Επιστολή στην οποία εκφράζει τους προβληματισμούς του για την επικείμενη καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας σε διεθνή ύδατα στην περιοχή της Μεσογείου, απέστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στους προέδρους της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, του Ευρωκοινοβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και στην επικεφαλής της εξωτερικής διπλωματίας της Ε.Ε. Κάθριν Άστον.

Όπως αναφέρει ο υποψήφιος της Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Κομισιόν, κ. Τσίπρας, η επιχείρηση μεθοδεύεται με αδιαφανείς διαδικασίες, αφού χαρακτηρίζεται ως στρατιωτική, που συντονίζεται από τον ΟΗΕ και εποπτεύεται από το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Σύμβασης για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.

Η έλλειψη επίσημης ενημέρωσης από τον ΟΗΕ και τον OPCW, για την τοποθεσία και για τις ακριβείς μεθόδους που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν, έχει εύλογα δημιουργήσει τεράστια ανησυχία για τις επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, τονίζει ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας εκφράζει τον φόβο του για ενδεχόμενο λάθος ή απρόβλεπτο παράγοντα ο οποίος θα μπορούσε να μετατρέψει τη γειτονιά μας σε νεκροταφείο επικίνδυνων και τοξικών αποβλήτων.

Ο ίδιος αναφέρει ότι ο κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία, το θαλάσσιο οικοσύστημα, την αλιεία, τον Τουρισμό και μια σειρά άλλες παραγωγικές δραστηριότητες ολόκληρης της Μεσογείου και της ευρύτερης περιοχής είναι τεράστια και οι μέχρι τώρα εγγυήσεις που δίνονται είναι ανεπαρκείς.

Ο κ. Τσίπρας επικαλείται διεθνείς συμβάσεις για την προστασία της Μεσογείου και τη διαχείριση των παράκτιων ζωνών της Μεσογείου, αλλά και τις αποφάσεις για το σύνολο της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής της Ε.Ε. και καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες προκειμένου να ματαιώσει τη διαδικασία καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο, αλλά και να ανακαλέσει τη χρηματοδότηση της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας, εφόσον αυτή πραγματοποιηθεί στη Μεσόγειο.

Τέλος ζητεί από την Κομισιόν να ασκήσει πιέσεις προς τον ΟΗΕ, με στόχο τον αποχαρακτηρισμό της επιχειρήσεως ως στρατιωτικής και τη μετατροπή της σε ειρηνευτική επιχείρηση καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας, εκτός της Μεσογείου και με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες.