Πυρά κατά της Άνγκελα Μέρκελ εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν με το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Παλέρμο της Ιταλίας.

«Η δική μας Ευρώπη ενώνει, ενώ η νεοφιλελεύθερη Ευρώπη της κυρίας Μέρκελ διαιρεί», σημείωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Προσέθεσε πως η «διαίρεση Βορρά-Νότου είναι πολιτική», γιατί όπως εξήγησε «είναι το αποτέλεσμα της ασύμμετρης ανάπτυξης της Ευρώπης, που τώρα ενισχύει η νεοφιλελεύθερη διαχείριση της κρίσης. Και την ενισχύει με το νέο “τείχος του χρήματος” ανάμεσα στους πιστωτές και τους χρεώστες της Ευρωζώνης».

Όπως επεσήμανε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, «ο νεοφιλελευθερισμός δεν διαιρεί μόνο με εθνικά ή γεωγραφικά κριτήρια, διχάζει με όλα τα κριτήρια».

Παράλληλα τόνισε πως το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς «εκπροσωπεί την Ευρώπη της εργασίας και του πολιτισμού», ενώ όπως σημείωσε «οι αντίπαλοί μας, οι συντηρητικοί, οι φιλελεύθεροι και η προσεταιρισμένη στο νεοφιλελευθερισμό ηγεσία της σοσιαλδημοκρατίας εκπροσωπούν τα συμφέροντα των εγχώριων οικονομικών ολιγαρχιών των χωρών της Ευρώπης».

Ο κ. Τσίπρα επεσήμανε την ανάγκη να αλλάξουν οι σημερινοί πολιτικοί συσχετισμοί στην ΕΕ και για αυτό όπως τόνισε θα πρέπει «να οικοδομήσουμε την ευρύτερη δυνατή κοινωνική και πολιτική συμμαχία, για την υπεράσπιση της δημοκρατικής παράδοσης της μεταπολεμικής Ευρώπης, αλλά και της συλλογικής και αλληλέγγυας προοπτικής της».

«Η σημερινή Ευρώπη» τόνισε, «ικανοποιεί μόνον την κυρία Μέρκελ και τους λιγοστούς πολιτικούς φίλους της», ενώ όπως είπε «απομακρύνει, τους ευρωπαίους πολίτες και εξωθεί πολλούς από αυτούς στον ευρωσκεπτικισμό και στην ακροδεξιά».

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, η «άκρα δεξιά στην Ευρώπη δεν είναι εχθρός του συστήματος, αλλά οργανικό μέρος του κατεστημένου» και σε αυτό το σημείο εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης λέγοντας πως «όπως αποκαλύφθηκε χθες στην Ελλάδα, που βγήκαν στο φως οι στενές μυστικές σχέσεις της κυβέρνησης Σαμαρά με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής».

«Η ακροδεξιά είναι το μακρύ χέρι του νεοφιλελευθερισμού», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε υπογραμμίζοντας πως «αντισυστημική ψήφος δεν είναι εκείνη που ενισχύει τις εφεδρείες του συστήματος, αλλά εκείνη που τις αποδυναμώνει».

Αφού κάλεσε σε συστράτευση με το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς τους ιταλούς πολίτες, μίλησε για το διακύβευμα των ευρωεκλογών:

«Το έθεσε πριν από, περίπου, μια βδομάδα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.Το διακύβευμα, λοιπόν, είναι η αναθεώρηση των ευρωπαϊκών Συνθηκών, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Η θεσμική και νομική κατοχύρωση των πολιτικών της λιτότητας, της εσωτερικής υποτίμησης και των περιορισμών του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού συμφώνου».

«Αυτή είναι η πραγματική ατζέντα των ευρωεκλογών» επεσήμανε και προσέθεσε πως «αυτό που κρίνεται στις ευρωεκλογές του Μαΐου είναι αν θα εδραιωθεί η ιστορική οπισθοδρόμηση της Ευρώπης, με τη νεοφιλελεύθερη διαχείριση της κρίσης, ή αν θ’ αλλάξουμε πολιτική και συνολική πορεία».

«Διαμορφώνονται, συνεπώς, δύο εναλλακτικές επιλογές», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

«Από τη μια, η επιλογή της συνέχειας στο νεοφιλελεύθερο μονόδρομο, και από την άλλη η πραγματική Ευρώπη: Η Ευρώπη των δικαιωμάτων και των κινημάτων, η Ευρώπη της αλληλεγγύης που δεν αντέχει άλλη Λαμπεντούζα». Σε αυτό το σημείο κάλεσε την ΕΕ να αποκτήσει διαφορετική μεταναστευτική πολιτική.

Ειδική αναφορά έκανε στην Ελλάδα, λέγοντας πως «ζήσαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια τη πιο σκληρή και απάνθρωπη εκδοχή του νεοφιλελευθερισμού», και προσέθεσε πως «το μνημόνιο της λιτότητας γέννησε πόνο και απελπισία στους ανθρώπους, δημιούργησε εκατομμύρια ανέργους και φτωχούς».

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «για να επιβληθεί αυτή η απάνθρωπη πολιτική συρρικνώθηκε η ίδια η δημοκρατία».

Παράλληλα επεσήμανε πως η «νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές θα είναι η απάντηση του λαού μας στο κοινωνικό έγκλημα της λιτότητας που επιβλήθηκε στον ελληνικό λαό».