Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Συνεχίζεται ο πολιτικός «σεισμός» που προκάλεσε το βίντεο του παραιτηθέντα γενικού γραμματέα της κυβέρνησης, Τάκη Μπαλτάκου, υπόθεση που προκαλεί ενδοκυβερνητικούς κλυδωνισμούς και κλίμα πόλωσης με την αντιπολίτευση.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αξιοσημείωτη ήταν η σημερινή δήλωση-παρέμβαση του αντιπροέδρου της ΝΔ και υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου. «Ως μεγάλη δημοκρατική και ευρωπαϊκή παράταξη, η Νέα Δημοκρατία είναι διαχρονικά και σταθερά απέναντι στα άκρα, στις αντιδημοκρατικές συμπεριφορές και στις ολοκληρωτικές ιδεολογίες. Είναι η παράταξη που εμπέδωσε τη Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό στην Ελλάδα μετά τη μεταπολίτευση και τοποθέτησε τη χώρα μας στην καρδιά της ενωμένης Ευρώπης και των ευρωπαϊκών θεσμών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός παραμένουν οι εγγυητές της συνταγματικής τάξης, της πολιτικής σταθερότητας, της πορείας της χώρας μας στο δρόμο της οικονομικής ανάκαμψης και της προάσπισης των δημοκρατικών μας θεσμών. Τις κατακτήσεις αυτές οφείλουμε να διασφαλίσουμε ενωμένοι» σημείωσε.

Συζήτηση στη Βουλή θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ - Σφοδρή αντιπαράθεση

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, με επιστολή του προέδρου του, Αλέξη Τσίπρα προς τον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη ζήτησε προ ημερήσιας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το θέμα του Τάκη Μπαλτάκου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «οι αποκαλύψεις για τις στενές και μυστικές σχέσεις του Γ.Γ. της κυβέρνησης με την εγκληματική νεοναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, εγείρουν μείζον θέμα για τη δημοκρατία και την ομαλότητα» επισημαίνοντας ότι «ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να συνεχίσει να κρύβεται».

«Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί μετά από όλα αυτά να συνεχίσει να κρύβεται. Το ελάχιστο που θα όφειλε να πράξει θα ήταν,  εκτός από το να ζητήσει τις παραιτήσεις του κ. Μπαλτάκου  και των Υπουργών Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή και στον λαό. Εντούτοις δεν έπραξε τίποτα από αυτά. Ούτε καν τον κ. Μπαλτάκο δεν απέπεμψε. Του έδωσε την ευχέρεια να  παραιτηθεί. Η στάση αυτή του πρωθυπουργού αποδεικνύει ενοχή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, σημειώθηκε έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή με πρωταγωνιστές τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Μπαλτάκος: «Για το καλό της παράταξης και της χώρας συνομιλούσα με τη Χ.Α.»

Ο πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος έλυσε τη σιωπή του, νωρίτερα, μιλώντας στο Real Fm τονίζοντας πως «ό,τι έκανε το έκανε για το καλό της παράταξης και της πατρίδας» καθώς απόφάσισε να διαδραματίσει έναν συγκεκριμένο ρόλο ώστε να απεγκλωβιστούν 500.000 Έλληνες που ψήφισαν τη Χρυσή Αυγή. 

«Μίλαγα με τους χρυσαυγίτες για να τους έχω από κοντά... εδώ υπέγραφα αφιερώσεις σε βιβλία που έχω γράψει για τη Σπάρτη», είπε ο κ. Μπλατάκος υπογραμμίζοντας πως «έπρεπε να γνωρίζουμε σκέψεις, στρατηγικές και κινήσεις... Ό,τι είπα τα είπα για να κερδίσω την εμπιστοσύνη τους». «Με μερικούς από αυτούς έχω συναντηθεί πολλές φορές και συνομιλούσαμε για διάφορες τροπολογίες, αν περνάνε αν δεν περνάνε», πρόσθεσε. 

Ο πρωην γενικός γραμματέας είπε πως ο Αντώνης Σαμαράς δεν γνώριζε για τις επαφές αυτές. «Ο πρωθυπουργός δεν ενημερώνεται για λεπτομέρειες, χαράσσει την κεντρική πολιτική γραμμή ότι η ΝΔ πρέπει να απεγκλωβίσει ψηφοφόρυς κυρίως από τον χώρο των ενστόλων και της Εκκλησίας. Το πώς έπρεπε να το πετύχω δεν το ήξερε ο κ. Σαμαράς. Θα φόρτωνα τον Σαμαρά με τον Κασιδιάρη; Ο Σαμαράς έχει τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε». 

Σε για το εαν μπορεί να υπάρχουν και άλλες τέτοιου είδους συνομιλίες ο κ. Μπαλτάκος είπε πως έχει συναντηθεί κι άλλες φορές ωστόσο δεν θυμάται τι έχει πει ή αν έχει αναφερθεί στον Αντώνη Σαμαρά. «Ό,τι και να έχω πει είναι στον ίδιο καμβά», είπε.