Αρκετά υψηλά παραμένουν τα πολιτικά ρίσκα στην Ελλάδα, κυρίως λόγω της συρρίκνωσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας, τονίζει ο οίκος Moody's, ενώ παράλληλα κρίνει θετικά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και την έγκριση της επόμενης δόσης του δανείου από τον EFSF. 

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου και το «πράσινο» για τη δόση, ύστερα από ην ολοκλήρωση του ελέγχου των επιδόσεων της Ελλάδας στο πλαίσιο του δεύτερου μνημονίου,  διασφαλίζουν τη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη της χώρας. 

Ο Moody's εκτιμά πως η ολοκλήρωση του ελέγχου, η οποία καθυστερούσε από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2013, θα έχει ως αποτέλεσμα την εκταμίευση περίπου 11,7 δισ. ευρώ, που θα βοηθήσουν την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις λήξεις ομολόγων αργότερα φέτος. Η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα ύψους 9,3 δισ. ευρώ τον Μάιο και 5,5 δισ. τον Αύγουστο, κυρίως προς τον επίσημο τομέα. 

Η έγκριση του Eurogroup σημαίνει πως ο EFSF θα εκταμιεύσει 8,3 δισ. ευρώ σε τρεις υποδόσεις: 6,3 δισ. ευρώ τις ερχόμενες εβδομάδες και 2 δισ. ευρώ σε δύο υποδόσεις μετά την εφαρμογή επιπλέον μεταρρυθμίσεων εντός των επόμενων μηνών. Ο οίκος εκτιμά πως και το ΔΝΤ θα εγκρίνει την εκταμίευση 3,4 δισ. ευρώ σε δύο ισόποσες δόσεις μετά τη συνεδρίαση του εκτελεστικού του συμβουλίου τον Μάιο.

Όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις, ο οίκος σημειώνει ότι η εφαρμογή του πρώτου μέρους του πολυνομοσχεδίου θα οδηγήσει σε σταδιακή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης της Ελλάδας μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Προβλέπει πως η χώρα θα καταγράψει έναν περιορισμένο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 0,3% φέτος και του 1,2% το 2015.

Επισημαίνει πως το πολυνομοσχέδιο δεν περιελάμβανε κανένα επιπλέον δημοσιονομικό μέτρο, δίνει όμως τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να διανείμει στην οικονομία 2 δισ. ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα που πέτυχε το 2013, μέσω του κοινωνικού μερίσματος και της πληρωμής καθυστερούμενων πληρωμών προς τον ιδιωτικό τομέα.

Το δεύτερο μέρος του πολυνομοσχεδίου επικεντρώνεται στον τραπεζικό τομέα και δημιουργεί το νομικό πλαίσιο για να δοθεί η δυνατότητα στο ΤΧΣ να μειώσει το ποσοστό του στις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο Moody's, τα πολιτικά ρίσκα στην Ελλάδα παραμένουν υψηλά εν όψει των δημοτικών εκλογών και των ευρωεκλογών του Μαΐου. Ένα ιδιαίτερο ρίσκο είναι η συρρίκνωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου κατέδειξε αυτόν τον κίνδυνο, καθώς τα δύο μέρη αυτού πέρασαν με πολύ ισχνή πλειοψηφία, 152 ψήφων το πρώτο και 151 ψήφων το δεύτερο.