωπαϊκή ιδέα περνάει κρίση και αναδεικνύει την ανάγκη να αναζωογονηθούν οι θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ: Αλληλεγγύη, ειρήνη, δημοκρατία και κοινωνική συνοχή. «Το μήνυμα της Αριστεράς είναι το εξής: Η νεοφιλελεύθερη πολιτική αποξένωσε την Ευρώπη από τις θεμελιώδεις αξίες της. Αφήστε μας να δώσουμε τέλος στην πολιτική της λιτότητας και ας συλλογιστούμε τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή» δηλώνει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

Έτος βουλευτικών εκλογών και επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ το 2014

Έτος βουλευτικών εκλογών και εκλογικής επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το 2014 όπως υποστηρίζει σε συνέντευξη του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Στη συνέντευξη του, η οποία δημοσιεύεται σήμερα, ο κ.Τσίπρας υποστηρίζει ότι δεν είναι επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ η εγκατάλειψη του ευρώ και υπογραμμίζει πως η ακολουθούμενη συνταγή για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους από την Ε.Ε. «θα διδάσκεται σε λίγα χρόνια στις οικονομικές σχολές ως παράδειγμα προς αποφυγή».

«Κατ’ αρχάς η κρίση χρέους δεν είναι αποτέλεσμα μόνο ενός λανθασμένου αναπτυξιακού μοντέλου υπερκατανάλωσης με δανεικά, όπως συνέβη στην Ελλάδα. Είναι κυρίως το αποτέλεσμα των περιορισμών και των ασυμμετριών της νομισματικής ένωσης. Συνεπώς, δεν είναι κρίση μεμονωμένων κρατών, της Ελλάδας, της Ιταλίας, και άλλων, όπως σκόπιμα διακηρύσσουν διάφοροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το πολιτικό κατεστημένο της Ευρώπης απάντησε σε μια ευρωπαϊκή κρίση χρέους με την πολιτική της λιτότητας – της λεγόμενης «εσωτερικής υποτίμησης» – η οποία την επιδείνωσε. Και το έκανε αυτό μόνο και μόνο για να διασώσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες που διακρατούσαν κρατικά ομόλογα των υπερχρεωμένων χωρών. Λίγο τους απασχολεί ότι αυτό είχε ως συνέπεια την άνοδο στο λόγο δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ» υποστηρίζει ο κ.Τσίπρας, ο οποίος επαναλαμβάνει τη θέση του ότι έπρεπε από την αρχή να γίνει μια «Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Χρέους» για τη συνολική, αξιόπιστη και οριστική ρύθμιση της βιωσιμότητας στο δημόσιο χρέος των χωρών της Ευρωζώνης, στο πρότυπο της «Διάσκεψης του Λονδίνου για το Χρέος» το 1953.

«Σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του χρέους θα μπορούσε να αναλάβει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, λειτουργώντας ως πραγματική κεντρική τράπεζα, όπως, για παράδειγμα στις ΗΠΑ, δηλαδή ως δανειστής ύστατης καταφυγής και για τα κράτη – όχι μόνο για τις τράπεζες. Ταυτόχρονα θα έπρεπε να έχει υιοθετηθεί, από την αρχή, ένα διαφορετικό μοντέλο οικονομικής πολιτικής, με έμφαση στην ενίσχυση της ενεργού ζήτησης και της ανάπτυξης και με επίκεντρο τις δημόσιες επενδύσεις σε κάθε κράτος-μέλος της Ευρωζώνης» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ.Τσίπρας, τονίζοντας ότι αντί για αυτά το ευρωπαϊκό κατεστημένο είδε την κρίση ως ευκαιρία να ξαναγράψει τη μεταπολεμική ευρωπαϊκή πολιτική οικονομία».

Αναφερόμενος στο πρωτογενές πλεόνασμα, στο οποίο αναφέρεται η ελληνική κυβέρνηση, ο κ.Τσίπρας τονίζει ότι «ο τρόπος με τον οποίο έχει επιτευχθεί, το καθιστά μη διατηρήσιμο», άποψη που όπως λέει, συμμερίζεται και το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, ενώ αμφισβητεί ανοιχτά ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να επιστρέψει στην ανάπτυξη εντός του 2014.
Ερωτηθείς για το τι χρειάζεται η Ευρώπη για να γίνει μια αληθινή «ένωση», ο κ.Τσίπρας τονίζει «ότι η ενωμένη Ευρώπη ή θα είναι δημοκρατική ή δεν θα υπάρξει».